Bitcoin – zsinóron rángatva

Tegnap 6500 dollárt zuhant a bitcoin árfolyama.  Néhány napja még a 38 ezer dolláros ellenállást próbálta áttörni az árfolyam, ma hajnalban 29 ezer dollárról pattant vissza a bitcoin. Mindeközben nyugtalanító, de mint később kiderült alaptalan hírek érkeztek a bitcoin blokklánca kapcsán.

A gyorsan lezajló értékesítési hullám több, mint 100 milliárd dollárt söpört ki a kriptopénz piacról és idén január eleje óta először nézett be az árfolyam 30 ezer dollár alá.

Mi történt? Kitörés az ék alakzatból? Túltolták a FUD hangulatot a piacon? Bálnák által vezérelt piaci manipuláció?

Nézzük meg a lehetséges okokat, miért esett közel 25%-ot a bitcoin árfolyama a héten.

Közel 25%-ot esett a bitcoin árfolyama a héten

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Mielőtt belemennénk a hét végén tapasztalt árfolyam hullámvasút okaiba, térjünk ki pár a szektort érintő fontos hírre.

A világ a héten árgus szemekkel figyelte Biden beiktatását. A ceremóniát követően az új elnök azonnal bevetette magát a munkába és több, a kriptoszektort is érintő intézkedést tett Biden az első napján.

  • Az új amerikai elnök első hivatalban töltött napjának egyik első lépése a szövetségi szabályozási folyamat befagyasztása volt. Ezzel rögtön meg is állította a Steven Mnuchin volt pénzügyminiszter által javasolt vitatott szabályozást is az önállóan üzemeltetett kriptotárcákra vonatkozóan.
  • Biden Janet Yellen-t nevezte ki, hogy vegye át a pénzügyminiszteri posztot. Yellen már a héten olyan kritikus megjegyzéseket tett a kriptóra vonatkozóan, miszerint a kriptovalutákat “főleg tiltott dolgok finanszírozásra” használják. Pedig éppen a héten jelent meg egy elemzés, hogy egyre kevesebb kripto tranzakció köthető bűnözőkhöz.
  • Michael S. Barr, az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának volt tisztviselője és a Ripple tanácsadó testületének egykori tagja lesz valószínűleg az Amerikai Valutaszabályozó Hivatal (Comptroller of the Currency) feje a Wall Street Journal szerint.

Biden

Intézményi oldalról vegyes visszhangot kapott a bitcoin és a kriptopénz szektor a héten. Míg a JP Morgan elemzői szerint a bitcoin alkalmatlan a piaci kockázatok elleni védekezésre, addig a világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock bitcoin határidős ügyletekbe fektet.

Az eheti bitcoin árfolyam esés okai

A bitcoin árfolyam zuhanás az elmúlt napokban egyesek szerint nem véletlenül történt.

Kezdhetjük például azzal, hogy éppen a héten közölte bitcoin árfolyam jóslatát a Guggenheim Partner’s befektetési vállalat igazgatója. Scott Minerd decemberben még úgy nyilatkozott, hogy a bitcoin akár 400 ezer dollárt is érhet majd. A bizakodó becslést akkor a cég fundamentális elemzésére alapozta. Most Minerd a CNBC Closing Bell műsorának január 20-ai epizódjában a korábbi nyilatkozatával teljesen ellentétes gondolatokat osztott meg a nézőkkel. A befektetési szakember úgy látja, hogy a Bitcoin már nem fog újabb mindenkori csúcsot felállítani 2021-ben célárfolyamként pedig a 20 ezer dollárt lőtte be.

Egy nappal később az árfolyam jelentős forgalom mellett belépett a 20 ezer dolláros ártartományba? Véletlen?

Ha a fenti konteó nem lenne elég, volt másik nagyszereplő is a piacon, akinek sáros lehet a keze.

Január 21-én egy ember 21 dollárt küldött egy másiknak a bitcoin blokkláncát használva. Nem tűnik ebben semmi extrának, ugye? Pedig ez az akció pillangóhatásként 100 milliárd dollárt törölhetett ki egy nap alatt a kriptopénz piacról.

Valójában csak annyit törént, hogy a tranzakció nem az első blokkba, hanem egy következőbe került bele, mert a tranzakció küldője az RBF – replace by fee – mechanizmust használva szerette volna meggyorsítani az utalást. Azonban a BitMEX Research double spendingként, azaz duplaköltésként értékelte a tranzakciót. Ezután futótűzként terjedt a médiában a hír, hogy “összeomlott a bitcoin blokklánca” meg “most még csak 22 dollár, legközelebb 22 millió” köszönhetően egy sor clickbait újságnak. Hiába korrigálta a publikációt nem sokkal később maga a BitMEX Research és számos prominens bitcoin szereplő, a kereskedők ujja hozzáragadt az eladás gombhoz.

Technikai indikátorok a bitcoin kereskedésben

Technikai oldalról nézve, ha teljesen figyelmen kívül hagyjuk a fenti eseményeket, akkor is érezhető volt, hogy valami történni fog a héten a bitcoinnal. Az árfolyam a 4 órás grafikonon egy egyre szűkülő sávban pattogott már egy hete 30 és 40 ezer dollár között. Ha valamit megtanulhattunk a bitcoinról, az biztosan az, hogy hosszútávon nem szereti a kötöttségeket. Így végül a 34 ezer dolláros támaszt már nem tudta tartani az árfolyam, amikor jelentős eladói nyomás érkezett.

A bitcoin hosszútávon nem szereti a kötöttségeket

A napi grafikonon a rövid és a hosszútávú mozgóátlagok kereszteződése eladási jelet adott – a napi grafikonon tavaly október óta nem keresztezték egymást a mozgóátlagok, ami jelentős eladási nyomást rakhat a bitcoin vállára. A momentum indikátorok szintén medve irányba terelik a piacot a közeljövőben.

A közeljövőben fontos szinteket jelenthet lefelé a 27500, ami a legutolsó, január eleji leszúráskor megállította az eladási hullámot, ez alatt a 24 ezer dollár nyújthat még támaszt 20 ezer felett. Ahhoz, hogy a jelenlegi árfolyam szint feletti támaszokról is érdemben beszélhesüsnk, 35700 dollár felett kéne zárnia a héten a bitcoinnak, hogy ne ez legyen a második piros gyertya idén a grafikonon.

Persze az is lehet, hogy kellene az a második piros gyertya is. HA a bitcoin árfolyam követné a 2017 elején tapasztal árfolyam mozgásokat, akkor két három piros heti gyertya után jelentős növekedéseket produkálhatna a bitcoin. Kár, hogy a múlt, sosem garancia a jövőre nézve.

A múlt, sosem garancia a jövőre nézve

Altcoin hírek

Miután a Visa és a Mastercard is felhagyott a Pornhub támogatásával, a világ leghíresebb pornóoldala kénytelen volt stratégiát váltani és nyitni a kriptovaluták felé. A felnőtt tartalmat szolgáltató weboldalon mostantól 16 féle kriptovalutában, többek közt DOGE-ban, BNB-ben, XRP-ben és USDC-ben is lehet fizetni.

A Binance kriptovaluta tőzsde az eddigi legnagyobb BNB token égetést hajtotta végre. A tőzsde a 14. égetése során 3,6 millió, összesen 165 millió dollár értékű BNB (Binance Coin) megsemmisítésére került sor. Ezáltal a mostani a vállalat eddigi legnagyobb égetése. A Binance a tokenek megsemmisítése által sikeresen lecsökkentette a teljes BNB készletet 174,2 millió darab BNB-ről 170,5 millió BNB-re.

z eddigi legnagyobb BNB token égetés

A Tron blokkláncon végrehajtott tether tranzakciók száma most már harmadik hete folyamatosan meghaladja az Ethereumét. Ennek egyik magyarázata egyértelműen az, hogy az Ethereumon egyszerűen túl magasak a tranzakciós díjak.

Shitcoin Show

IOTX (30%+) – Meredek emelkedést produkált pénteken az IoTeX saját tokenje az IOTX, miután reggel bejelentették, sikerül elindítani a IoT hardverüket közösségi finanszírozás segítségével.

VITE (-40%+) – Még a bitcoinnál is jobban beesett a VITE coin csütörtökről péntekre virradóan, ami mögött a kemény profit realizálás (esetleg pump and dump?) állhat, az árfolyma ugyanis csütörtökön lőtt ki pillanatok alatt jelentős forgalomnövekedés mellett, majd amilyen gyorsan jött felfelé, olyan gyorsan ment is az árfolyam lefelé, kitörölve szinte minden emelkedést az előző napról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük