Kivárásra játszik a kriptovaluta piac

A bitcoin nem tudott jelentős növekedést produkálni a héten, mindössze 2%-ot emelkedett az elmúlt hét napban. Egy kiváló vasárnapi heti zárás után sajnos a vevők nem éltek a lehetőséggel, és hétfőn, kedden és szerdán három alkalommal sem sikerült áttörni a kritikusnak számító 59 000 dolláros ellenállási szintet. Így péntekre már 55 000 dollárra süllyedt vissza az árfolyam.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Dorsey a bitcoinra fókuszál majd

Jack Dorsey, bitcoin evangelista lemond a Twitter vezérigazgatói posztjáról robbant a hír a hét elején. Dorsey a bitcoin egyik leglelkesebb támogatójaként ismert twitteres biojában is csak egy szó szerepel: #Bitcoin. Dorsey a közösségi médiavállalat társalapítója volt 2006-ban, a mikroblogging-mozgalom élharcosa.

Dorseyt Parag Agrawal váltja. Agrawal 2011-ben csatlakozott a Twitterhez, mint szoftvermérnök és 2017-ben a közösségi média platform technológiai vezetője lett.

Jack Dorsey elmondása szerint az elkövetkezendőkben más projekteknek szeretné szentelni a figyelmét, többek között az általa alapított Square fizetési vállalatnak  Az utóbbi cég élén megmaradt igazgatóként és vélhetőleg tovább szeretné vinni a decentralizáció és blokklánc technológián alapuló projektjeit. A Square amúgy nevet is változtat: a cég új neve Block, a Square Cryptoból pedig Spiral lesz.

Bitcoin a világ körül

Chile kormánya azon dolgozik, hogy hivatalos fizetőeszközzé tegyék a Bitcoint, továbbá fejlesztik az ország saját CBDC-jét is. A múlt héten benyújtott törvényjavaslat meglehetősen tömör, mindössze négy cikket tartalmaz, aminek a célja főként a Bitcoin fizetőeszközként való elfogadása. Emellett az olvasható, hogy a Bitcoin árfolyamát szabadpiaci mechanizmusok fogják meghatározni, és az árakat kifejezhetik majd Bitcoinban is, bár kötelező lesz chilei pesóban is megjeleníteni.

Thaiföld kripto milliomosokkal mentené meg a turizmusát. A turisztikai hivatal ezzel egy időben kiemelt hangsúlyt fektet arra is, hogy az országot a gazdagabb turisták, köztük a kriptomilliomosok számára is minél vonzóbbá tegye. A luxus szolgáltatások fejlesztése mellett a másik ösztönző, amivel a jól fizető turistákat csalogatnák az országba a kriptovaluták széles körben történő elfogadása. A cél az, hogy 2022-re országszerte lehessen fizetni kriptovalutával, valamint tervben van egy saját token kibocsátása is.

Az Egyesült Államok kormánya titokban bitcoint bányászik, állítja az iparági bennfentes és kormányzati tanácsadó, Whit Gibbs, a Compass Mining vezérigazgatója. Egy Anthony Pomplianonak adott interjújában Gibbs először magabiztosan azt állította, hogy “Az Egyesült Államok már bányászik…”, majd gyorsan kijavította magát és hozzátette a “talán” szót. Míg Salvador nyíltan felvállalja, hogy kriptovalutát bányász, sőt ország-világ előtt mutogatja legújabb terveit, más ország szűkszavúbb marad a bitcoin bányászati tevékenységével kapcsolatban.

Szárnyalt az Ethereum

Komoly emelkedést mutatott be az Ethereum árfolyama, olyan méretűt, hogy simán lepipálta a legnagyobb kriptovalutát, a bitcoint is. A héten 4700 dollár felett is járt a kereskedés, és egyes elemzők szerint a trend mintázata alapján az ár akár meg is duplázódhat. Ezzel pedig értelemszerűen együtt jár az is, hogy az ETH/BTC párban lassan az ETH eléri a 0.1 BTC szintet. Pedig az Ethereum is komoly nehézségeket tudhat maga mögött. Miután november 10-én 4870 dolláros csúcsot állított be, rövidesen a piac legnagyobb részével együtt 20% körül veszített értékéből.

Szárnyalt az Ethereum

Vitalik Buterin az Ethereum Magicians fórumon hozta nyilvánosságra a javaslatát a hálózaton feldolgozott tranzakciós adatokhoz kapcsolódó gas költségek csökkentésére. Buterin azt a megoldást javasolja, hogy a blokkban lévő tranzakciós hívások teljes adatához korlátot rendeljenek. Hozzászólásából kiderült, hogy egy alternatív módszert is lehetne követni, amely nem jár korlát hozzáadásával, de ez azonban biztonsági kihívásokat jelent. Van azonban már most is módja az alacsony díjú ETH kereskedésnek: a decentralizált kriptotőzsdék gazdaságosan tudják menedzselni a kereskedést alacsony tranzakciós díjak mellett – itt összeszedtük, melyek a legolcsóbb ETH DEX-ek.

A vuhani központú chipgyártó, az InnoSilicon ASIC A11 Pro néven Ethereum bányászgéppel rukkol elő. A korábbi bejelentésekben még 2000 megahash/másodperc-et ígért, 2500 wattos (W) teljesítmény mellett. Ez MH/s-onként 1,25 W-os bányászati hatékonyságot jelentene, ami 30%-kal felülmúlja a jelenleg elérhető leghatékonyabb berendezéseket. Most viszont úgy tűnik, hogy a cég a várt teljesítményt nem tudja garantálni. A héten felröppent információk szerint az új ASIC eszköz 1500 MH/s hashrátával és 2350 W-os teljesítménnyel kecsegtet. Bár még mindig képes felülmúlni a jelenleg piacon lévő összes berendezést, de nyilvánvalóan kevésbé hatékony, mint amire eredetileg számítottak a bányászok.

Kivárásra játszik a kriptovaluta piac

Amióta egy héttel ezelőtt a bitcoin 59 000 dollár alá esett, a számos próbálkozás ellenére sem tudott felfelé kitörni. November 29-e óta a BTC már háromszor próbálta leküzdeni az ellenállást ezen a szinten, de eddig sikertelenül járt. A kriptovaluta piac továbbra is kivárásra játszik. A napi kereskedési volumen is jelentősen csökkent a legnagyobb tőzsdéken.

Kivárásra játszik a kriptovaluta piac

A BTC rövid távú csökkenő trendjét a november 10-e óta tapasztalható alacsonyabb csúcsok sorozata határozza meg. A közelmúltban azonban túladott jelzések jelentek meg a grafikonokon, amelyek rövidtávon vásárlásra ösztönözték az 53,000 dollár feletti támasz szinten. A döntő áttörést azonban a 60 000 dollár feletti kereskedés jelentené, ami megfordítaná a rövid távú csökkenő trendet. Mindaddig, amíg ez eljön azonban a kereskedők kivárnak és nem vonnak be több tőkét egyelőre, amíg nem tisztul a kép a jövőt illetően.

A döntő áttörést azonban a 60 000 dollár feletti kereskedés jelentené, ami megfordítaná a rövid távú csökkenő trendet

Altcoin hírek

A Shiba Inu egy új decentralizált mobiljáték fejlesztésébe kezdett. Az új játékrészlegük – a Shiba Inu Games – a legendás veterán videojáték-tervezőt és fejlesztőt, William David Volkot bízta meg az új játékuk tervezésével és megvalósításával. A játékot, amúgy az „AAA Game Studio” nevű cég fejleszti. Sokat még nem tudni a csapat által fejlesztett játékról, de mindenképpen egyedülálló lehetőségeket biztosít majd a Shiba Inu ökoszisztémán belül ($SHIB, $LEASH & $BONE).

A Cardano hálózata új mérföldkövet hagyott maga mögött nemrégiben, amikor átlépte a 20 millió tranzakciót a láncon végrehajtott tranzakciók száma az indulás óta. A tranzakciószámok a hálózaton ütemes növekedést mutatnak, köszönhetően a fejlesztések haladásának. Elemző cégek adatai azt mutatták, hogy az elmúlt időszakban a napi aktív címek száma 150 ezerről felment 480 ezerre, onnan tért vissza 200 ezer cím fölé. Ezzel párhuzamosan pedig nőtt a Cardanót stake-elő címek száma is, két hónap alatt 100 ezerrel nőtt ez a szám. Az adatok szerint 2957 aktív poolban összesen közel 38 milliárd dollárnyi ADA tokent stakelnek, ami az ADA teljes kínálatának 80%-a majdnem.

A Wirex brit fizetési platform bejelentette, hogy az idei karácsonyi kampányában 1 millió dollárnyi értékű WXT-vel és rengeteg más kriptobónusszal várja lelkes felhasználóit. A platform adventi naptárja, december 1-től 24-ig tart, és a hónap minden napján más-más promóciókkal várja felhasználóit. December 24-én a WXT-t vásárlók dupla jutalomban részesülnek, és 100 dollárnyi értékű WXT-t is kaphatnak, ha több mint 500 dollár értékben vásárolnak a fizetési platformon keresztül.

NFT metaverzum hírek

A Forbes 15 fiatal, kriptovaluta szektorban tevékenykedő vezetőt nevezett meg a 2022-es „30 under 30” toplistáján. Már az elmúlt évben is a kriptovállalkozók hódították meg a Pénzügy és a Kockázati tőke klasszisát, az idei év pedig úgy tűnik, még egyet dobott a kriptovaluták mainstreammé válásán. A listára idén számos NFT és DeFi alapú szolgáltatással foglalkozó platform alapítója és tulajdonosa került fel.

Az Axie Infinity játékban a játékosok pokémon szerű kis virtuális lényeket gyűjthetnek, majd területeket hódíthatnak meg az állatkáik segítségével. A jól teljesítő, valamint a közösséget aktívan építő játékosok tokeneket kapnak jutalom gyanánt. Az Axie Infinity metaverzumban maguk a játékosok is valódi pénzre váltható jutalmakban részesülhetnek, csupán azért, mert játszanak a játékkal. És nem is akármennyire. A 27 éves Sam Peurifoy, a Floating Point Group kriptovaluta kereskedéssel foglalkozó vállalat pénzügyi igazgatója korábban a híres amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs alkalmazottja volt, eredeti végzettségét tekintve kémiából doktorált. Kiderült azért jött el többek között a Goldman Sachstól, mert a metaverzumban játszani jelenleg egyszerűen jobban megéri neki.

Haim Israel, a Bank of America vezető stratégája, dicsérő szavakkal méltatta a metaverzumot friss interjújában. Úgy véli, hogy a metaverzum rendkívüli potenciált rejt magában, a blokklánc technológiára vonatkozóan. Együttes alkalmazásuk pedig eddig nem látott magaslatokba repíthetné az egész kripto szektort.

Szöul, Dél-Korea fővárosa lesz az első város, amely belép a metaverzumba – jelentette be a város vezetése. A hírt a szöuli kormányzat hivatalos honlapján tették közzé, amely a világ első olyan közigazgatási szerve, amely túllép a Zuckerberg által elképzelt metaverzum fogalmán, és a közszolgáltatás egy teljesen új koncepcióját kínálja a virtuális ökoszisztémában.


Csatlakozz nyereményjátékunkhoz, tippeld meg mennyi lesz a bitcoin árfolyama az év végén és nyerj egy Trezor One hardver tárcát a Bitcoin Bázis Instagran oldalán.