Pletykák amik a héten a bitcoin árfolyamát mozgatták

Először a Facebook bitcoin vásárlása, majd Kína BTC bányász farmjai körül röppentek fel pletykák amik mind mind jól megmozgatták a piacot.

Az viszont nem volt pletyka, hogy a Tesla eladta a bitcoinjainak 10%-át és a Coinbasen most már PayPallal is lehet fizetni.

Ahogy a mondás tartja: “buy the rumour, sell the news” – azaz a pletyka alapján vásárolj és a hír alapján adj el – a héten is működött.

Buy rumors sell news

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A hét elején kezdett elterjedni az a pletyka, hogy a Facebook jelentős bitcoin vásárlását jelentheti be az első negyedéves jelentésében. A hír végül kacsának ígérkezett, a közösségi média óriás szerdán megjelent beszámolójában egy szó sem esett bitcoinról. Arra viszont jó volt a pletyka, hogy jelentősen módosítsa a bitcoin árfolyamát.

A negyedéves számok megjelenése előtti percekben a bitcoin árfolyama jelentős volatilitást mutatott. Majd amint kiderült, hogy nincs szó bitcoin vásárlásról a beszámolóban, meredeken leesett az árfolyam. A gyors és nagymértékű árfolyam akció alapján látszik, hogy milyen szofisztikált kereskedési robotok dolgoznak a háttérben. Hiszen alig pár perc alatt “olvasták el” a több száz oldalas bejelentést és már ütötték is le az eladási megbízásokat a kereskedési botok.

Facebook buying bitcoin

A héten másik nagy várakozást ígérő esemény a pénteki opciós lejáratok voltak. 3,6 milliárd dollár értékű opciós ügylet jár ugyanis le a mai napon. A nyilvántartott ügyletek alapján az 54 ezer dollár körül halmozódott fel a legtöbb vételi megbízás, ami tulajdonképpen az elmúlt napok középárfolyamának felel meg. Elemzők szerint a Bitcoin 2021-ben az összes havi opció lejárta után erősen növekedett. Ezért a piaci fellépés azt sugallja, hogy a nagy értékű lejáratok rövid távon az ár erősítését hozzák magukkal.

És ha már pletykáknál tartunk, akkor nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy napok óta azzal van tele a sajtó, hogy Kína most már állami szinten is bitcoin bányászatba kezdett. A hír szerint ugyanis a kínai kormány hatalmas adatgyűjtő központjai részt vesznek bitcoin bányászati tevékenységekben is egy kínai kripto influenszer szerint.

És ami nem pletyka…

Egy Twitteren feltett kérdésre reagálva osztotta meg Elon Musk, hogy a Tesla eladta a bitcoin készletének 10%-át az első negyedévben. A cég februárban 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint, ami ma már 2,7 milliárd dollárt ér. Ebből adtak el most 272 millió dollár értékben ami jól kiegészítette a Tesla negyedéves profitját.

A bitcoin árfolyam emelkedéséhez elengedhetetlen az elfogadottság növekedése, amihez a héten a Coinbase és a PayPal megállapodása nyithat újabb utat. A Coinbase ugyanis tegnap vezette be az amerikai ügyfelei részére, a PayPal fiókkal való fizetés lehetőségét. Azaz mostantól közvetlenül a PayPal számlákról lehet digitális valutákat vásárolni a Coinbasen amivel még gyorsabbá és olcsóbbá válnak a váltások. Kérdés, hogy a következő körbe beleférnek-e az EU országai és mi is?

Közel 3 éves mélyponton a bitcoin dominancia

Bár a bitcoin árfolyamnak sikerült felkapaszkodnia a múlt heti mélyrepülés után, az altcoin piac növekedését nem igen tudta utolérni. A kriptopénz piac teljes piaci kapitalizációs ismét 2000 milliárd dollár fölé emelkedett, ami egy hét alatt 17%-os bővülés.

Miután hétfőn a három hetes mélypontról, 47 ezer dollárról pattant vissza a bitcoin, a hét további részében 54-55 ezer dollár között zajlott a kereskedés egészen péntekig, amikor ismét emelkedésnek indult az árfolyam. Mindeközben pedig az altcoin piac sem unatkozott. Az Ethereum, a Binance Coin, a Ripple és Doge is jelentős rekordokat döntöttek.

Altcoin árfolyamok mind zöldben

Ez egyben pedig azt is hozta, hogy a bitcoin dominanciája 33 hónapja nem volt ilyen mélyen. A bitcoin dominancia mutatója azt jelzi, hogy a BTC összpiaci értéke mekkora százalékát teszi ki a teljes kriptopénz piacnak. Amikor a bitcoin dominancia leesik az altcoinok iránti kereslet jelentősen megnövekszik ami az árfolyam emelkedésével is jár egyben.

A múlt héten aggasztó jel jelent meg a grafikonon amikor a 20 napos mozgóátlag a hosszútávú mozgóátlag alá esett a bitcoinnál. 2020 októbere óta nem volt erre példa, ami alapvetően további esést vetíthetett volna előre, ha pénteken nem jutott volna vissza a magasabb szintekre a bitcoin. A további emelkedéshez az árfolyamnak az 50 napos mozgóátlag jelenlegi szintje ($56900) felett kellene zárnia, hogy megnyissa az utat felfelé. Az igazi erős felfelé irányuló trendet azonban csak a 60 ezer feletti bitcoin jelentheti. Lefelé a Fibonacci szintek mentén haladva az 56 ezer dollár a legfontosabb támasz, ami egyben a 20 napos mozgóátlag is.

Bitcoin pletykák kapcsán megjelenő árfolyam érzékenysége

Az altcoin piacra beáramló tőke mögött feltehetően az USDC nyomtatása áll. Pénteken jött a hír, hogy 3 milliárd dollár értékben bocsátottak ki USDC-t. A dollár alapú stabilcoin mögött a Circle és a Coinbase partnersége áll. Éppen a napokban jelentették be, hogy egy new york-i bank kezeli a fedezetként tárolt dollár letétet, amivel az árfolyam stabilitását garantálják. Jelenleg 14 milliárd dollár értékű USDC van forgalomban, ami azonban még mindig elmarad a nagy rivális, az USDT 50 milliárd dolláros mennyisége mellett.

Altcoin hírek

A BitPay kommunikációs igazgatója, Sonny Singh azt nyilatkozta a héten, hogy a dogecoin már az összes tranzakciójuk 10 százalékát teszi ki. Sonny Singh szerint a dogecoin egyre inkább lefaragja a bitcoin dominanciáját a kriptopénz fizetések terén.

A hónapok óta húzódó SEC vizsgálat az Ripple cégnél még mindig nem zárult le. Ezt szeretné most a cég egyik legnagyobb részvényese a “gordiuszi csomó” átvágásával egy csapásra megoldani. Az amerikai értékpapír felügyelet azért vizsgálódik a Ripplenél, mert véleményük szerint az XRP valójában értékpapír, és emiatt hiányos a mögöttes dokumentáció, amit értékpapír kibocsátásnál kötelesek lettek volna elkészíteni. A Ripple cég legnagyobb részvényese, Yoshikata Kitao, a japán SBI Group pénzügyi gigász ügyvezetője szerint azonban a tőzsdére lépéshez már amúgy is minden elő van készítve. Az egyetlen akadály maga az amerikai értékpapírpiaci felügyelettel (SEC) fennálló perpatvar lezárása maradt.

A Cardano blokklánc mögött álló fejlesztési cég, az IOHK nagyon izgalmas bejelentést tett a héten. Eszerint a globális blokklánc kutatással foglalkozó cég partnerségre lépett az etióp kormány illetékes minisztériumával. A cél, hogy gazdasági lehetőségeket, pénzügyi szolgáltatásokat és akár munkát is biztosítsanak a digitális fejlődésből, a pénzügyi rendszerből kizárt emberek számára.

DeFi és NFT

Az Uranium Finance, egy Binance Smart Chain alapú DeFi projekt sajtóközleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy szerda kora reggel hackertámadás érte őket, és 50 millió dollár értékű tokent loptak el tőlük. Sokfajta coint, közte bitcoint és ethert is meglovasítottak az Uranium protokollból a sajtóértesülések szerint.

A Hasbro ügyvezetője, Brian Goldner bejelentette, a vállalata olyan NFT-technológián dolgozik, amit hasznosítani tudnának az egyik legnépszerűbb Hasbro által tulajdonolt fantasy kártyajátéknál a Magic: The Gathering-nél. Vizsgálják a felhasználási lehetőségeit NFT tokeneknek, de részleteket egyelőre nem osztottak még meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük