Ezen a héten sem temettük el a bitcoint

Nem, nincs meg a bitcoin feltalálója, és nem omlik össze a kriptovaluta szektor ezen a héten sem. Mégha több nagyobb média ezt is állítja.

Nem, nincs meg a bitcoin feltalálója, és nem omlik össze a kriptovaluta szektor ezen a héten sem

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Limitált számú résztvevővel indult el az Egyesült Államokban az a tesztprojekt, amelyben a WhatsApp üzenetküldő alkalmazáson keresztül lehet kriptovalutát fogadni és kapni. A szolgáltatást a Novi üzemelteti, a Meta (Facebook) digitális pénztárcája, amely hat héttel ezelőtt indult el. A fizetésekhez a Pax Dollars (USDP) stabilcoinját használja, ami az amerikai dollárhoz van hozzákötve. A Novi bejelentése szerint semmiféle díja nem lesz a szolgáltatásnak és korlátozás sincs arra vonatkozóan, hogy mennyiszer lehet küldeni vagy fogadni. Tarthatunk összeget a Novi számlánkon, de a hozzákötött bankszámlánkról is mehet az azonnali pénzküldés.

Még november végén írtunk többször arról, hogy Salvadorban bejelentették új, Bitcoinhoz kötött kötvények kibocsátását. Maga az elnök, Nayib Bukele jelentette be azokat a terveket, miszerint egy 10 éves lejáratú, 1 milliárd dolláros „Bitcoin kötvényt” kíván kibocsátani az ország a Liquid Network-ön keresztül. A bevételekből a Bitcoin City felépítését fogják finanszírozni illetve további BTC vásárlásra is költenek majd. A kötvény kibocsátása még nem történt meg, de a kötvény kibocsátásában segédkező cég szerint már most 30%-át lekötötték a teljes összegnek. A Blockstream bejelentése szerint az 1 milliárd dollárnyi, alapvetően elég kockázatosnak tartott BTC kötvényből (hivatalos nevén EBB1) már 300 millió dollárra van vevő előzetesen.

Faketoshi nem a bitcoin feltalálója

A kriptóban akár az évszázad perének is kikiáltható Kleiman kontra Wright per Floridában a héten a végéhez ért. A média tudatosan vagy csak hanyagságból, de teljesen félreértelmezte a per során elhangzottakat és olyan cikkek jelentek meg világszerte, hogy meglett a Bitcoin feltalálója. Pedig a valóság ezzel szöges ellentétben áll.

A per nem arról szólt, hogy Craig Wright-e Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálója, vagy csak egy csaló, aki hihetetlen állításaival akar híressé és gazdaggá válni.

David Kleiman 2009-2010 körül dolgozott együtt Wright-tal, most pedig az elhunyt Kleiman testvére indított pert annak kapcsán, hogy a bitcoin hajnalán kibányászott érmék Wright és Dave Kleiman korai együttműködésének eredményeként kerültek kibányászásra. Wright ezzel nem ért egyet, szerinte az a mai értéken több, mint 50 milliárd dollárt érő Bitcoin az övé.

A héten az esküdtszék nemrégiben úgy döntött, hogy Wrighttal értenek egyet. Ezzel azt is eldöntötték, hogy Kleiman kapcsolata  Wrighttal nem minősül üzleti kapcsolatnak. Ennek ellenére 100 millió dollárt kell kifizetnie Kleiman örököseinek, amihez Wright jogosulatlanul fért hozzá. Az ítéletnek azonban nagyon örül, mert így Kleimanéknak nem jár abból a több milliárd dolláros bitcoin vagyonból, ami Satoshi Nakamotohoz a bitcoin feltalálójához köthető és amihez állítólag Craig hozzáfér.

Craig Wright ausztrál vállalkozó magát immár 2016 óta konzisztensen azt mondja, ő a Bitcoin feltalálója, anélkül, hogy valaha is döntően bizonyítani tudta volna, hogy ő lenne Satoshi Nakamoto. Így ragadt rá a Faketoshi név is. A bizonyítás nem is lenne olyan bonyolult Wright számára. Csak annyit kellene tennie, hogy indít egy tranzakciót egy olyan bitcoin tárcáról, ami közel 100%-os valószínűséggel Satoshi Nakamoto tulajdona. Köztudott, hogy a Bitcoin hálózat indulásakor csak maga Satoshi bányászott bitcoinokat. Ha ő a bitcoin feltalálója és nem vesztette el a privát kulcsait, akkor Craig Wright azonnal bizonyíthatná igazát. De ilyet eddig soha nem tett.

Ennyi – kezdődik a medve piac?

Nem csak a Bitcoin feltalálója körül alakult ki fura média felhajtás a héten. A hét másik nagy narratívája az volt a sajtóban, hogy zuhan a bitcoin árfolyama és kezdődik az újabb medve piac.

Annyi valóban történt, hogy a Bitcoin árfolyama december 4-én hirtelen 47 000 dollár alá esett, és 24 óra alatt közel 20%-ot vesztett az értékéből. Ez a legnagyobb egynapos esés május 15-e óta, amikor a Bitcoin árfolyama egy pillanatra közel 33 000 dollárra esett. Az e heti esés legalja 42 ezer dollárnál találta meg a mélypontot, majd fokozatosan állt vissza a 47-50 ezer dollár közötti sávba.

A tőkeáttételes pozíciók növelték a volatilitást, és eltörölték a long pozíciók nagy részét. December 4-én néhány óra alatt 2,5 milliárd dollár értékű likvidációt hajtottak végre.

Egy technikai elemző szerint a Bitcoint túladott volt már a napi grafikonon az RSI alapján

Egy technikai elemző szerint a Bitcoint túladott volt már a napi grafikonon az RSI alapján. Várakozásai szerint most az 51 ezer dolláros ellenállási szinten kéne túljutni az igazi felpattanáshoz.

A hagyományos chartisták medve piaci megfordulás jeleként érzékelik két egymást követő csúcs kialakulását, amelyek mindegyike az árfolyam erős visszaeséséhez vezet. A dupla csúcs forgatókönyvben a lefelé irányuló cél megközelítőleg olyan mély, mint a minta képződésének magassága. Ezt kapta most fel a sajtó és ez alapján temetik a bitcoint.

a dupla csúcs miatt lefelé irányuló cél itt némileg irreális

De a dupla csúcs miatt lefelé irányuló cél itt némileg irreális, mert a minta megerősítése a Bitcoin árfolyamának közel 35 000 dolláros csökkenését sugallja. Ez azt jelenti, hogy a BTC árfolyama egy tökéletes világban 0 dollár alá süllyedne, aminek nincs értelme.

Mindazonáltal, ha valóban visszaesik az árfolyam a 30 000 dolláros nyakvonal alá, akkor a 200-as exponenciális mozgóátlag (200 hetes EMA; a narancssárga hullám az alábbi grafikonon) támasza is eleshet, amire 2019 óta nem volt precedens.

Altcoin hírek

Túlterheléses támadás érhette a napokban a Ripple hálózatot, melynek során 2 fontos node működésében is probléma állt be. A kérdéses node-ok, több mint 5 órán keresztül nem voltak képesek lekövetni a blokklánc legfrissebb, helyes állapotát. A probléma fennállása alatt számos kriptotárca ideiglenesen használhatatlanná vált, a tranzakciók pedig a többi, nem érintett node-on keresztül is csak a szokásosnál jóval lassabban tudtak végbemenni. A túlterheléses támadás úgy történt, hogy ismeretlenek egyszerre rengeteg számú tranzakciót kezdtek el kezdeményezni a hálózaton. A problémát tovább fokozta, hogy nem csak az egyszerre kezdeményezett tranzakciók száma ugrott óriásit egyik pillanatról a másikra, hanem az egyszerre aktív felhasználók száma is. Ezáltal a hatalmas mennyiségű, egyesek szerint szándékosan rosszindulatú inputokat nem lehetett leszűkíteni egy csak néhány felhasználó által alkotott szűk körre.

A Shiba Inu elfogadottsága az utóbbi időben egyre csak nőtt, és most egy újabb nagy kriptovaluta tőzsde, a Bitstamp jelentette be a mémcoin listázását. Annak ellenére, hogy a különböző kutyás mémcoinok körüli felhajtás csökkent, több neves tőzsde és platform is bejelentette a Shiba Inu (SHIB) elfogadását. A Dogecoin gyilkosának tartott mémcoint ezúttal a luxemburgi székhelyű Bitstamp listázta. A SHIB mellett a tőzsde a Perpetual Protocol (PERP), a dYdX (DYDX) és a Gala (GALA) valutát is jegyezte. Örülhetnek a Shiba Inu rajongói a Travala ugyanis bejelentette, hogy a platformján keresztül 2 millió szállodában lehet mostantól a mémérmével fizetni.

DeFi hírek

Az Amazon Web Service (AWS) szolgáltatásának december 7-i kiesése miatt a decentralizált kriptotőzsde, dYdX sok szolgáltatása is leállt. Ez kérdéseket és aggodalmakat vet fel a DeFi protokolloknál a központosított szolgáltatásokra való támaszkodással kapcsolatban. A dYdX december 8-án egy frissítést adott ki a Twitteren keresztül, amelyben elismerte, hogy problémás az AWS-hez hasonló központosított webszolgáltatásra való támaszkodás. Megígérte, hogy javítani fogja működése valódi decentralizálását, de azt nem közölte, hogyan fogja ezt megtenni.

A decentralizált tőzsdeként eléggé ismert SushiSwap technikai igazgatója a héten bejelentette lemondását a csapaton belüli nézeteltérések miatt. Joseph Delong a közleményében azt írta, hogy az egész Sushi közösség érdeke az, hogy a belső küzdelmek befejezése érdekében távozzon. Delong távozása után a SUSHI token árfolyama néhány óra alatt 20%-ot tudott emelkedni. Ez is mutatja, hogy a távozást a közösség és a kereskedők is jól fogadták.

NFT metaverzum hírek

A kriptovaluták, valamint a metaverzum megjelenése a zeneipart is elérte. A különböző blokklánc alapú zenei platformok lehetőséget biztosítanak arra, hogy NFT-ként birtokoljuk kedvenc dalunk tulajdonjogát, de ma már az is lehetséges, hogy koncerteken vegyünk részt a metaverzumban. Két héttel ezelőtt a Royal nevű zenei platform 55 millió dolláros befektetést kötött az a16z vezetésével. A befektetésben a Coinbase Ventures mellett olyan előadók is részt vettek, mint a The Chainsmokers, Kygo és Disclosure.

Polgár Judit sakknagymester a BarabasiLab közreműködésével adja ki első NFT-jét. A digitális műalkotás Polgár 2002-es Kaszparov elleni meccsének állít emléket, amikor is a történelem során először verte meg egy sport első számú női sportolója a férfi világranglista első helyezettjét. A sakk királynőjének NFT-je a Super Rare NFT piacterén érhető el.

Itt a Binance IGO, az első mesterséges intelligencia metaverzum aukció. A Sophia mesterséges intelligencia robotot a „Noah’s Ark” nevű metaverzum projekt részeként tokenizálják és bocsátják árverésre. A Binance ezt a kampányt most egy Initial Game Offering (IGO) keretében indítja el. 100 darab „intelligens NFT” lesz elérhető egy aukció során, amelyet december 16-án indítanak el Az IGO-k nagyjából ugyanúgy működnek, mint bármely más befektetés gyűjtési koncepció, de kizárólag játékprojektekhez kapcsolódnak.


Ha karácsonyra kriptovalutákat szeretnél adni, a Coinbase-en ennek is megvan az ízléses módja. A kriptotőzsde ajándékozási oldalán több mint 100 kriptovalutát lehet olyan felhasználóknak ajándékozni, akiknek már van Coinbase fiókjuk, 5 kriptovalutát pedig azoknak, akiknek még nincs. Az ajándék beváltásához természetesen később regisztrálni kell.