Mintha 2020 lenne a megint – egy év után ismétli önmagát a kriptovaluta piac

A déjà vu furcsa érzése járja át a kriptovaluta piac egészét. Ritka vásárlási lehetőséget kínálnak most a kriptovaluták, miután az éjjel makropiacokat érintő bizonytalanság begyűrűzött a kripto szektorba is az új koronavírus-változatnak köszönhetően. A BTC/USD árfolyama 54 000 dollár közelében járt az elmúlt órákban, de az árfolyamesés már majdnem két hete tart, csakúgy, mint azt tavaly hálaadás után is tette.

Míg azonban a mainstream média már ismét temeti a bitcoint a 20%-os árfolyam esés miatt vannak, akik egyáltalán nem aggódnak. És valóban a jelenlegi árak vitathatatlanul jó belépési lehetőséget kínálnak a november elején tapasztaltakhoz képest.

A BTC/USD árfolyama 54 000 dollár közelében járt az elmúlt órákban, de az árfolyamesés már majdnem két hete tart, csakúgy, mint azt tavaly hálaadás után is tette

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

1 milliárd dollár összértékű, 10 éves lejáratú Bitcoin-fedezetű kötvény kibocsátását tervezi El Salvador. A Blockstream által kifejlesztett és a Bitfinex által kibocsátott kötvény 6,5%-os éves kamatfizetést kínál majd. Emellett a befektetők osztalékot kapnak majd a Bitcoin tőkeállomány hatodik évtől kezdődő lépcsőzetes felszámolásából. A kötvény az egyik legmagasabb hozamú fix kamatozású befektetési eszköz lehet világszerte. Azonban a piac kezdetben igen kockázatosnak ítélheti meg majd. Egyes szakértők szerint az új kötvénykibocsátás nehezen vonzhatja majd be a befektetőket.

Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje, figyelmeztette a Biden-kormányt, hogy azonnal lépni szükséges a kriptovaluták szabályozása érdekében. Véleménye szerint többek között Kína és Oroszország, valamint a nem állami szereplők „manipulálják” azt a dollár destabilizálása érdekében. A múlt héten például azt állította, hogy a kriptók potenciálisan maguk alá áshatják az amerikai dollárt. Akkor arra figyelmeztetett, hogy „rossz kezekben” közvetlen fenyegetést jelenthetnek a nemzetállamokra és a globális piacokra.

Joe Biden amerikai elnök Jerome Powellt jelölte a FED újabb négyéves elnöki ciklusára. Powell korábban azt mondta, hogy az ügynökség aktívan dolgozik az amerikai CBDC kibocsátásán, így izgalmas lesz figyelni milyen tervei lesznek a szektorral kapcsolatban a közeljövőben.

Nigéria nem tűr meg semmilyen kriptovásárlási opciót, vége a p2p kereskedésnek is. Egy nigériai startup a kriptovaluta és fiat közösségi fizetési alkalmazás, a Kurepay mögött álló cég szerint a Nigériai Központi Bank (CBN) arra kényszerítette, hogy felfüggessze működését az afrikai országban. Nigéria már egy jó ideje próbálja megakadályozni a helyieket abban, hogy kriptovalutákhoz jussanak.

A Santiment kriptovaluta elemző szervezet szerint több, mint 2 milliárd dollár értékben vásároltak a bitcoin bálnák az utóbbi hét visszahúzódása alatt. A BTC árfolyama gyakorlatilag 1 hete szinte csak esik a legutóbbi csúcsdöntés után, ezt azonban a tapasztaltabb befektetők inkább újabb érmék felhalmozására használják, mintsem felülnének az eladási hullámra. A legalább 100 bitcoint tartalmazó kriptotárcák tulajdonosai az említett időszakban további 40,000 bitcoinnal növelték a befektetéseiket.

6 hetes mélyponton a kriptovaluta piac

A bitcoin árfolyama október második hete óta a legalacsonyabb szintet érte el ma egy igen kövér 5000 dolláros vörös napi gyertya után.

A Bitcoin november 26-án egyetlen nap alatt csaknem 5000 dollárt vesztett értékéből. A BTC tulajdonosok komoly eladási nyomást tapasztaltak. Csütörtök késő este 60 000 dollár közeléből vágták vissza az árfolyamot. Pedig már-már úgy tűnt, a legutóbbi kísérlet a 60 ezres ellenállás legyőzésére akár sikeresnek is bizonyulhat. Órákkal később azonban a Bitcoin ismét rekord gyorsasággal alacsonyabb szintre süllyedt.

A kriptovaluta piacon a likvidált ügyletek összértéke meghaladta a 630 millió dollárt. A legtöbb altcoin sem reagált jól a Bitcoin esésére, sok jelentősen felülmúlta a BTC esését. Az ether 5,8%-ot esett, szemben a Bitcoin 4,8%-ával. Más tokenek közel 10%-ot vesztettek az értékükből. Az eset kísértetiesen hasonlít arra, amit tavaly hálaadáskor is művelt a kriptovaluta piac. 2020 november 26-án napon belül 8%-ot esett a bitcoin.

Az eset kísértetiesen hasonlít arra, amit tavaly hálaadáskor is művelt a kriptovaluta piac

A történethez az is hozzátartozik, hogy mindössze 3 héttel később pedig új rekordot döntött, és 35%-ot erősödött az árfolyam az akciós Black Friday bitcoin árfolyamhoz képest.

Mind a kriptovaluta piac, mind a hagyományos eszközök esése mögött az áll, hogy a befektetők megdöbbenéssel fogadták a COVID-19 új variánsának terjedéséről szóló híreket. Jellemző volt a befektetők tőkeátcsoportosítása a kockázatos eszközökből a kevésbé kockázatosak irányába.

A Pfizer, a COVID-19 vakcinák egyik legnagyobb gyártója visszaverte az ideges piaci lejtmenetet, és 7%-kal emelkedett a Wall Street nyitásakor. Ezzel szemben az S&P 500 1,5%-ot esett.

El kell engedni Plan B modelljét?

Az árfolyam esés miatt a BTC ára egyre kisebb eséllyel tudja lekövetni Plan B árfolyam modelljét. Az elemző szerint a Bitcoin árfolyama valószínűleg elmarad a novemberre előre jelzett havi zárásától. Hiszen ehhez 40 000 dollárral kéne magasabban zárnia a BTC-nek, ami még a kriptovaluta piac múltját ismerve is a közel lehetetlen kategória. Ezt maga PlanB is elismeri, hogy a BTC/USD 98 000 dolláros novemberi záró árfolyama a következő öt napban “kissé valószínűtlen”.

Ez lesz a modelljének első tévesztése, miután egymás követő 3 hónapban, augusztus, szeptemberben és októberben is szinte dollárra pontosan eltalálta a záró árfolyamot.

Annak ellenére, hogy szakított a hagyománnyal, a minimumár-modell cserbenhagyása nem lesz hatással PlanB alapvető stock-flow modelljére, a kettő ugyanis független egymástól.

El kell engedni Plan B modelljét?

A Stock-to-flow (S2F) jelenleg 100 000 dolláros átlagos BTC/USD árat jósol erre a felező ciklusban, és 2021 negyedik negyedéve megfelelő lehet ennek az árfolyam szintnek az első megjelenésére.

Testvérmodellje, a stock-to-flow cross-asset (S2FX) tovább megy 288 000 dolláros átlaggal számol. Az azonnali ár és az S2F modell ára közötti különbség azonban még nem fenyeget a modell érvénytelenítéssel. A modell ugyanis jelentős szórási sávokat használ az árfolyam haladásának követésére. És még a jelenlegi árfolyam eséssel is ebben a hónapban a BTC/USD jóval az elfogadható tartományon belül maradt.

Altcoin hírek

Solana Foundation közzé tett egy elemzést, amely szerint egyetlen tranzakció a Solana hálózatán kevesebb energiát fogyaszt, mint két Google-keresés. A Solana ugyanis azt állítja, hogy hálózatán egy tranzakció 0,00051 kWh energiát fogyaszt, ez azt is jelenti 24-szer kevesebb az energiaigénye egy Solana-tranzakciónak, mint a telefonunk töltésének. A tanulmányból az is kiderült, hogy az év végére teljesen karbon semlegessé akar válni a Solana hálózata.

Mintegy 12,5 százalékot nőtt a Cardano blokkok mérete, a blokkláncon az utóbbi időben bevezetett számos fontos frissítések egyikének keretein belül. A fejlesztések elsősorban a blokklánc egyre növekvő kihasználtságát igyekezték orvosolni, azt a jövőben könnyebben bővíthetővé és skálázhatóvá téve. A blokkméret növelése megkönnyíti, hogy a hálózat több felhasználó mellett is problémamentesen fusson. Többek között, például a jelenleginél gyorsabb tranzakciókat tesz majd lehetővé.

Az Elrond nevet viselő blokklánc hálózat az elmúlt időszakban elég komoly érdeklődés középpontjába került, ez pedig jelentősen megtolta natív tokenjének, az EGLD-nek az árfolyamát is. Nagy valószínűséggel az árfolyam ilyen mértékű emelkedése ahhoz az 1,29 milliárd dolláros likviditás ösztönző programhoz kapcsolódik, amelyet az Elrond még múlt pénteken indított el. Ennek a programnak az volt a célja, hogy felkészítse a platformot a Maiar nevet viselő decentralizált tőzsdéjének indulására.

NFT metaverzum hírek

A Grayscale digitális eszközkezelő cég jelentése szerint a metaverzum a következő billió dolláros üzleti lehetőség. A jelentés kiemelte, hogy képes felvenni a versenyt a Web 2.0-ás vállalatokkal is. A Grayscale szerint a Web 3.0-ás kriptohálózatok teljes piaci kapitalizációja körülbelül 27,5 milliárd dollár, szemben a Web 2.0-ás cégek 15 ezer milliárd dolláros piaci kapitalizációjával – így van még hova bővülni.

A Pokemon Go fejlesztői most egy Bitcoin-kereső mobiljátékkal jelentek meg. Az új mobiljáték a kiterjesztett valóság (Augmented Reality) funkciót kínálja a Fold mobilalkalmazáson. Ahelyett, hogy ritka lényekre vadásznának, a Fold alkalmazás felhasználói Bitcoint és egyéb nyereményeket kereshetnek és gyűjthetnek össze az őket körülvevő virtuális világ felfedezésével.

Outer Ring sci-fi MMORPG és metaverzum korai hozzáférést nyújt a játék befektetőinek. Az Outer Ring egy fejlesztés alatt álló sci-fi MMORPG kiterjedt karakter háttértörténetekkel és kiegészítő sztori szálakkal, valamint egy fejlett token alapú gazdasági rendszerrel. Az Outer Ring play-to-earn koncepciója egyesíti a való világi gazdasági dinamikát egy újonnan alakuló virtuális univerzumban. A játék egyes részei, mint koncertek, események és minijátékok VR-kompatibilisek lesznek, de ettől függetlenül VR-szemüvegek nélkül is elérhetőek lesznek. A játék tesztelése iránt érdeklődő játékosok projekt befektetőkké válhatnak, és ezáltal hozzáférhetnek egy privát buildhez a weboldal támogatói zónájában.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre. A podcast legújabb adásának vendége Dr. Deák Máté, történész, kutató, egyetemi adjunktus, a Pécsi Magyar-Spanyol Társaság elnöke lesz. Sokan nem gondolták volna, Közép- és Dél-Amerika különösen fontos szerepet játszik a kriptoiparágban, már szinte az összes latin-amerikai országban rendkívül népszerűek a kriptopénzek. Máté elmeséli, hogy miért is lettek ilyen felkapottak a digitális valuták ebben a térségben.

Csatlakozz nyereményjátékunkhoz, tippeld meg mennyi lesz a bitcoin árfolyama az év végén és nyerj egy Trezor One hardver tárcát.