700 millió dollárnyi pozíciót ütöttek ki a kriptopénz piacról hajnalban – itt a kriptopiaci összeomlás?

A mai hajnali árzuhanás eddig mintegy 50 milliárd dolláros csökkenést jelent a teljes kriptopiacon. Itt a kriptopiaci összeomlás?

Itt a kriptopiaci összeomlás?

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Egy biztonsági rés miatt körülbelül 33,8 millió dollárnyi kriptovalutát lophattak el a Magyarországon is népszerű Crypto.com kriptotőzsdéről és mobiltárcáról. A vállalat egy időre felfüggesztette a lehívásokat, miután felhasználói „gyanús tevékenységeket” észleltek számláikon. 4 836,26 ETH 444,93 BTC és körülbelül 66 200 amerikai dollárnak megfelelő digitális valutának kelt lába. A Crypto.com saját kockázatfigyelő rendszere jelezte a hibát, amikor jogosulatlan tevékenységeket észleltek néhány felhasználói fiókon, mivel a tranzakciók a kétfaktoros hitelesítés nélkül lettek engedélyezve.

A BitMEX Csoporthoz tartozó egyik vállalat felvásárolja a német Bankhaus von der Heydt bankot, amely 2020-ban a Stellar blokkláncán stabilcoint indított. A felvásárlás célja egyértelműen az, hogy a BitMEX a közeljövőben szabályozott és engedélyezett kriptotermékek bevezetését biztosítsa Németországban, Svájcban és Ausztriában. Ha ez megvalósul, a BitMEX erős kriptopiaci szereplővé és szolgáltatóvá válhat az európai piacon.

A Walmart és a Litecoin együttműködéséről szóló tavalyi kamu hírek után ezúttal az amerikai kiskereskedelmi óriás hivatalosan is benyújtotta a helyi szabályozó hatóságoknak a kriptovaluta térbe és a metaverzumba való belépésre vonatkozó dokumentumokat. A vállalat lényegében azt szeretné lehetővé tenni a felhasználóinak, hogy otthonról, a metaverzumon keresztül vásárolhassanak elektronikai cikkeket, lakberendezési tárgyakat, testápolási termékeket.

700 millió dollárt ütöttek ki a kriptopénz piacról

A bitcoin árfolyama az elmúlt 12 órában 8%-ot esett a tegnapi 43 ezer dollárról 38 ezer dollárra, ezzel 6 hónapos mélypontra ért a kriptopénz árfolyama.

A kereskedési platformok közötti likvidációk láthatóan jelentősek voltak. A Bitcoin és az altcoinok pozíciói együttvéve az elmúlt 24 órás idő intervallumban összesen 725 millió dollárral csökkentek, a BTC pozíciók likvidációi pedig 292 millió dollárt tettek ki.

Az pozíció áldozatok túlnyomó többsége long pozíció volt, ami a bitcoin árfolyam emelkedésére spekulált. Ugyanis a 40 000 dollár körüli árfolyam szint komoly hitet vonzott eddig, ami a betonbiztos támaszt jelentette. Legalábbis eddig.

Kriptovaluta bányászat

Az Európai Értékpapír és Piacfelügyeleti Hatóság alelnöke, Erik Thedéen szerint a kriptovaluták veszélyt jelenthetnek az éghajlatváltozással kapcsolatos célokra. A politikus aggodalmainak adott hangot a megújuló energia növekvő mértékű felhasználása kapcsán a bitcoin bányászatban. Az alelnök egy interjúban elmondta, hogy a bitcoin bányászata nemzeti kérdéssé vált. Theéden felszólította az európai szabályozó hatóságokat, hogy tegyenek lépéseket a proof-of-work (PoW) bányászat ellen, amelyet elsősorban a bitcoinnál és néhány altcoinnál alkalmazunk.

A Intel, a világ legnagyobb mikrochip gyártója, nagyszabású belépésre készül a kripto- és Bitcoin-bányászgép hardverek piacára egy új, forradalmi bányászchip bevezetésével. A “Bonanza Mine” névre keresztelt processzora egy olyan új chipet tartalmaz, amelyet ultraalacsony feszültségű, energiahatékony Bitcoin-bányász ASIC-ként jellemeztek. Az Intel belépése a kriptobányászati szektorba azt jelenti, hogy hamarosan olyan cégekkel versenyezhet, mint a Bitmain és az Antminer.

A bitcoin nehézségi foka, amely azt fejezi ki, hogy a bányászoknak mennyit kell dolgozniuk a blokkláncon belüli tranzakciók feldolgozásához szükséges egyenletek megoldásához, vitathatatlanul a Bitcoin alapvető hálózati összetevői közül a legfontosabb. A mérőszám automatikusan igazodik a bányászati ​​erőfeszítés növekedéséhez vagy csökkenéséhez a bányászok részvételének megfelelően. Minél nagyobb a verseny a bányászok között, annál nagyobb a nehézségi fok. Ez stabilan tartja a bányászatot, függetlenül olyan tényezőktől, mint a hangulat, az ár vagy a nem szándékos események.

A 2021 közepén tapasztalt zuhanást követően az év hátralévő részében a nehézségi fok helyreállt, a legújabb automatizált korrekció pedig 9,32%-kal növelte az előző szintet. Ezzel pedig feltáratlan területre lépett a bitcoin nehézségi foka – sosem volt még ilyen magasan a mutató.

feltáratlan területre lépett a bitcoin nehézségi foka - sosem volt még ilyen magasan a mutató

Altcoin hírek

A Cardano hálózat olyan hatalmas volumenű növekedést tapasztalt 2021-ben, hogy a fejlesztők alig tudták a kellő ütemben fejleszteni a hálózat kapacitását. A Cardano hálózaton keresztül végbement kriptotranzakciók száma szinte minden hónapban új rekordot dönt, a blokklánc natív érméje, az ADA pedig 120-szoros árfolyamnövekedést is produkált tavaly. Most erre alapozva a fejlesztők egy sor projektet jelentettek be, amelyek mind azt hivatottak szavatolni, hogy a hálózat képes lesz kiszolgálni ezt az óriási érdeklődés növekedést és a tranzakciós költségek sem szállnak el.

A 18. automatikus BNB égetésen nem kevesebb, mint 800 millió dollár értékű Binance érme került ki a forgalomból a hét elején. Ezzel az idei első negyedéves érmeégetésen minden korábbinál nagyobb értékű érme került ki véglegesen a forgalomból. A nyugdíjazott érmék száma egészen pontosan 1,684,387.11 BNB. Ez volt az első olyan égetés, amelynek lebonyolításáért már teljes egészében a Binance Smart Chain automatikus érmeégetési algoritmusa felelt.

Metaverzum hírek

Alapvetően ha az NFT piacról beszélünk, akkor szinte mindig az Ethereum hálózatára gondolunk. Hiszen jelenleg is ez a hálózat uralja az NFT-k világát. A JPMorgan Chase frissen közzétett adatai viszont azt mutatják, hogy ez a dominancia egyre inkább csökken. Anno 95% körül volt az Ethereum hálózatának részesedése az NFT-k piacából. Viszont most már “csak” 80% körül van ez az arány a bank adatai szerint.

A Coinbase, a világ egyik vezető kriptovaluta váltója, hivatalos blogján jelentette be, hogy együttműködésre lépett a Mastercard-dal. A két pénzügyi szektorban tevékenykedő vállalat a vásárlói élmény megújítását tűzték ki céljukként az NFT-k világára vonatkozóan.

A közkedvelt NFT platform, a Sorare és Serena Williams, a négyszeres olimpiai bajnok teniszlegenda, partnerségre léptek. A hivatalos beszámoló szerint Serena Williams tanácsadói tisztséget fog betölteni a francia kriptostartup oldalán. Mellesleg a Sorare a kriptóban érdekelt focirajongók kedvenc platformjává vált időközben, ahol kedvükre cserélnek gazdát a leghíresebb focisták digitális kártyái.

A Microsoft nemrégiben 69 milliárd dollárért megvette az Activision Blizzardot, ami során a vállalat a játék és metaverzum terveit szeretné megvalósítani. Az Activision Blizzard felvásárlásának bejelentését követően Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója és elnöke kijelentette, hogy a játékok kulcsszerepet fognak játszani a metaverzum platformok fejlesztésében. Az üzletkötést követően az összes játék bekerül a Microsoft Xbox Game Pass szolgáltatásba, ami összesen 25 millió feliratkozóval rendelkezik.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre. A podcast legújabb adásának vendége Weiler Péter képzőművész, író. Péter a Friderikusz Online megálmodója és főszerkesztője, valamint a Habostorta.hu, az első nyereséges hazai online cég alapítója. Mindemellett 2021-ben Magyarországon elsőként ő készített, majd értékesített kriptovalutáért digitális alkotást.