All-in: mi jöhet még, ha már a TESLA is a bitcoinra fogad?

A Tesla 1,5 milliárd dolláros bitcoin vásárlása után a héten sorra jöttek a hírek, milyen nagy vállalatok érdeklődnek még a bitcoin iránt.

Az elfogadottság jelentősen megnőtt a kriptovaluta iránt, ami a héten már 48 ezer dollár felett is járt.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A SEC-nek küldött éves jelentés szerint a Tesla e-autógyártó vállalat 1,5 milliárd dollár értékű bitcoint vásárolt. A cég azzal indokolta a vásárlását, hogy ezzel szeretnék a készpénz tartalékaikat diverzifikálni, ezért módosították a befektetési szabályzatukat és lehetővé tették arany és arany ETF-ek mellett a digitális pénzekbe való fektetést is.

a Tesla e-autógyártó vállalat 1,5 milliárd dollár értékű bitcoint vásárolt

 

Amint kiderült a hír, a bitcoin árfolyama pillanatok alatt 38 ezer dollárról 44 ezer dollárig lőtt ki, ezzel az egyik legrövidebb idő alatt lezajló legnagyobb emelkedést produkálta a kriptopénz árfolyama. Többet emelkedett most az árfolyam, mint amikor októberben a PayPal bejelentette, hogy elfogadja majd a kriptopénzeket. Ez azt mutatja, hogy a befektetők bizalma még inkább megerősödhetett a bitcoin iránt az elmúlt időszakban, amit a TESLA bitcoin vásárlása, csak még jobban megerősített.

Az árfolyam emelkedés a bitcoin tranzakciókra és a hálózat kapacitására is közvetlenül hatott.

a Bitcoin hálózat teljes számítási kapacitása a héten folyamatosan történelmi csúcsot döntött

A Bitcoin hálózat átlagos hashrátája vagyis a Bitcoin hálózat teljes számítási kapacitása a héten folyamatosan történelmi csúcsot döntött. Ha a bitcoin ára emelkedik, akkor a bányászok is motiváltabbak lesznek, hogy még több számítási kapacitást tegyenek a hálózatba. Emellett pedig, ha a kereskedési volumen is növekszik, akkor a tranzakciós díjakból származó bevétel is egyre nagyobb a bányászok számára. Azaz most nagyjából mindenki teljes gázzal bővíti kapacitásait és igyekszik felülni a komoly bevételeket ígérő “bitcoin vonatra”.

Az árfolyam végül 48 ezer dollárnál tetőzött a héten. A rohamot nem bírták a nagy váltók. A legnagyobb kriptovaluta tőzsdék egy része ugyanis komoly technikai problémákkal küzdött a hét elején. A Binance, a Gemini és a Kraken felhasználói is arról számoltak be, hogy a szolgáltatás akadozott, PC-n és mobiltelefonon is.

És, mint ahogy ez már elő szokott ilyenkor fordulni a Bitcoin mempool is megtelt. A Bitcoin mempool az a “váróterem”, ahol a node-ok által validált tranzakciók várakoznak. Arra várnak, hogy egy bányász felkapja őket és bekerüljenek a következő blokkba. Ha túl sokan tranzaktálnak a hálózaton, akkor ezek feltorlódhatnak és ezzel jelentősen megemelhetik a tranzakciók díját.

A Tesla mellett mások is a bitcoinnal szemezgetnek

Az elmúlt héten több hír is megjelent, amiben további nagyvállalatokat sorolnak fel, akik a TESLA nyomdokaiba lépve jelentős összegeket fektethetnek bitcoinba. Ne felejtsük el, hogy a Tesla nem az első volt a nagyok közül, akik jelentős bitcoin befektetést hajtottak végre az elmúlt év során vagy még korábban. A MicroStrategy és a Grayscale már szintén milliárd dolláros nagyságrendben tart bitcoint, azonban úgy tűnik, ezzel a jövőben már egyáltalán nem lesznek kirívóak a piacon.

egyre több nagyvállalat szemezget a bitcoinnal

A több mint 30 millió ügyféllel rendelkező Mastercard bejelentette, hogy csatlakozik a kriptovalutákat elfogadó pénzügyi óriások táborához. Az viszont egyelőre még rejtély, hogy milyen digitális eszközöket használhatnak majd az ügyfeleik.

Az Amazon e-commerce óriás állítólag egy „digitális valuta” típusú projekt elindítására készül Mexikóban, ha valósak a közelmúltban közzétett álláshirdetések.

Az Uber is a Bitcoin elfogadását vizsgálja, a cég ügyvezetője szerint ez jót tenne az üzletnek, jó az utasainknak és a fogyasztóinknak.

A Twitter pénzügyi igazgatója szerint a vállalat fontolóra veszi a bitcoin felvételét mérlegkönyvébe, illetve az alkalmazottak fizetését is bitcoinban utalnák, ha kérik. Jack Dorsey,a cég alapítója már évek óta a bitcoin mellett teszi le a voksát. Most egy 500 BTC  összegű alapot hozott létre Jay-Z-vel közösen, amivel a bitcoin fejlesztőket támogatnák.

Az RBC Capital Markets hétfőn megjelent kutatási jelentése szerint az Apple-nek „minden lehetősége” megvan a kriptovaluták vételi és eladási mechanizmusának ajánlatára. Ez a lépés lehetővé tenné a vállalat számára, hogy azonnal piaci részesedést szerezzen a kriptopiacon is.

A fentiekből látható, hogy egyre több nagyvállalat szemezget a bitcoinnal és ebben látja a lehetőséget az értékmegőrzésre. Van, aki azonban továbbra sem nyit a bitcoin irányába. Christine Lagarde, az Európai Központ Bank elnöke kijelentette, kizárt, hogy a központi bankok bitcoint tartsanak.

Technikai indikátorok a bitcoin kereskedésben

Jó úton halad a bitcoin a következő fontos mérföldkő, az 50 ezer dollár irányába. Azonban ne felejtsük el, hogy heti (!) szinten 40%-ot erősödött most a bitcoin, így a további emelkedéshez szükséges lenne egy kisebb pihenőt tartani.

Miután az árfolyam a 48 ezer dollárt is megjárta, jött egy relatíve kisebb korrekció, ami a 45-47 ezer dolláros tartományba szorította vissza az árfolyamot. A 4 órás grafikonon nem sikerült a csúcsdöntésnél megtartani a kritikus ellenállást, ami azt mutatja, egyelőre csak átmeneti volt a kitörés, a rekord döntéshez többre lesz szükség.

heti (!) szinten 40%-ot erősödött most a bitcoin

A legfontosabb technikai szinteket egyrészt a mostani rekord árfolyam (48200), majd a kiterjesztett Fibonacci szintek adják (48500 és 49500 dollárnál) , ezután jöhet csak a pszichológiai szintet jelentő 50 ezer dolláros lélektani szint.

Az RSI mindeközben továbbra is a túlvett tartományban mozog, de mint láthattuk korábban sem volt ez feltétlenül akadálya a további növekedésnek. Azonban ha 50 ezer dollárnál megakad az árfolyam, akkor jelentős profit realizálásba kezdhetnek a befektetők, ami bőven 45 ezer dollár alá nyomhatja az árfolyam. Lefelé a legfontosabb támaszokat a 44-42-38 ezer dollárnál láthatjuk.

Altcoin hírek

Jó három évre a Bitcoin határidős termékek bevezetése után vasárnap elindult az ether határidős termék kereskedés a Chicago Mercantile Exchange (CME) tőzsdén. Az ETH/USD árfolyam utóbbi hetekben tapasztalt emelkedése mögött részben a CME bejelentésére adott spekulatív piaci válasz áll még annak ellenére is, hogy magán a tőzsdén a határidős ETH meglehetősen szolid volumennel nyitott. Tény viszont, hogy ahogy a BTC esetében is, az ilyen szabályozott tőzsdéken listázott határidős kriptovaluta termékek nagymértékben segítik az intézményi adaptációt, ami további forgalom és árfolyam növekedéshez vezet. És ez az adatokból is látszik.

elindult az ether határidős termék kereskedés a Chicago Mercantile Exchange (CME) tőzsdén

A február 8-án közzétett új CoinShares jelentés azt mutatja, hogy a közelmúltbeli befektetések beáramlása erősen kedvez az Ethereumnak. A piac második legnagyobb kriptovalutája 195 millió dollárnyi új tőkét vonzott be február első hetében, és ezzel minden más eszközt lekörözött.

A Cardano (ADA) árfolyama csak a héten 120%-ot erősödött és már csak alig pár centre van az 1 dollártól. A Cardano történelmi kitörése azután jön, hogy több mint két évig a 0.02 – 0.2 dolláros tartományban kereskedett. A gyorsuló felértékelődése idén február 6-án indult miután végre sikerült átlendülnie a 0.64$-os ellenállás szinten, ami egy kritikus támaszt/ellenállást képezett még a 2017-2018-as bikaciklusa során. A projekt fejlesztője szerint már több, mint száz kereskedelmi projekt van, ami a Cardanora migrálna vagy azon építkezne.

Ha érdekelnek az altcoinok, itt olvashatsz a Top 50 altcoinról egy-egy mondatos összefoglalót.

Az elmúlt 24 óra nyertesei / vesztesei

DATA (+50%) – Az Ethereum alapú Streamr (DATA) token árfolyama pénteken 116%-ot erősödött, miután kiderült, hogy több, mint 3 millió dollárnyi forrást kapott az Európai Bizottságtól a projekt, ami valós idejű transzparens és fair adatszolgáltatást szeretne lehetővé tenni mindenki számára.

MATIC (-20%) – Profitrealizálásba kezdtek a kereskedők a MATIC token piacán, miután az árfolyam rekordot döntött a napokban. Miután egyre magasabb tranzakciós díjak jelentek meg az Ethereum hálózatán, egyre nagyobb figyelmet kaptak az olyan Ethereummal kompatibilis, második rétegen futó projektek, ami még mindig gyors és olcsó átutalást tud biztosítani. A MATIC árfolyama a héten folyamán 200%-ot emelkedett, innen esett vissza egy kicsit péntekre az árfolyam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.