TOP 50 legértékesebb kriptovaluta egy-egy mondatban összefoglalva

A Reddit cég önkéntes tartalomgyártói nem restek néha-néhány gyöngyszemet is feltölteni. Történt ez egy nappal ezelőtt is u/Layneeeee-vel, aki igyekezett tömören, lehetőleg egy mondatban összefoglalni a TOP 50 legmagasabb piaci értékű kriptovaluta értelmét, célját és jelentőségét.

A pixelpódium Laynee magyar hangjáé, amennyiben többet szeretnétek megtudni az adott érméről, kattintsatok a zárójeles linkre:

1. Bitcoin (BTC): az eredeti. A feltalálója (vagy feltalálóik?), Satoshi Nakamoto szerint azért hozta létre, hogy lehetővé tegye “online utalások közvetlen végrehajtását egyik féltől a másikig anélkül, hogy pénzügyi intézetre lenne szükség.” (Mi az a Bitcoin? Rövid bemutató)

2. Ethereum (ETH): Ethereum a kriptovaluták csodagyereke, a legtöbb decentralizált alkalmazás infrastruktúrájaként működik. Okos szerződéseket használ, amik olyan speciális feladatokra tervezett programok, amiket ha egyszer végrehajtanak, senki se tudja megváltoztatni. (Mi az Ethereum?)

3. Tether (USDT): központosított stabilcoin a dollár árfolyamához rögzítve (szóval Elon, légyszi ne próbált meg felpumpálni) (Élő tether (USDT) árfolyam és aktuális Tether hírek)

4. Polkadot (DOT): nyílt forrású protokoll, ami a különböző blokkláncokat kapcsolja össze és segíti szimbiózisban működni, bármiféle adat transzferját lehetővé teszi. (Hogyan működik a Polkadot hálózat és mi újat tud?)

5. Cardano (ADA): másik blokklánc, ami a kriptovaluták skálázhatóságát, interoperabilitását és fenntarthatóságát kívánja javítani. Azok, akik rendelkeznek a kriptovalutával jogot nyernek szoftvermódosítási javaslatok előterjesztésére. (Mi a Cardano, megéri-e vele foglalkozni?)

6. Ripple (XRP): központosított érme, legtöbben nem látnak jövőt benne miután rászállt a SEC. (Élő Ripple Árfolyam (XRP/USD), Váltó, XRP Hírek)

7. Binance Coin (BNB): a Binance tőzsde érméje, nagyon értékes mivel a legnépszerűbb központosított tőzsde bocsátotta ki. (Binance tőzsde: kriptopénz kereskedési platform haladóknak és profiknak)

8. Litecoin (LTC): Bitcoin unokatestvére gyorsabb utalásokkal és alacsonyabb díjakkal. (Hogyan vegyünk litecoint?)

9. Chainlink (LINK): a fő ötlet, hogy LINK-elünk okos szerződéseket való világi adatokkal, és hitelesítik az adatok helyességét. (Mi áll a Chainlink meteorszerű emelkedésének a hátterében?)

10. Dogecoin (DOGE): Hűha, ilyen magasan már! (Oké, légyszi hozzuk vissza a Stellar-t a topo 10-be). (Mi az a Dogecoin és mi a nagy felhajtás körülötte?)

11. Bitcoin Cash (BCH): a Bitcoin forkja (tehát a másolata néhány különbséggel), ami a tranzakciós díjakat igyekszik csökkenteni és a skálázhatóságot növelni, de technológiailag már több hasonló rendeltetésű érme is megelőzi. (Élő Bitcoin Cash (BCH) Árfolyam & Váltó)

12. Stellar (XLM): ha már a devizáknál tartunk, az XLM egyike azoknak az érméknek, amik pont ezt szeretnék elérni a gyors feldolgozással és alacsony díjakkal. Már most egy stabilcoin! (Csak viccelek). (Innováció és skálázhatóság: hol tudsz Stellar Lumens-t (XLM) venni?)

13. USD Coin (USDC): egy másik központosított stabilcoin a dollárhoz rögzítve, mint az USDT. (Már USDT és USDC hitelt is felvehetsz a Crypto.com-on a BTC, LTC, CRO és ETH fedezeted után)

14. Aave (AAVE): végy egy bankot és tedd decentralizálttá úgy, hogy a likviditás a felhasználóktól ered és jutalékban részesülnek a hitelfelvételek után. Ez az Aave. (Listázta az Aave (AAVE), Bancor (BNT) és Synthetix (SNX) tokeneket a Coinbase Pro)

15. Uniswap (UNI): Egy másik DeFi, mint az Aave, de jelen esetben olyan, mint a Binance tőzsde, csak decentralizált. (Az Uniswap képlettel határozza meg a tokenek árfolyamát)

16. Wrapped Bitcoin (WBTC): bitcoin ethereumba csomagolva, hogy DeFi alkalmazásokon lehessen használni. (Satoshi forogna a sírjában: gyorsabban tokenizálják a Bitcoint, mint ahogy bányásszák)

17. Bitcoin SV (BSV): A Bitcoin Cash forkja (ami meg a Bitcoin forkja). Újra, célja hogy “hű maradjon Satoshi álmához”, skálázhatóságot és stabilitást próbálja javítani. (Craig Wright beperelné a Bitcoin és Bitcoin Cash fejlesztőit)

18. EOS (EOS): egy újabb blokklánc, aminek a célja, hogy magas skálázhatóságú kereskedelmileg hasznosítható kriptovalutákat hozzon létre. Célja, hogy egyszerűvé tegye a programozóknak a blokklánc technológia használatát. (Aktuális EOS Árfolyam (EOS/USD), EOS Váltó & Hírek)

19. Elrond (EGLD): Blokklánc architektúra a skálázhatóságra és magas áteresztőképességre fókuszálva úgy végrehajtva, hogy particionálja a lánc állapotot és mellé javított proof-of-stake mechanizmust használ (60 ezer dollárt fizetnek, ha valaki feltöri a blokkláncukat)

20. TRON (TRX): láttad a Szilícium-völgy sorozatot,ahol egy decentralizált Internetet akarnak létrehozni? Pontosan, a Tron alapítója Richard Hendricks. Mellette egyike az egyik legnépszerűbb blokkláncoknak decentralizált alkalmazások építésére. (Hát megtörtént! Együtt ebédelt Justin Sun és Warren Buffett)

21. Cosmos (ATOM): több független blokklánc a “blokkláncok internetének” létrehozására (Blokkláncok csatája: Ethereum vs Cosmos vs Cardano vs EOS vs Hyperledger)

22. NEM (XEM): ahelyett hogy csak a pénzt felügyelné, helyette részvény tulajdonjogot, szerződéseket, orvosi jegyzőkönyveket és hasonlókat felügyelhetsz (Csődközelben a NEM Alapítvány, elbocsátások és profilváltás várható)

23. Monero (XMR): A Monero célja egyszerű: lehetővé teszi, hogy a tranzakciók zártkörűen és névtelenül történjenek. Sokan azt gondolják, hogy a BTC elrejtheti egy személy kilétét, de ez koránt sem igaz és gyakran könnyű visszavezetni az utalásokat az eredeti küldőjükre, mert a blokkláncok alapvetően transzparensek. Ennek kompenzálására az XMR-t úgy tervezték, hogy a fejlett kriptográfiai eljárások segítségével elrejtse a feladókat és a címzetteket egyaránt. Nyilvánvalóan, ez az érmét a darknet fizetőeszközévé tette. (Élő Monero Árfolyam (XMR/USD), Instant Váltás, Monero Hírek)

24. THETA (THETA): decentralizált videóküldő hálózat (peer-to-peer streamelés). A token különböző felügyeleti feladatokat lát el a hálózaton belül. (Decentralizált streaming felületen lehet hamarosan animét nézni)

25. Tezos (XTZ): egy újabb blokklánc okos szerződésekre, csak jóval környezetbarátabb és általánosságban különböző blokkláncok fejlesztéseit igyekszik egy blokkláncon ötvözni. (A francia központi bank a Tezost választott a digitális euró teszteléséhez)

26. Terra (LUNA): célja egy globális utalási hálózat kiépítése elasztikus pénzkínálatú decentralizált stabilcoin alapon, stabil bányász ösztönzők segítségével. rendelt stabilcoinja a TerraUSD (Születésnapi akciót és DeFi token listázásokat jelentett be a magyar CoinCash váltó)

27. Maker (MKR): MakerDAO áll a DAI szervezet mögött, ami az egyik legismertebb stabilcoin. MKR egy token, ami osztalékrészesedést nyújt a szavazati jog mellett a felügyeleti rendszerében.

28. Synthetix (SNX): Ethereum blokkláncú protokoll határidős kereskedésre (bizonyos eszközök shortolására vagy longolására). (Megindultak az altcoinok: több is rekordot döntött a héten)

29. Avalanche (AVAX): nyílt forrású platform globális eszközkereskedelmi platform aspirációval ahol bárki listázhat egy eszközt és azt egy decentralizált okos szerződéssel irányíthat. Ultrakönnyűnek állítja magát magas áteresztőképességgel és skálázhatósággal. (Újabb Ethereum gyilkos jelent meg: az Avalanche 42 millió dollárt húzott be)

30. VeChain (VET): egy a blokklánc üzleti felhasználására, sem mint technológiájára koncentráló platform, a technológiát úgy juttatva a tömegek kezébe, hogy azok észre se veszik, hogy egyáltalán használják. (Már 420-nál is több kriptopénzből választhatnak a MrCoin ügyfelei)

31. Compound (COMP): a DeFi Bitcoinja. Elsők közt indult és nélküle sok más hasonló projekt létre se jöhetett volna. (Mi az a Compound ERC-20 protokoll? DeFi útmutató)

32. IOTA (MIOTA): nyílt forrású decentralizált kriptovaluta IoT eszközökre szabva zéró tranzakciós díjakkal és magas skálázhatósággal mit a blokkok nélküli blokkláncával ér el úgy, hogy a felhasználók és a tranzakciók hitelesítői megegyeznek (hibásnak tűnik, de tulajdonképpen zseniális ötlet, lehetetlen egyetlen mondatban összefoglalni). (IOTA – az egyik ígéretes kripto, amiért mindenki rajong most)

33. Neo (NEO): Blokklánc applikációs platform és kriptovaluta digitalizált személyazonosításra és eszközökre egy smart gazdaság létrehozása érdekében. Egyike azon érméknek, ami a legtöbbet bukta a 2018 eleji bikamenet után. (Kilőtt a NEO és az Ontology blockchain projekt tokenje a kínai elnök szavaira)

34. Solana (SOL): egy újabb blokklánc szupergyors tranzakciókra. Állításuk szerint 50,000 tranzakciót tud feldolgozni másodpercenként és tökéletesen alkalmas skálázható kriptográfiai alkalmazások bevetésére.

35. Dai (DAI): a decentralizált stabilcoinja a MakerDAO-nak dollárhoz rögzítve. (Nagyszerű évet zártak a DeFi protokollok és tokenek)

36. Huobi Token (HT): a Huobi hivatalos tokenje (egy központosított tőzsde), előnye hasonlít a BNB-hez (Binance), mint például költségkedvezmények. (A Huobi felvásárolná Dél-Korea és Japán legnagyobb tőzsdéit)

37. SushiSwap (SUSHI): egy UniSwap klón (tehát decentralizált tőzsde) ahol a token (SUSHI) extra jutalomként járul a likviditásszolgáltatók és hozamvadászok bevételeihez. (Elba038;@{}tam – 14 millió dollár ETH-et utalt vissza a SushiSwap anonim alapítója a projektnek)

38. Binance USD (BUSD): Binance által kibocsátott stabilcoin dollárhoz rögzítve. (Megérkezett a már sokak által várt Binance Card)

39. FTX Token (FTT): az FTX-hez köthető token, ami egy platform tőkeáttételes Ethereum alapú tokenek kereskedésére. A token alacsonyabb díjakat és közösségi megtérülést ígér. (FTX Exchange, a mindentudó derivatív tőzsde)

40. Crypto.com Coin (CRO): a Crypto.com publikus blokkláncú tokenje, ami felhasználók és vállalkozások közötti utalások globális elterjesztését szolgálja. (Crypto.com kriptovaluta kereskedési platform, amihez VISA kártya is jár)

41. Filecoin (FIL): egy decentralizált adattárolási rendszer a felhőtárolási szolgáltatás decentralizációjára. (Nagy az érdeklődés a Filecoin iránt a mainnet indulás után: megéri a bányászoknak?)

42. UMA (UMA): open-source infrastruktúra szintetikus tokenek építésére az Ethereum blokkláncán

43. UNUS SED LEO (LEO): egy újabb token, de ezúttal az iFinex ökoszisztémához kapcsoltan, segítségével a Bitfinex kereskedési költségein spórolhatunk. (Bitfinex tőzsde szemle: a világ legnagyobb kereskedési volumenű kriptopénz váltója)

44. BitTorrent (BTT): BitTorrent a híres peer-to-peer fájlmegosztó platform. Igyekszik decentralizáltabbá válni a token bevezetésével, segítéségével például magasabb letöltési sebességet kapunk. (A kibocsátáskori árfolyam 6-szorosánál jár a BitTorrent token)

45. Celsius (CEL): Celsius egyike az első kriptovaluta felhasználókra szabott mobilbankolási platformoknak, ahol kamatos hozamban részesülhetsz, hitelt vehetsz fel és utalásokat/transzfert bonyolíthatsz le. A CEL token segítségével növelhető a kiutalások nagysága. (A Celsius Network 4,25 milliárd dollár értékű kriptohitelt bocsátott ki)

46. Algorand (ALGO): az Algorand blokklánc hálózat nagyobb fokú skálázhatóságra és biztonságra törekszik. Az ALGO egyben a hálózat natív kriptovalutája, szerepe a határok nélküli gazdaságban érhető tetten a blokklánc stabilitásának biztosítása mellett. (További lehetőségek tárulnak fel az Algorand blokklánc előtt)

47. Dash (DASH): a Litecoin forkja, 2014-ben startolt, a blokklánc tranzakcióidő javítására koncentrál és emellett olcsó, decentralizált utalási hálózat szerepre törekszik. (Dash – a feljövőben lévő altcoin)

48. Decred (DCR): blokklánc alapú kriptovaluta, amelynek célja a nyílt kormányzás és a közösségi interakció megkönnyítése. Ezt úgy éri el, hogy elkerüli a szavazati státusz monopóliumát magában a projektben, és minden DCR-tulajdonos számára azonos mennyiségű döntési jogot biztosít. (Decred – újabb nagy volumenű coin került listázásra a KuCoin tőzsdén)

49. The Graph (GRT): A decentralizált Google szerepére tör, egy indexelő protokoll blokklánc hálózati kérések (pl. Ethereumé) kezelésére. Bárki számára lehetővé teszi nyílt API-k közzétételét blokklánc-adatok lekéréséhez.

50. yearn.finance (YFI): a DeFi ökoszisztéma része, egy befektetői aggregátor a DeFi-világ szimplifikálására, automatizálja és maximalizálja a hozamvadászat során kereshető profitot. (Elképesztő mit művel a Yearn.finance YFI tokenje)

És a végére két magyar vonatkozású token:

INLOCK (ILK): Az Inlock.io kriptovaluta hitelezőplatform natív hasznossági tokenje. A felhasználók ILK token tartásával és költésével helyezhetnek ki hitelt az oldalon. (A kecske is jól lakik, és a káposzta is megmarad az INLOCK Superposition platformjával)

Microcoin (MCC): az első magyar kriptovaluta. 2017. december 22-én indult organikusan növekvő kutatási projekt, amellyel a blokkláncokban rejlő lehetőségeket kutatják. Szinte azonnali, nulladíjas utalást kínál. (Már tőzsdén kereskedhető az első magyar kriptovaluta, a MicroCoin)

(Készült u/Layneeeee Reddit bejegyzése alapján.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.