Miközben a nagybefektetők figyelme a bitcoinra összpontosul, a kisebbek már az altcoin piac felé kacsingatnak

A héten több izgalmas hír is érkezett a kriptopénzek elfogadottságát tekintve mind regionális, mind pedig nemzetközi szinten.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Hatalmas meglepetést okozott egy frissen bejelentett hír a szomszédunknál Horvátországban. A MOL-csoport leányvállalataként működő Tifon töltőállomás hálózatában már kriptovalutával is lehet fizetni február 1-jétől. A horvátok élen járnak már így is a kriptopénz adaptáció területén, benzinkutak mellett már régóta lehet postán is kriptót váltani és tavaly május óta szabályozott keretek között is lehet bitcoin befektetési alapba fektetni az országban.

A nemzetközi befektetési alapok közül a héten a Guggenheimről derült ki, hogy 500 millió dollárral szállt be bitcoinba. Az egyik alapjának, a Macro Opportunities Fund-jának 10%-át fektették a Grayscale Bitcoin Trustba.

Bitcoin befektetési hangulat

Bitcoin befektetési hangulat

Fundamentális oldalról nézve továbbra is élénk az érdeklődés a kriptopénzek iránt az intézményi szektorban.

A MicroStrategy a héten tartott egy konferenciát arról, hogyan kell nagyban hodlingolni. Azaz, hogy a hozzájuk hasonló nagyvállalatok hogyan tudnak bitcoinba fektetni. A rendezvényen több ezer tőzsdén is jegyzett nagyvállalat vett részt.

A MicroStrategy és a Guggenheim mellet tehát még számos nagy befektető nyitott a bitcoin iránt. A Coinbase jelentése szerint december óta 100 ezer bitcoint, átszámítva közel 3,5 milliárd dollárt vontak ki csak a Coinbase kriptopénz tőzsdéről egy hónap leforgása alatt. Amikor a bitcoinok kikerülnek a tőzsdéről, jellemzően hosszútávú letétekben, hidegtárcákba kerülnek, hogy biztonságban legyenek, amíg tulajdonosuk el nem adja őket. Ez tehát azt az elméletet támasztja alá, hogy az intézmények, vagyis akik nagyobb összegekkel fektettek most bitcoinba, hosszútávú befektetési szemlétettel rendelkeznek.

Ezzel a hosszútávú vételi szemlélettel összecseng a Binance által közölt legfrissebb jelentés is, mely inkább a lakossági szektort fedi le. A tanulmányból kiderül, hogy a felhasználók körében egyöntetű a bizalom (97%) a kriptovaluták iránt. A Binance felületén legfőképp három okból fektetnek a felhasználók kriptovalutákba: hosszú távú befektetési stratégia részeként (55%),  bizalmatlanok a jelenlegi pénzügyi rendszerrel szemben (38%) és rövid távú kereskedési lehetőségek miatt (31%).

Érdekes szemléletbeli különbségre hívta fel a figyelmet a héten a Bitflyer a japán és az amerikai piac között. Mialatt az amerikaiak 76%-a pozitívan gondolkodik a kriptovalutáról, addig Japánban a megkérdezettek 78%-a negatívan.

Kripto fear and greed index

Ami az általános hangulatot illeti, egyelőre továbbra is az optimizmus jellemzi a piacot. Bár nem olyan mértékben, mint az ősszel volt tapasztalható, de most is inkább a kapzsiság, mint a félelem jellemzi a kriptopénzek piacát.

A bányászat szempontjából a hashráta kis mértékben visszaesett a héten, azonban mindössze 5%-ra van a mindenkori csúcstól, a bányászok tehát továbbra is egyre nagyobb arányban vesznek részt a szektorban, még akkor is, ha a bányászgépek egyre kisebb számban állnak rendelkezésre a növekvő alapanyag hiány miatt.

A kérdés most leginkább az, hogy a szektorban a bitcoin vagy az altcoinok teljesítenek jobban. A héten már 60%-nál is járt a bitcoin dominancia mutatója, ezen a szinten 3 hónappal ezelőtt a nagy bitcoin árfolyam emelkedés előtt járt utoljára ez az indikátor. Ha tovább csökken a bitcoin dominanciája az minden bizonnyal további rekordokat hozhat nemsokára az altcoin piacon.

ezen a szinten 3 hónappal ezelőtt a nagy bitcoin árfolyam emelkedés előtt járt utoljára ez az indikátor

Technikai indikátorok a bitcoin kereskedésben

A bitcoin RSI indikátora nem csak a napi, hanem a rövidebb és hosszabb időhorizontokon is visszatért az átlagos 50-es szint környékére. A túlvett vagy túladott piacot jelző mutató szerint 75 felett túlvett, 30 alatt pedig túladott piacról beszélgetünk. Az 50 körüli érték piaci egyensúlyt mutat, tehát nem beszélhetünk még arról, hogy kifulladt az emelkedés a bitcoinnál.

Az elmúlt pár nap árfolyam emelkedése egyben azt is eredményezte, hogy az árfolyam most már a rövidtávú mozgóátlagok fölé is kerekedett ezzel azt jelezve, van még további potenciál az emelkedésben.

optimisták a nagybefektetők a bitcoin iránt, a kereskedők hangulata nem teljesen ezt tükrözi

Miközben egy sor fundamentális elem, többek közt a tőzsdékről kiáramló tőke mértéke és a bitcoin bányászat kapacitása azt mutatja, optimisták a nagybefektetők a bitcoin iránt, a kereskedők hangulata nem teljesen ezt tükrözi.

A legnagyobb kereskedési platformok, az OKEx, a Huobi és a Binance adatai szerint a long és short pozíciók egyenlege jelenleg a shortok oldalára dől. Az elmúlt napokban inkább az esésre játszó pozíciók uralták a piacot a legnagyobb kereskedők körében.

bitcoin befektetési hangulat - Az elmúlt napokban inkább az esésre játszó pozíciók uralták a piacot a legnagyobb kereskedők körében

Altcoin hírek

Az Ethereum árfolyama újra csúcsot döntött. A DeFi érmék és egy pár altcoin hatalmas áremelkedése után a figyelem végre visszatér az Ethereumra. Cikkünk írásakor is éppen csúcsdöntésben van az ETH árfolyama, ami már az 1745 dollárt is elhagyta. Az emelkedés mögött minden bizonnyal a Grayscale eszközkezelő felvásárló ereje is megjelenik, hiszen a cég Ethereum Trustja nem rég nyitotta meg a kapuit az intézményi befektetők előtt.

A Redditorok élénk érdeklődése után az ETH mellett a Dogecoin volt a héten a rivaldafény központjában. Miután soha nem látott volumen mellett az árfolyam több, mint 8-szorosára emelkedett a múlt hétvégén, a hetet az előre várt korrekcióval kezdte a mém coin. Azonban Elon Musk nem hagyta az út szélén a DOGE befektetőket, egy Tweetjével ismét az egekbe emelte a Dogecoin árfolyamát. Ha esetleg még nem hallottál volna a Dogecoinról, ebben az összefoglalónkban mindent megtudhatsz az eredetileg viccnek indult kriptopénzről.

Már elég sokat írtunk itt a múltban arról, hogy az Egyesült Államok értékpapírpiaci felügyelete nemrégiben pert indított a Ripple ellen. Ennek hatásairól már írtunk többször, de úgy tűnik, hogy azért valamelyest magára tudott találni a cég coinja, az XRP. Viszont a jövő még továbbra is bizonytalan, hiszen a szektor történelmének egyik legkockázatosabb peréről van szó, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek a cégre nézve. A héten azonban éppen a felügyelet egykori igazgatója nyilatkozott arról, lehet túl nagy fába vágta a SEC a fejszéjét és veszíthet majd a perben.

Az elmúlt 24 óra nyertesei / vesztesei

ZRX (100%+) – Megduplázta az elmúlt 24 óra során az árfolyamát a 0x protokoll natív tokenje a ZRX. Mindenkori csúcson van az árfolyam, jelentős több, mint 1,5 milliárd dolláros forgalom mellett. A token teljes piaci kapitalizációja 1,3 milliárd dollár, így ezt a magas egynapos forgalmat csak jelentős új tőke beáramlásával lehetett elérni.

LIT (-30%) – Múlt héten csütörtökön került bevezetésre a LIT token a Binance Launchpadon. Először stakelni lehetett a decentralizált, blokkláncok közötti átjárást is lehetővé tevő tokent, majd pedig a tegnapi naptól már kereskedni is lehet vele a Binance innovációs szekciójában. Alapvetően a bevezetés óta gyengélkedik a Litentry (LIT), a kezdeti 5 dollárról mára már 3,3 dollárra esett vissza az árfolyam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük