Vajon Kína manipulálja a bitcoin árfolyamát?

A heti hullámvasút ismét elvitte egy körre a kriptopénz piac részvevőit. A hét elején az Evergrande körül kialakult bizonytalanság vágta vissza a kripto kereskedők profitját. Majd a hét végén hiába örülhettek a befektetők annak, hogy a Twitter hírére reagálva emelkedik az árfolyam, a kínai központi bank kegyetlenül lecsapott. Vajon véletlenül időzítették így a bejelentésüket? Lehet, hogy Kína manipulálja a bitcoin árfolyamát?

BTCUSD árfolyam

Az Evergrande vitte magával az egész kripto piacot

A hétfői nap nagyon komoly visszaesést hozott a világ legnagyobb tőzsdéin és a kriptok világában is. A visszaesést azok a félelmek hajtják, amelyek a Kínában nemrégiben fizetésképtelenné vált Evergrande ingatlanfejlesztője körül alakultak ki. Sokan attól tartanak, hogy a hatalmas tartozásokkal terhelt cég teljes fizetőképtelensége esetén a globális bankrendszer is nehéz helyzetbe kerülhet.

A probléma az, hogy ebben az egész történetben megjelenik az a jelenség, amelytől a befektetők a legjobban félnek. Ez pedig a kiszámíthatatlanság. A kiszámíthatatlanság pedig egyrészt a még mindig tartó koronavírus járvány, másrészt az amerikai FED esztelen pénznyomtatása és az inflációs félelmek miatt már eddig is jócskán jelen volt a piacon. A kriptopénzek még mindig egy szélsőségesen spekulatív, befektetési szempontból rendkívül kockázatos eszköznek számítanak, amit hasonló bizonytalan helyzetben sokan dobnak el hirtelen ötlettől vezérelve.

Az Evergrande csődje alapvető bizonytalanságot teremt a pénzpiacokon, nem csak a kriptopénzekre kihatva. Bár eddig csak az merült fel, hogy Kína manipulálja a bitcoin árfolyamát, egyes elemzők szerint az Evergrande körüli bizonytalanság is egy a kínai kormány kontrollja alatt tartott esemény.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen: amikor a pletykák valósággá válnak

Bitcoin.org hekkelés

A Bitcoin.org-ot, a Bitcoin fejlesztését támogató nyílt forráskódú projektet egyelőre még nem azonosított hackerek támadták meg. Csütörtökön a kora reggeli órákban a Bitcoin.org egy felugró ablakkal köszöntötte a látogatókat. Eszerint a Bitcoin Alapítvány megszeretné hálálni a közösség támogatását. Az oldalon megjelenő üzenet egy QR-kódot tartalmazott egy bitcoin címmel, amelyre a felhasználóknak érméket kellett küldeniük, ami után az ígéretek szerint kétszeres összeget kaptak vissza. Persze ezt azonban nem változzák be. A hackerek a weboldal többi funkcióját lekorlátozták, így a felhasználók nem tudtak túllépni az üzeneten.

PayPal kriptotárca

Az online fizetési óriás, a PayPal bejelentette, hogy egy új alkalmazást dob a piacra, amely több, a platformtól korábban idegen pénzügyi szolgáltatást kínál – köztük különféle kriptovalutákhoz köthető funkciókat is. A vállalat elindítja az ún. PayPal Savings szolgáltatást, egy olyan megtakarítási számlát, ami 0,4%-os kamatot kínál. Új funkció továbbá az ajándékkártyák kezelése, a QR-kóddal való fizetés és a hitelekhez való hozzáférés is.

Twitter
Forrás: twitter.com

Twitter bitcoin borravalója

Az egyik legnagyobb közösségi oldal, a Twitter hivatalosan is bejelentette, hogy már kriptovalutákat is lehet használni a felületén. Ez az új Tips (Borravaló) funkció bevezetésével jött el, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók a bitcoin tárcájukat más fizetési platformokhoz kössék. Tudtuk, hogy érkezik a borravalós funkció a Twitterre, hiszen már hónapok óta tesztelték, de most lett éles a rendszer. Jelenleg csak iOS operációs rendszer alól, telefonról érhető el a szolgáltatás és az Androidos indulás dátumáról nem is tudni. Az pedig teljes egészében kérdéses, hogy az asztali gépet használók hozzáférhetnek-e egyáltalán ehhez a lehetőséghez. A bejelentést a befektetők igen pozítivan értékelték a Twitter árfolyama 4%-ot erősödött, a bitcoin pedig 4 napos csúcsra került a napon belüli 3%-os emelkedéssel.

Erdogan háborút indít a bitcoin ellen

Recep Erdogan török elnök totális háborút hirdetett a bitcoin ellen. A kriptovaluták használatának áprilisban elrendelt betiltása után az államférfi a digitális líra bevezetése előtt a pénzügyi ellenőrzés érvényesítésére törekszik. Erdogan szó szerint azt mondta:

“Háborúban állunk a bitcoinnal. Mert mi a saját pénzünkkel folytatjuk az utat, ami az alapvető identitásunk ebben a kérdésben”.

Kína manipulálja a bitcoin árfolyamát?

A régi, jó, öreg kínai módszer megtette a hatását. Hiába hozta vissza a bitcoin hét eleji összeomlást a Twitter bejelentése – mintha lesben állna Kína és csak arra várna, mikor tud lecsapni az árfolyamra.

A BTC szeptember 24-én hirtelen 2000 dollárt vesztett egy óra alatt, mivel a kínai szabályozási tilalom kapcsán régi hírek tűntnek fel újra a közösségi médiában.

A kínai központi bank, a People’s Bank of China (PBoC) emlékeztetője kezdett el ISMÉT terjedni az interneten, amiben kifejtették, hogy gyakorlatilag minden kriptovalutával kapcsolatos tevékenységet bűncselekménnyé nyilvánítanak az országban.

Kína Bitcoin
Forrás: Genesis Block

A PBoC eredetileg szeptember 15-én tette közzé a frissített útmutatót, csodák csodájára mégis csak szeptember 24-én, pénteken kezdett el a hír terjedni. Pont azon a napon, amikor végre magára talált a hétfői Evergrand összeomlás után az árfolyam.

A hasonló hírek mára a BTC ár lenyomásának klasszikus forrásává váltak – „FUD” (angolul: fear, uncertainty and doubt, azaz a félelem, bizonytalanság és kétség érzése) a kínai tilalmak miatt gyorsan átfordította a piaci hangulatot.

A legtöbb Hodler csalódott, de továbbra sem nyugtalan a hír miatt, hiszen valójában Kína négy éve érvényben lévő korlátozásának megismétlése a jelenleg keringő hír.

De pozitív oldalról is lehet szemlélni az eseményeket. 2017 szeptemberében, amikor az eredeti kínai betiltási közlemény a Bitcoin “bukását” okozta, szintén meredeken esett a piac a bejelentés hónapjában. Azonban utána csak néhány hétre volt szükség, hogy helyreálljon eredeti szintjére, és kevesebb, mint három hónappal később új történelmi csúcsot állítson fel a kriptopénz 20 000 dollárnál.

Érdekes fordulat lenne, ha a bitcoin árfolyama idén hasonló árfolyam akciót mutatna be: azaz nem sokkal azután, hogy “szigorodik” a kínai bitcoin helyzet, újabb csúcsokat produkálna az árfolyam. Persze ez mind csak feltételezés, (egyelőre) nincs rá bizonyíték, hogy Kína manipulálja a bitcoin árfolyamát.

Altcoin hírek

Cardano hírek jönnek

Az “Ipar szempontjából meghatározó”, “korszakalkotó” bejelentés esőt ígérnek a Cardano hálózat fejlesztői a hétvége folyamán. A szeptember 25-én és 26-án esedékes Cardano Summit 2021 (Cardano csúcs 2021) névre keresztelt konferencia online lesz megtartva, több különböző helyszínről egyszerre. Azonban az, hogy a szervezők ezekkel a hangzatos kijelentésekkel pontosan mire utalnak egyelőre csak találgatás tárgya. Az okoszzerződés funkció 2021. szeptember 12-ei élesítésével megindult a verseny a fejlesztők között a Cardano blokkláncán a legjobb dApp, DeFi, stake és más pénzügyi megoldások kiépítésére és a lehető legnagyobb követőbázis elérésére a korai piaci részesedés érdekében. Legfrissebb cikkünkben kigyűjtöttünk néhány olyan projektet, amik már piacérett fázisban vagy tesztfázisukban várják a Cardano felhasználók és befektetők új hullámát.

Snoop Dogg NFT kollekciót dob piacra

Nem sokkal azután, hogy dollármilliókat érő nem helyettesíthető tokeneivel (NFT) kriptobálnának nevezte magát, Snoop Dogg most bejelentette, hogy partnerségre lépett a Sandbox nevű metarverse projekttel. Hamarosan belekóstolhatunk az amerikai rapper roppant érdekes világába, betekintést nyerhetünk nemesi palotájába, de akár közvetlen szomszédságába is letelepedhetünk, sőt legújabb NFT-kollekciójából is jól bevásárolhatunk.

Snoop Dogg NFT
Mandatory Credit: Photo by Amy Harris/Invision/AP/Shutterstock (10413515ck)
Snoop Dogg performs during KAABOO 2019 at the Del Mar Racetrack and Fairgrounds, in San Diego, Calif
2019 KAABOO – Day 1, Del Mar, USA – 13 Sep 2019

Visszatér a Onecoin királynő

Úgy tűnik, hogy Ruja Ignatova, közismertebb nevén a kriptokirálynő visszatért. A hatóságok 2017 óta megfeszített erőkkel keresik a csaló nőt, aki nemrég a YouTube-on jelentkezett be és üzent a Onecoin még mindig elvakult híveinek. A Onecoin Ponzi-rendszer öt éven át zakatolt. Ezen idő alatt a kamu kriptovalutát és kihagyhatatlan befektetést ígérő projekt több mint 4 milliárd dollárt szedett össze világszerte.

Csúcson az Anchor

Az Anchor megtakarítási/hitelezési protokollja olyan befektetéseket kínál stabilcoinokba a felhasználóknak, amelyekkel 18-20%-os hasznot tudnak realizálni. Annak ellenére, hogy mindössze csak márciusban indult el a Terrán, az Anchor ma már megkerülhetetlen protokoll a DeFi világában, ha hitelezéshez kapcsolódó befektetési termékekről van szó. És úgy növekszik a Terra natív stabilcoinjának, az UST-nek a piaci kapitalizációja is ahogy a platform népszerűsége. Márciusban még a teljes UST piaci kapitalizáció alig 10%-a volt az Anchorban, most már ez 56% felett van.

Feltörték a pNetwork hálózatát

A különféle blokkláncok közötti kapcsolatot lehetővé tevő, úgynevezett “cross-chain” DeFi platform, a Binance Smart Chain-alapú pNetwork lett az áldozata a legújabb DeFi hackertámadásnak. A pNetwork által is megerősített hírek szerint a BSC hálózatán támadták meg a hackerek a platformot és loptak el közel 12,7 millió dollár értékű bitcoint. Összesen 277-t BTC-t sikerült a támadóknak ellopni a tőzsdéről, nagyjából ez az összeg a hálózat teljes letéti összege volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.