Uptober – amikor a kriptók árfolyama csak felfelé megy?

A mai bitcoin árfolyam emelkedés csak bemelegítés? Több indikátor is azt mutatja, a történelem ismétli önmagát, és nagy árfolyam emelkedés előtt állhat a kripto szektor az év utolsó negyedévében.

A kereskedők számára október már most teljesen másnak hat, mint szeptember, még ha csak 1 nap is telt el a hónapból. A bitcoin árfolyam emelkedés október 1-jén közel 48 000 dollárig vitte  BTC-t. A klasszikus short squeeze után több mint 270 millió dollár értékű kriptopozíciót likvidált a piac egy óra alatt. A Bitcoin utoljára szeptember 19-én jár 47 000 dollárnál.

A hangulat hasonlóan lendületes volt a fő altcoinok között is, amelyek egyes esetekben 10% feletti nyereséget könyvelhettek el, követve a BTC / USD árfolyamát. A Bitcoin dominanciája az új hónapban így is jelentősen erősödött, jelenleg 43%-on áll.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A FED, az Egyesült Államok jegybankjának vezetője arról beszélt csütörtökön, hogy az USA nem fogja követni a kínai utat a kriptokkal kapcsolatban. Azaz nem fog tiltó lépéseket tenni a kriptovaluták ellen. Viszont mindenképpen komolyabb szabályozást szeretnének bevezetni, főleg a stabilcoinok vonatkozásában. Jerome Powell egy kétórás meghallgatáson említette meg ezeket a gondolatokat a pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő házbizottság előtt. Alapvetően nem tervezte, hogy beszél a témáról, de egy republikánus képviselő Észak-Karolina államból direktben rákérdezett a kriptopénzek szabályozásának témakörére.

Svájc pénzügyi piacfelügyelete szerdán közölte, hogy jóváhagyta az ország első olyan alapját, amely elsősorban kriptoeszközökbe fektet. A Crypto Market Index Fund a minősített befektetőkre korlátozódik majd. Kategóriája szerint a különleges kockázatokkal járó egyéb alternatív befektetési alapok kategóriájába sorolható. Abejelentést közleményében maga a svájci pénzügyi piacfelügyelet, a FINMA tudatta a nyilvánossággal.

Az Alibaba mostantól betiltja a kriptobányászati eszközök értékesítését. Azok az eladók, akik kriptobányászati eszközöket vagy azokhoz kapcsolódó termékeket listáznak az Alibaba platformjain október 15-e után, jelentős büntetésre számíthatnak. A kínai e-kereskedelmi óriás, az Alibaba a következő vállalat, amely (kénytelen) a kriptovalutával kapcsolatos szolgáltatásait korlátozni, Kína kriptovaluták ellen vívott csatája miatt. Kína eltökélten küzd továbbra is a kriptovaluták ellen. Az ázsiai ország kedden blokkolta a hozzáférést a kriptopénzekkel kapcsolatos főbb weboldalakhoz, köztük a CoinGecko, a CoinMarketCap és a TradingView felületéhez. A történtek miatt nem is csoda, hogy a kínai befektetők sem ülnek ölbe tett kézzel.

A dYdX decentralizált kriptotőzsdére menekülnek ugyanis a kínai kriptósok a soha nem látott szintre emelt kriptovaluta ellenes intézkedések hatására. A dYdX DEX (decentralizált kriptotőzsde) iránt már az év eleje óta folyamatosan nőtt az érdeklődés, elsősorban a kínai befektetők részéről. A jelenség mára olyan méreteket öltött, hogy a mostani hullámnak köszönhetően jelenleg a dYdX már nagyobb kereskedési volument kezel naponta, mint a korábbi rekorder Coinbase.

Több indikátor is azt mutatja, hogy jelentős bitcoin árfolyam növekedés jöhet az utolsó negyedévben

Van három mutató, ami igen jövedelmező utolsó negyedévet ígér a kriptovaluta piacon.

Amikor a történelem ismétli önmagát

A bitcoin 2013 óta kilencből hétszer zárta az októbert nyereséggel, ami sokakban reményt kelt, hogy a következő 31 napban képes lesz tartani a korábbi hagyományokat a kripto piac.

A bitcoin az előző hónapban is hozta a papírformát: nem tudta megtörni az úgynevezett szeptemberi átkot, mivel az árfolyam több mint 7%-kot esett a hónapban. Ennek ellenére egyelőre úgy tűnik, hogy a Bitcoin visszatér októberben. Ez a hónap arról ismeretes, hogy agresszív árfolyam fordulatokat és emelkedéseket hozott a múltban.

Amikor a történelem ismétli önmagát

A bitcoin 2013 óta az esetek döntő többségében nyereséggel zárta az októbert – a siker aránya meghaladta a 77%-ot. Tavaly a kriptovaluta 28%-kal emelkedett, és szeptember vége után elérte a 13500 dollár feletti szintet 10800 dollár körülről indulva. De 2017-ben több, mint 47%-ot erősödött egyetlen hónap alatt.

Intézményi tőkebeáramlás

Intézményi tőkebeáramlás

A CryptoCompare kriptovaluta adatszolgáltatás jelentésében megjegyezte, hogy a digitális eszköz piacára a tőkebeáramlás szeptemberben 9,6%-kal emelkedett. Eközben a heti termékbeáramlás már elérte a közel 70 millió dollárt, ami 2021 májusa óta a legmagasabb szint.

A kriptoeszközök között továbbra is a bitcoin-alapú termékekbe került a legnagyobb mértékű tőke. Átlagosan heti 31 millió dollárnyi tőke áramlik a legnépszerűbb kriptopénz piacára. Sőt, az elemzők szerint ez 2021 utolsó negyedévében még tovább nőhet felfelé.

Pozitív a technikai kép is a bitcoin árfolyam emelkedés előszeléhez

A technikai mutatók arra is rámutattak, hogy ahogy a bitcoin haladt most felfelé 40 000 dollár körüli bázist épített ki a szeptemberi zárás előtt. Ezzel együtt pedig vissza is szerezte a legfontosabb ellenállási szinteket. Többek között a 21 hetes exponenciális mozgóátlag (21 hetes EMA) fölé kerül az árfolyam, ami meghatározója volt eddig a hosszútávú trendeknek.

Korábban a 21 hetes EMA alatti zárás 78%-kal növelte a valószínűségét, hogy a bitcoin árfolyama tovább csökken. Szeptember 27-én a kriptovaluta a zöld 21 hetes EMA hullám alá esett, azonban az októberi nyitásra visszaszerezte a támaszt az árfolyam.

bitcoin árfolyam emelkedés jöhet a negyedik negyedévben

A 20 hetes EMA feletti árfolyam, növekvő volumen kíséretében a korábbiakban robbanásszintű bitcoin árfolyam emelkedés kialakulásához vezetett. Ennek eredményeképpen, ha a fraktál megismétlődik, a BTC árfolyama új rekord magasság felé tarthat az előttünk álló időszakban.

Altcoin hírek

A COTI szoftverfejlesztő cég bejelentette, hogy egy új stabilcoint bocsátanak ki, amely a Cardano blokkláncon fog futni. A Djed esetében egy algoritmus tartja a valuta értékét stabilan, amely kiaknázza a Cardano blokklánc okosszerződéses architektúráját annak érdekében, hogy a lehető legközelebb tartsa a stabilcoin árát az 1 dollárhoz.

Kereskedési és on-chain adatok alapján nagyon erős a gyanú, hogy bizonyos altcoin blokkláncok esetében tűzhöz közeli személyek bennfentes információkkal kereskednek. A bennfentes kereskedés tiltott a hagyományos pénzügyi piacokon, de nem úgy a kriptovaluta piacokon. A három vizsgált érme árfolyama és volumene fokozatosan emelkedni kezdett direkt azelőtt, mielőtt a fejlesztőcsapat egy nagyszabású hírt jelentett volna be. Ezt az árfolyam mintát találták a Celo, Avalanche és Algorand blokkláncok tokenjeinél is, amiknek pont azelőtt pár nappal kezdett el jelentősen megindulni az árfolyamuk és kereskedési volumenük a kriptotőzsdéken, hogy hivatalosan nagyszabású ösztönzőprogramot jelentettek volna be.

Az elmúlt időszak nagy nyertese az Avalanche (AVAX) coinja volt, amely a legjobban teljesítő coinnak számít az elmúlt hatvan napot figyelembe véve. Eredetileg még július 20-án 9 dollár körül kereskedtek egy coinnal. Viszont azóta kilőtt az árfolyam és mára már bőven 70 dollár felett zajlik a kereskedés. Egyszerre több tényező is hajtja felfelé az AVAX árfolyamát, amit a cikkünkben elemeztünk végig.

Az egyik okosszerződés frissítését követően a Compound DeFi platform hibásan fizethetett ki több millió dollár likviditási bányászjutalmat. Jelenleg maximum $80 millió COMP token helyzete kétséges a bug miatt, azonban a hiba kijavítása napokat fog igénybe venni a Compound alapítója szerint.

NFT hírek

Nem helyettesíhető token (NFT) kollekciót jelentett be a TikTok. A közlemény szerint vezető TikTok tartalomkészítők lépnek partnerségre elismert NFT-alkotókkal. A TikTok Top Moments hat TikTok videót tartalmaz a legkedveltebb alkotóktól. Minden egyes NFT – Lil Nas X, Rudy Willingham, Bella Poarch, Curtis Roach, Brittany Broski, FNMeka, Jess Marciante és Gary Vaynerchuk munkái – nagy hatást gyakorolt a szórakoztatás, kultúra és a TikTok közösségére, áll a friss közleményben.

10 év szünet után NFT-játékkal jelentkezik a SimCity megálmodója. A Wright új csapata, a Gallium Studios által fejlesztett Proxi azzal indul, hogy a játékosok létrehozzák a személyes emlékeik diorámáját több ezer játékon belüli elem felhasználásával. Majd létrehoznak egy avatárt, ami lehetővé teszi számukra, hogy interakcióba lépjenek más játékosokkal. A Gallium játékának fő célja, hogy segítsen a játékosoknak “mélyebb betekintést nyerni a tudatalattijukba”.

Az Axie Infinity egy online NFT-alapú applikációs játék, amelyet a Sky Mavis stúdiója fejlesztett ki. Mára már több mint 1 millió felhasználója van és eddig 2,1 milliárd dollárnyi bevételt generált. A Decryptnek adott nemrégiben interjút az egyik alapító és a növekedésért felelős vezető, Jeff Zirlin, aki szerint a játékokon át vezet az út a kriptok elfogadásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.