Ezt is megértük: a hét amikor Warren Buffett és Ukrajna egy irányba halad

Két hetes mélypontra zuhant a bitcoin árfolyama a hét végére. Mindezek ellenére rendkívül izgalmas volt a hét kriptopénz fronton. Ukrajna elfogadta a bitcoin-törvényt és a sok éve ellenséges állásponton álló Warren Buffett cége megerősítette pozícióját a fintech szektor iránt.  

Múlt héten napokig flörtölt a bitcoin árfolyama a 44 000 dollárral. Azonban a hét végére elromlott a hangulat és kéthetes mélypontra, 40 000 dollár körüli szintre esett vissza a BTC ára.

Az elmúlt néhány nap valójában nagyon pozitív volt az elsődleges kriptovaluta szempontjából. Az 50 napos mozgóátlag és a 2021. januári 42 000 dolláros lokális rekord legyőzése után az eszköz támadásba lendült, és a BTC árfolyama közel 45 000 dollárra nőtt.

Ezt a szintet azonban már nem tudta áttörni a bitcoin árfolyama. Néhány óra leforgása alatt a BTC több ezer dollárral esett egészen 40 000 dollárig. Ezzel pedig a kriptovaluta a február 4-e óta tapasztalt legalacsonyabb szintre süllyedt vissza.

A megnövekedett volatilitás fájdalmas volt a túlzott tőkeáttételű kereskedőknek, mivel a pozíció likvidálások elérték a 300 millió dollárt.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Ismét kiderült, miért nem szabad centralizált helyen tárolni a pénzünket

A már két hete tartó kamionos blokádot képtelen megfékezni a kanadai kormány, habár mindent megpróbált a tüntetők és azok támogatóinak ellehetetlenítésére. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a héten vészhelyzeti törvényt fogadott el, amely felhatalmazza őt a Szabadságkonvojban tüntetők bankszámláinak befagyasztására és a kriptoügyletek ellenőrzésére is. Kanada felhatalmazza a bankokat és a pénzintézeteket, hogy ideiglenesen szüntessék be a pénzügyi szolgáltatások nyújtását, ha az intézmény gyanítja, hogy egy számlát az illegális blokádok és megszállások támogatására használnak. Az új törvény a személyes és vállalati számlákra is vonatkozik, és a tranzakciók minden formájára kiterjed, beleértve a kriptovalutákat is.

A kanadai miniszterelnök azt követeli, hogy minden FINTRAC által szabályozott kanadai cég függessze fel a tranzakciókat 34 kriptotárca vonatkozásában. A tárcák állítólag kapcsolatban állnak az ottawai Szabadságkonvojjal. Úgy tudni, hogy Trudeau rendkívüli parancsa legalább 25 bitcoint érint, ami nagyjából 1,4 millió dollár.

Az eset ismét rávilágít arra, miért érdemes decentralizált megoldást találni a pénzünk tárolására. Vannak ugyanis már olyan lehetőségek, ahol egyetlen kormány sem tud hozzáférni a megtakarításainkhoz.

Ukrajna jóváhagyta a Bitcoin törvényt

A Bitcoin legális jogi státuszt kapott Ukrajnában, miután az ukrán parlament végső olvasatban jóváhagyta az elnök ajánlásait figyelembe vevő törvényjavaslatot. Az ország azonban egyelőre még nem tette a Bitcoint hivatalos fizetőeszközzé a Bitcoin-törvény szerint.

A törvényjavaslat részletezi azokat a követelményeket, amelyeket a Bitcoin-szolgáltatóknak, például a kriptotőzsdéknek be kell tartaniuk. Emellett meghatározza a törvény rendelkezéseinek megsértése esetén kiszabható bírságokat. Továbbá kijelöli azt is, hogy az ország Nemzeti Értékpapír Bizottsága szabályozza a kriptopénzpiacot is.

Bitcoin és a tőzsde kapcsolata

A Fidelity International, londoni székhelyű befektetési alapkezelő vállalat európai ügyfelei igényeinek kielégítésére bitcoin befektetési alapot indított. A napokban debütált a Fidelity Physical Bitcoin alap. Kedden már meg is kezdődött a kereskedés a német Deutsche Börse AG és a frankfurti tőzsdén „FBTC” azonosítóval. Az FBTC a következő hetekben már listázásra kerül a svájci SIX értéktőzsdén is.

A bitcoin bányászcégek inkább részvényeket adnak el, mint coinokat. A Hut 8 és a Marathon Digital Holdings egyértelműen a világ legnagyobb bányászcégei közé tartoznak, a részvényeik árfolyama erős kapcsolatban van a bitcoin árával. A tavaly novemberi BTC csúcs idején regisztrált részvényárfolyamokhoz képest 50%-kal van lentebb most mindkét vállalat részvényeinek az ára.  Most viszont már annyira szükségük van pénzre, hogy részvényeket szeretnének eladni, hogy így juthassanak szabad pénzeszközökhöz. Azt korábban azonban már mindkét vállalat hangsúlyozta, hogy bitcoint semmilyen formában nem fognak eladni.

Warren Buffett a fintech irányába nyit

Az omahai orákulum, azaz Warren Buffett portfóliójában több olyan vállalat is található, amelyek közvetlen/közvetett kitettséggel rendelkeznek Bitcoinnal és hasonló kriptovalutákkal szemben.

Warren Buffett Berkshire Hathaway-je a héten jelentős mértékű Visa és Mastercard részesedésétől vált meg miközben növelte kitettségét a Nubankban, Brazília legnagyobb fintech bankjában.

A február 14-én benyújtott jelentésében a befektetési óriás nyilvánosságra hozta, hogy 2021 negyedik negyedévében 1 milliárd dollár értékben vásárolt Nubank részvényeket. Másrészt viszont 1,8 milliárd dollár, illetve 1,3 milliárd dollár értékű Visa és Mastercard részvényt adott el, jelezve, hogy a hiteltársaságoktól átpártolnak a fintech riválisaik irányába.

Buffett további befektetése a Nubankba azt mutatja, hogy elismeri a fintech szektor alaptémáját, a pénzügyi szolgáltatások digitalizálását, valamint hajlandóságot mutat a kriptovaluta szektorban érintett vállalatokkal való társulásra.

Noha Buffett nem fektet be közvetlenül Bitcoinba, már most is közvetett kitettséget kap, amikor a portfóliójába tartozó vállalatok a kriptoszektorban tevékenykednek. Annak ellenére, hogy hivatalos nyilatkozatai alapján nem igazán kedveli a kriptovalutákat.

Altcoin hírek

Egy szürkekalapos hacker egy skálázhatósági optimalizálási sebezhetőséget kihasználva végtelen számú ether érmét gyárthatott volna le magának, de inkább jelentette a hibát az Ethereum blokklánc fejlesztőinek. Mondhatni sem kell, hogy a fejlesztők nagyon hálásak voltak. Hálájukat ki is fejezték, nem kevesebb, mint 2 millió dolláros “nyomravezetői díjjal”.

A Cardano Alapítvány bejelentette, hogy megduplázza a felajánlott jutalmakat, amit azoknak a hackereknek fizetnének ki, akik képesek feltárni a hálózat esetleges sebezhetőségeit. Az alapítvány a Hackerone.com fiókján keresztül közölte, hogy a sebezhetőségek felfedezésére irányuló akció hat héten át, 2022. február 14. és 2022. március 25. között fog futni, a hálózat biztonságának javításának részeként.

NFT Metaverzum hírek

Már az Egyesült Államok legnagyobb bankja, a JP Morgan is belépett a metaverzumba, hiszen az óriásbank virtuális társalgót nyitott a népszerű blokklánc alapú platformon, a Decentralandon. A JP Morgan blokklánc alapú fizetési rendszere után a társalgó az Onyx nevet kapta, és a bank egy olyan jelentésével együtt került bemutatásra, amely a metaverzumban rejlő üzleti lehetőségeket részletezi. A befektetés azután történt, hogy a JP Morgan 1000 milliárd dollára becsülte az ágazatot.

A Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC), az Egyesült Királyság legfőbb adóhatósága adócsalás vádjával most először összefüggésbe hozható, három nem helyettesíthető tokent (NFT) foglalt le. Az adóhatóság jelentése szerint ez volt az első olyan alkalom, hogy NFT-ket kellett lefoglalniuk, miután három személy ellen emeltek vádat. Az ügyben letartóztatott gyanúsítottak állítólag hamis személyazonosságot használtak, és 250 fiktív „fedőcéget” hoztak létre, hogy 1,8 millió dollár hozzáadottérték-adó megfizetését kerüljék el.


Idén is megrendezésre kerül a Blockchain Budapest konferencia, Közép-Európa legnagyobb rendezvénye a Bitcoin, Blockchain és kriptopénzek témában. Mik a blockchain legújabb trendjei 2022-ben? Mikor lehet 100.000 dollár a bitcoin árfolyama? Vajon tényleg jó befektetés az NFT, vagy csak egy múló őrület? Gyere el, és hallgasd meg a legnevesebb hazai és külföldi vendég előadók válaszait, tekints be a kulisszák mögé, majd beszélgess kötetlenül világszínvonalú blockchain fejlesztőkkel! A részletes programot a Blockchain Budapest oldalán érheted el, jegyed megvásárlásakor pedig használd a BITCOINBÁZIS kuponkódot, hogy 25%-os kedvezményben részesülj!