Elindult a Bitcoin Black Friday akció a kriptopénz piacon?!

A kriptovaluták piacának összértéke nagyjából 300 milliárd dollárral csökkent egy hét alatt, mivel a BTC havi mélypontra zuhant 56 000 dollár alá.

A Bitcoin több mint 10%-ot esett az elmúlt hét napban, és nem is lehet ezt másképp nézni – nem volt kellemes a hullámvasút lefelé. A kriptovaluta október vége óta először esett 56 000 dollár alá.  A volatilitás miatt több millió dollár értékű pozíciót likvidáltak. A visszaesés hétfőn kezdődött, hosszú idő óta először fordult ismét félelmetessé a hangulat.

Ez természetesen hatással volt az egész kriptovaluta piacra. A legtöbb érme hasonlóan kétszámjegyű csökkenést mutatott. Az Ethereum 10%-ot esett, a BNB, a SOL, az ADA és az XRP körülbelül ugyanennyit esett. A teljes piaci kapitalizáció 2699 milliárd dollárra csökkent az elmúlt hét napban. Ez jelentős visszaesés, tekintve, hogy múlt héten még 3000 milliárd dollárral tetőzött a piac.

Azonban nem mindenhol volt ilyen komor a hangulat. A metaverzumhoz kapcsolódó tokenek még mindig felfelé vették az irányt. A Decentraland MANA-ja 25%-kal, míg a The Sandbox SAND-ja 60%-kal emelkedett. Az ENJ is csaknem 20%-kal, míg a WAXP közel 60%-kal emelkedett a héten.

A Bitcoin több mint 10%-ot esett az elmúlt hét napban

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Az amerikai elnök, Joe Biden a héten aláírta az ún. infrastruktúra törvényt, amelynek elsődleges célja az ország közlekedési hálózatának és internet lefedettségének a javítása. Arról viszont nagyon kevés szó esik a különböző cikkekben és Biden sem hozta szóba, hogy ez a törvény a kripto szektor számára milyen problémákat okoz. Sokkal szigorúbb szabályok fognak mostantól vonatkozni a kriptovalutákat kezelő cégekre és a bejelentési követelményt a brókerekre is kiterjesztik. És a bróker nagyjából jelenthet bármit az értelmezésben. De mostantól minden, 10 ezer dollárnál nagyobb értékű digitális eszköz tranzakciót jelenteni kell az amerikai adóhatóságnak, az IRS-nek.

Az amerikai kormány bírósági jóváhagyást kapott arra, hogy 56 millió dollár értékben felszámolja a BitConnect vezető promóterének csalásból származó bevételeit, hogy ebből kártalanítsa a hírhedt Ponzi-rendszer áldozatait. Az elkobzott kriptót, amely a világ egyik legnagyobb kriptopénzzel kapcsolatos csalásából származik, egyelőre a hatóságok őrzik. Az átverés által érintetteket most arra ösztönzi az Egyesült Államok, hogy nyújtsanak be egy kérvényt és igényeljék a kártérítést.

A héten írta alá a Crypto.com és a Staples Center tulajdonosa az AEG azt a 20 éves szerződést, amely alapján a Los Angeles belvárosában található központ új nevet kap. A Staples Center Crypto.com Arena néven folytatja majd működését, de az új logót csak karácsonykor mutatják majd be, az épületen található feliratok cseréje pedig jövő nyárig várat majd magára. A kriptotőzsdék sportmarketingje úgy tűnik működik. A tranzakciós volumen adatok szerint a Binance szépen lassan elveszíti erőfölényét a Crypto.com, a Coinbase és az FTX kriptotőzsdékkel szemben, akik egyre aktívabbak ebben a promóciós szegmensben.

Egy friss felmérés rámutatott, hogy az emberek jelentős része a bitcoint részesíti előnyben a helyi valutákkal szemben. Az válaszadók 41%-a a bitcoint megbízhatóbbnak tartja, mint a helyi valutákat, sőt sokan a helyi pénznemmel szemben a bitcoin használatát részesítik előnyben fizetéskor is.

Havi mélyponton a bitcoin – itt a bitcoin black friday akció?

A kriptopiacon az elmúlt héten kedvezőtlen irányba fordult a széljárás. A bitcoin árfolyama új havi mélypontra, 55 700 dollárra csúszott.

Amióta a bitcoin a múlt héten elérte történelmi csúcsát a 69 000 dollárt, a medvék kerültek erőfölénybe a kereskedésben. A csúcsot követő percekben már csaknem 6000 dollárral tolták lefelé az eszközt, és azt is megakadályozták, hogy egy nappal később helyreálljon a piac.

Ennek ellenére a bitcoinnak sikerült visszapattannia még a hét elején, és rövid időre a 66 000 dollár (a korábbi csúcs) fölé tudott kerülni. Az áresések azonban folytatódtak, és a BTC ismét 7000 dollárral esett egy nap alatt. Így október vége óta először került az árfolyam 60 000 dollár alá. Végül 55 700 dollárig tartott a zuhanás, ami a legalacsonyabb árpont lett október 13-a óta.

Azóta kicsit konszolidálódott a piac, mostanra a BTC visszaszerezte a helyét, és jelenleg már 58 000 dollár felett zajlik a kereskedés.

Az árfolyamesést kihasználva 62 ezer dolláros árfolyam környékén 207 bitcoint vett, a harmadik legnagyobb bitcoin bálna, mintegy 12,8 millió dolláros tranzakciót összehozva. Elemzők szerint a bálnák viselkedése továbbra is a 2017-es bikapiacra emlékeztet. Ez például abban is látszik, hogy a pillanatnyi visszahúzódásoknál egyre nagyobb az érdeklődés az érmék iránt a bálnák részéről.

Altcoin hírek

A Gemini kriptotőzsdéje mindig is ismert volt arról, hogy igyekszik a legkülönfélébb fogásokkal népszerűsíteni szolgáltatásait. Ennek keretében léptek például partnerségre a Brave kriptobarát böngészőjével és társultak egy akció keretében Mariah Carey amerikai énekesnővel is. November 12-én azt jelentette be a tőzsde, hogy néhány más token mellett a Shiba Inu (SHIB) tokenjét is listázza platformján. Ez komoly örömhullámot gerjesztett a SHIB közösségben, rengeteg posztot osztottak meg a token kedvelői és befektetői.

A decentralizált pénzügyek világának egyik legnépszerűbb blokklánca, az Ethereum-gyilkosnak is titulált Avalanche (AVAX) komoly sikereket tudhat magáénak az elmúlt napokban. Több mint 10 százalékos növekedést mutatott a hálózat natív tokenje, az AVAX a héten. Többször is csúcsot döntve jelenleg már bőven 100 dollár felett kereskednek vele. A piaci kapitalizáció ennek megfelelően szintén növekedett, így ma már a token a 12. legnagyobb kriptovalutának számít.

A Chainalysis legújabb jelentése szerint a nagy DEX-ek értéke ötszörösére nőtt egy év alatt, meghaladva a legtöbb CEX aktivitását és értékét. A DeFi ökoszisztémába hatalmas mennyiségű pénz áramlott 2021-ben, a kereskedési aktivitás több mint 500%-kal nőtt.

NFT hírek

Ethereum blokkokat ábrázoló NFT azonosítással ellátott képeket dob a piacra a MyEtherWallet, értelemszerűen az Ethereum blokkláncon. Az NFT-k egy-egy blokk formájában fognak beépülni a blokkláncba, és mindegyikhez egy kép fog tartozni. Az NFT kollekció az ETH Blocks (ETH blokkok) nevet kapta, a hozzáfűzött képek pedig egytől egyik Ethereum témájú művészi alkotások lesznek. A kollekció összes NFT-je egyedi lesz, vagyis csak egyetlen egy darab NFT azonosítással ellátott fog létezni az adott képből. Az NFT-k nyomására (kiadására, létrehozására) értelemszerűen csak a MyEtherWallet oldalán keresztül lesz lehetőség.

Egy ausztrál szoftverfejlesztő létrehozta a nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) online tárházát ‘The NFT Bay’ néven. Az adattárház az NFT-k JPEG verzióit tartalmazza, nem magát a blokklánc-védett tokeneket. Az oldal több mint 17.96 terabájt archív NFT token másolatot tartalmaz, és mindössze pár óra leforgása alatt már 1.2 millió online látogatója volt a weboldalnak.

A Secret Network a világ első private by default NFT kollekcióit alkotta meg, amelynek részeként nem csak az alkotók, de a vásárlók személyes adatainak titkosítása is garantálva van. Arra az alapgondolatra építenek, hogy mivel az NFT-k is személyes tulajdont képeznek, így az ezzel kapcsolatos adatoknak is privátnak kellene maradnia. De mire jó egy olyan NFT, amiről senki sem tudja, hogy a tiéd?


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre. A podcast legújabb adásának vendégei a Dress-coding magyar projekt designere és projektvezetője Solti Emese, illetve kommunikációs menedzsere Huszár Fanni lesznek. Az epizódban egy nagyon izgalmas NFT-kezdeményezésről lesz szó, amely a nem-helyettesíthető tokeneket, a divatot és a társadalmi szerepvállalást egyesíti.

Csatlakozz nyereményjátékokhoz, tippeld meg mennyi lesz a bitcoin árfolyama az év végén és nyerj egy Trezor One hardver tárcát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.