300 milliárd dollár 1 hét alatt – felrobbant az altcoin piac

Az elmúlt egy hét során a legnagyobb kriptopénzek ára kétszámjegyű növekedést tudott felmutatni. Ennek köszönhetően a teljes kriptopénz piac összértéke 300 milliárd dollárral bővül egy hét alatt.

Az altcoinok mindent visznek

Köszönhetően az altcoinok térnyerésének a bitcoin dominancia mutatója tovább csökkent, legutoljára 2018 januárjában volt ilyen alacsony a bitcoin részaránya a piacon. A bitcoin hetek óta nem tudja azt az exponenciális nyereséget hozni, amit tavaly óta hónapokon (!) keresztül láttunk, így a kiéhezett vásárlói piac a nagyobb növekedési potenciállal rendelkező altcoinok felé fordult.

a bitcoin dominancia mutatója tovább csökkent, legutoljára 2018 januárjában volt ilyen alacsony

Mielőtt azért teljesen leírnánk a bitcoint, a héten 6%-os pluszban van az árfolyam a hét elejéhez képest, összeomlásról tehát még abszolút nem érdemes beszélni. Múlt hét végén megpróbálkozott egy kitöréssel a bitcoin, azonban 57 ezer dollárnál megtorpant a növekedés. Majd hétfőn újabb kísérlet érkezett, amivel egészen 59 ezer dollárig jutott az árfolyam, mielőtt szerdán aztán ismét visszapattant 5000 dollárral lejjebb.

Annak ellenére, hogy a bitcoin iránti érdeklődés töretlen az intézményi befektetők körében az árfolyam beragadni látszik a 50 és 60 ezer dollár közötti zónába. Itt pedig jött az oldalazás, amit a piaci szereplők most már nem tudtak türelemmel várni és ráugrottak az altcoinokra.

bitcoin árfolyam sáv

Az Ethereum 27%-ot emelkedett a héten amivel új rekord árfolyamot hozott bőven 3000 dollár felett.

Még kedden jött a bejelentés, hogy a Magyarországon is népszerű Kraken tőzsde bevezeti a cardano (ADA) token stakelési opciót a platformján. A hírre jól reagált az ADA ugyanis a május negyedikei bejelentés óta 1.2 dollárról új mindenkori csúcsot döntve egészen 1.7 dollárig erősödött az ADA árfolyama.

Csúcsra került a stabilcoinok tőzsdén tárolt összege. Már több mint 11 milliárd dollárnyi stabilcoin várakozik az oldalvonalon, ha ennek csak egy kis részét kripto vásárlásra és nem pedig kiutalásra fordítják a befektetők, már az is jelentősen befolyásolhatja a piacot.

Csúcsra került a stabilcoinok tőzsdén tárolt összege - rekord altcoin árfolyamok

Az igazi nyertes azonban kétségkívül a kutyás mémpénz, a Dogecoin. Miután hétfőn listázta az egyik legnagyobb kereskedési portál a Dogecoint, az árfolyam sosem látott magasságokat ütött meg. A hype már-már egyre jobban hasonlít a GameStop részvények körül kialakult őrülethez. Csak, hogy egy kis perspektívába helyezzük az emelkedést, ha valaki tavaly áprilisban az amerikai stimulus csekknek megfelelő összeget (1200 dollár, forintban 350 ezer Ft) fektetett dogecoinba, annak a vagyona mára meghaladja a 400 ezer dollárt, ami több, mint 115 millió forint. Nem rossz egy eredetileg poénnak indult kriptopénztől.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Az altcoinok rallyjától eltekintve meglehetősen eseménytelen héten vagyunk túl.

A legnagyobb érdeklődést az váltotta ki, hogy hétfőn az S&P (Standard & Poors) elindított három különböző kriptovalutákhoz kötődő befektetési indexet. Az „SPBTC”, „SPETH” és „SPCMC” név alatt futó indikátorok, a bitcoin és az ethereum dollárban kifejezett árfolyamához valamint a kettő kombinációjához kínálnak kitettséget a befektetők számára.

Tervek azért vannak a bitcoin és a kriptopénzek további integrációja kapcsán a nagyvállalatok oldalán, ez nem is kérdés.

A Citigroup fontolgatja a kriptovaluta kereskedési szolgáltatás indítását. Már-már szinte utolsóként lépnek a piacra. Az elmúlt hetekben, hónapokban a Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a Bank of New York Mellon és még jópáran döntöttek úgy, hogy kriptoszolgáltatásokat kínálnak ügyfeleiknek.

Úgy tűnik azonban nem csak a befektetési bankok vagyonos ügyfelei juthatnak bitcoinhoz majd a jövőben. A CNBC jelentése szerint a Stone Ridge kripto leányvállalata, a NYDIG (New Digital Investment Group) összefogott a floridai székhelyű Fidelity National Information Services (FIS) banki technológiai szolgáltatóval. Céljuk, hogy biztosítsák a szükséges infrastruktúrát az amerikai bankok számára, hogy ügyfeleik Bitcoint vásárolhassanak, eladhassanak és tarthassanak. Így pár hónapon belül több száz amerikai banknál lehet közvetlenül elérhető termék a Bitcoin.

Ha már tervek, akkor meg kell említenünk az eBay-től kiszivárgott pletykákat is. A platform vezérigazgatója, Jamie Iannone nemrég a CNBC-nek adott interjújában elmondta, hogy a kereskedelmi óriás vizsgálja a kriptovaluta fizetési lehetőségeket, illetve az NFT-ket. Az NFT-k tekintetében ez lenne az egyik legnagyobb lépés a mainstream elfogadás felé, ha az eBay lehetővé tenné a tokenek értékesítését, mivel ezzel gyakorlatilag integrálná az Ethereum blokkláncot a platformjába.

A Grayscale kriptovaluta és egyéb digitális befektetési portfólió menedzsmenttel foglalkozó óriásvállalat a legnagyobb amerikai foci bajnokság, az amerikai egyesült államokbeli NFL egyik csapatának hivatalos szponzora lett. A New York Giants csapat edzője a partnerségről nyilatkozva egyértelművé tette, hogy nem volt véletlen a választás. A Giants azt várja a partnerségtől, hogy a Grayscale segítsen nekik belépni a kriptovaluták és feltételezhetően az NFT-k világába.

Alapjaiban reformálják meg a kriptopénzek a pénzügyi szektort

Az ING amszterdami központú befektetési bank már évek óta elemzi a DeFi (decentralizált) pénzügyi megoldások előnyeit és hátrányait, legfrissebb jelentésükben pedig arra jutottak, hogy a DeFi technológiák még a kriptovalutáknál és a blokklánc technológiánál is jobban felforgathatják a pénzügyi szektort. Az elemzésükben taglaltak szerint hatékonysági és megbízhatósági szempontból a DeFi és a hagyományos banki szolgáltatások egyfajta párhuzamos kooperációja nyújtaná a legnagyobb előnyöket mindennapi pénzügyeink intézése során.

És a jövő már úgy tűnik itt is van.

Az argentinok megőrülnek a kriptovalutákért. Az elszabadult infláció és a gazdasági válság közepette egyre többen veszik az irányt a kriptopénzek felé. A Binance latin-amerikai vezetője, Maximiliano Hinz szerint tavaly óta megtízszereződött az aktív kriptocímek száma Argentínában.

Azonban nem csak Argentínában dönt rekordot a bitcoin használat. Ismét megugrott az aktív Bitcoin címek száma, már több, mint 1,2 millió BTC cím van napi szinten aktív használatban, ami három hetes csúcs az április közepi rekord után.

Ismét megugrott az aktív Bitcoin címek száma

Bővül a kriptobányász szektor is

A bővülő kriptopénz piachoz pedig fel kell zárkózni infrastrukturálisan is.

A legfrissebb elemzések szerint a következő években évente átlag mintegy 7 százalékkal nőhet a kriptovaluta bányászathoz használatos hardverek piaca. Így 2024-ig több mint 2,8 milliárd dollárral (840 milliárd forinttal) növekedhet a GPU-k és ASIC bányász hardverek piaca. A növekedés mögött több tényező is áll, egyfelől a magasabb árfolyam több szereplőt tud eltartani. A kriptopénzek elfogadottságának növekedésével nő az altcoin piac is, mely további hardver igényt támasz. Végezetül pedig a szektorban is megjelenő intézményi befektetők miatt több tranzakció jelentkezik a hálózaton, amivel több teret nyer a bányászat tevékenysége is.

A bővülő bányászpiac legfrissebb zászlóshajója a Bitmain új ether bányászgépe az Antminer E9. Az Antminer E9 3 GH/mp hashrátával és 2556 Wattos teljesítménnyel jön, ami 0.85 J/M energiahatékonyságot jelent – ezzel pedig a leghatékonyabb eszköz lehet majd a bányászhardver piacon. Már csak az a kérdés, mennyire kell majd zsebbe nyúlni a Bitmain új gépéért, az áráról ugyanis még nem érkezett hír, csak a jövőbeli specifikációról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük