A mémcoinok árnyékában már nem is kéne olyan sok a bitcoin robbanásához

A Squid token felemelkedése és bukása több ezer befektetőt sokkolt. De más mémcoinok, például a Shiba Inu támogatói is megérezték az elmúlt napokat. Mindeközben a bitcoin, ha nem is ilyen ütemben, de stabilan tart felfelé.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A Coinbase ügyfelei bizonyos amerikai államokban mostantól a számlájukon lévő Bitcoin értékének akár 40%-át is felvehetik hitelként legfeljebb 1 millió dollár értékig. Ezek az ügyfelek minden előzetes hitelellenőrzés nélkül juthatnak hitelhez. A pénz azonnal átutalásra kerül a PayPal számlájukra vagy a bankszámlájukra. A 8%-os fix kamatdíj mellett a Coinbase rugalmas törlesztési ütemezést is kínál. Ez azt jelenti, hogy az ügyfeleknek csak a havi törlesztőrészlet után esedékes kamatot kell fizetniük, és csak később kell kifizetniük a tőketartozást.

A koronavírus-járvány és az ezt követő gazdasági leállás azt eredményezte, hogy világszerte felerősödtek az infláció körüli aggodalmak. Ugyanakkor a Bitcoin elfogadottsága ezzel párhuzamosan folyamatosan erősödik. Sokan úgy gondolják, hogy a legnépszerűbb kriptovaluta jobb fedezetet nyújt az infláció ellen, mint például az arany.

  • Peter Thiel, a Paypal korábbi alapítója nemrégiben azt mondta, hogy a Bitcoin rekordértékei azt sugallják, hogy a jelenlegi infláció még sokáig kitarthat.
  • A Rich Dad Poor Dad című nagysikerű befektetési könyv szerzője, Robert Kiyosaki véleménye szerint a Bitcoin, az arany és az ezüst nyújthatja a legnagyobb védelmet az inflációval és a gazdasági nehézségekkel szemben,
  • A JP Morgan stratégái szerint, a Bitcoin legutóbbi árfolyam-emelkedését az infláció körüli növekvő aggodalmak hajtották, nem pedig az első határidős ETF-ének a kibocsátása, ahogy azt sokan hitték.

Növekvő hálózati aktivitás, felhalmozó bányászok

Egyre több Bitcoint tartanak meg maguknak a bányászok és egyre kevesebb érmét értékesítenek a bányászat után egyből. Az, hogy a bányászok elkezdték növelni a megtartott érmék számát több dologra utalhat. Egyrészt, a jelenlegi rekordárfolyam mellett, egyszerűen kevesebb érme eladásával is fedezni tudják a fiat valutákban jelentkező költségeiket. A bitcoin egyre növekvő elfogadottságának hála egyre könnyebben tudnak új forrásokat bevonni. Másrészt sok bányász egyre optimistább. Így egyre inkább máshonnan vonnak be forrásokat a költségek fedezésére, hogy minél több érmét tarthassanak meg maguknak, az árfolyam jövőbeni növekedésére számítva.

Rohamosan növekszik a Bitcoin hálózat aktivitása, már ötödik napja folyamatosan egymillió felett van az adott napon aktív tárcák száma. A napi szinten aktív tárcák és ezzel összefüggésben a napi szinten aktív felhasználók száma a múltban többször is hasznos indikátornak bizonyult a BTC érme árfolyamának előrejelzésében. A magas aktivitás pozitív hangulatot jelezhet és akár az árfolyam újabb csúcsdöntésének az előjele is lehet. Az érdeklődés növekedése mellett megnőtt a Lighting Network forgalma is. 2021 első tíz hónapjára vonatkozóan már 9200 aktív node-ot jegyeznek a hálózaton, amely a Bitcoin alhálózataként, alternatív, alacsony tranzakciós költségű peer to peer utalásokat tesz lehetővé.

Közel, de mégis oly távol a rekord bitcoin árfolyam

A mémcoinok mellett a bitcoin árfolyam a héten kevés figyelmet kapott. A BTC/USD keresztárfolyam a héten szinte végig oldalirányban 61 000 dollár körül mozgott. Több napos oldalazás után a befektetők továbbra is az altcoinokra helyezték a hangsúlyt, miközben több token árfolyama is új, rekord magasságra emelkedtek.

A bitcoin esetében 64 000 dolláros ellenállás áttörése jelentené az ugródeszkát az új csúcsokra. Ez a szint azonban egész héten betonbiztos ellenállásként tartotta magát és több kitörési kísérletet is túlélt. Bár mindössze 5%-ra van tehát a kritikus fontosságú szint mégis úgy tűnik, nem egyszerű ide eljutni. Pedig a 64 ezer dolláros szint után már jóval a 70 ezer dollár feletti szintek is elérhetővé válhatnának.

A november már eddig is szélsőségek hónapja volt – beleértve az 50 000 dolláros zóna középső sávjába való visszatérést, így akár 98 000 dollárt is meghaladhat majd a bitcoin a hónap végére, be bejönnek Plan B előrejelzései. Azonban elég nehéz lesz eljutni erre a szintre ilyen tempóban, így elképzelhető, hogy a ciklus tovább tarthat, mint az előző négyéves felezési ciklusok.

Squid Token felemelkedése és bukása – magával rántja a mémcoinok telljes iparát?

Mivel a Squid Game gyorsan a Netflix legnépszerűbb sorozatává vált, elkerülhetetlen volt, hogy a nagy sikerű tévéműsor által ihletett altcoinok ideje is eljöjjön. A mémcoinok népszerűsége amúgyis töretlen volt legalábbis eddig. A SQUID múlt kedden indult, mindössze 0,01 dolláros áron – és azt ígérte, hogy hozzáférést kínál egy online játékhoz, amelyet a brutális túlélő dráma ihletett. De már akkor is voltak jelek, hogy valami nincs rendben. A CoinMarketCap több bejelentést is kapott arról, hogy a felhasználók a SQUID eladásával küzdenek a decentralizált PancakeSwap tőzsdén.

Squid Game átverés

Aztán jött november elseje, amikor a SQUID token 2861,80 dolláros csúcsot ért el. Az egy hét alatt több, mint 200 000%-ot meghaladó emelkedés még a kriptovaluták hírhedten volatilis világában sem mindennapi esemény. Aztán mindössze öt perccel az állítólagos történelmi csúcs után, reggel 9.40-kor a SQUID összeroppant, az árfolyam 0,0007926 dollárra zuhant, ami 99,9999%-os esésnek felel meg.

Érdekes módon a kereskedési volumen a hullámvasút során nagyjából 11 millió dollár körüli szinten maradt, ami egyben azt jelzi, hogy a SQUID felfutása nem párosult a befektetői aktivitás növekedésével. Ez a klasszikus esete amikor kihúzzák a szőnyeg a befektetők lába alól, azaz amikor a fejlesztők hirtelen felhagynak egy projekttel, és magukkal viszik befektetőik pénzét. Volt aki több millió dollárt vesztett pillanatok alatt, de még ez sem tántorít el egyes befektetőket attól, hogy a bedőlt tokent vásárolják.

Mémcoinok süllyedőben?

A Squid bukása a mémcoinok megítélésére mindenképpen negatív fényt vetett. A héten ugyanis egy másik mémcoinok között népszerű érme, a Shiba Inu árfolyama is bezuhant.

A Shiba Inu mémtoken az elmúlt hetek szárnyalása után egy nap alatt több mint 13%-ot esett; a nemrég elért rekordárhoz képest pedig hét nap alatt több mint 30%-ot. Az árzuhanás mögött azonban egy viszonylag könnyen azonosítható ügy áll: név szerint egy bálna, aki több mint 2 milliárd dolláros SHIB vagyonát hosszú inaktivitás után mozgatni kezdte. Mindössze pár nappal a zuhanás előtt a hírhedt informátor, Edward Snowden kissé negatívan vélekedett a Shiba Inuról. Szerinte a mémérme nem más, mint a “Dogecoin klónja”, amely rendkívül veszélyes befektetési stratégiává válhat. Egy nemrégiben megjelent tweetben a Nemzetbiztonsági Ügynökség egykori tanácsadója – Edward Snowden – lett a következő a sorban, aki nem bírta szó nélkül hagyni a Shiba Inu (SHIB) kapcsán kialakult jelenlegi őrületet.

Altcoin hírek

A Cardano hivatalos Twitter fiókján jelent meg a héten egy bejegyzés, amelyben az áll, hogy a tárcáinak száma átlépte a 2 milliós határt. Emellett a Cardano Foundation sikeresen végrehajtotta az Alonzo hard forkot, amely lehetővé tette az okos szerződéseket a hálózatán. Charles Hoskinson, a Cardano alapítója azóta a blokklánc technológia afrikai elterjedésére fordította a figyelmét. Előző héten azt állította, hogy a tervek szerint a Cardano blokkláncra alapozva körülbelül 5 millió etióp tanuló fogja megkapni a saját digitális azonosítóját. Ezek a digitális azonosítók a diákok tanulmányaihoz kapcsolódnak majd.

Németországban pénzmosási vádak miatt tárgyalják Ignatova, a OneCoin kriptoátverés fejének német ügyvédjének ügyét jelenleg is. Az eljárás során újabb információk láttak napvilágot arról, hogy milyen vagyont is halmozott fel a kriptokirálynő. Mielőtt 2017-ben teljesen nyoma veszett, a csalásból szerzett bevételével vásárolt egy 650 négyzetméteres luxuslakást London egyik előkelő kerületében. A jelenlegi becslések szerint úgy 20 millió dolláros lakásról van szó, ez 7-8 milliárd forintnak megfelelő összeg. Ezt a teljes összeget az ügyészség szerint a német ügyvéd, Martin Breidenbach segítségével juttatta el Ignatova egy londoni ügyvédi irodához. A kriptovilág történetének egyik leghíresebb csalása volt a hírhedt OneCoin történet. És bár nem mai sztoriról van szó, minden hónapra jut nagyjából egy újabb fejlemény, legutóbb szeptemberben írtunk Ruja Ignatováról, a OneCoin csalási séma kiagyalójáról, a kriptokirálynőről.

NFT hírek

A Warner Bros., az amerikai multinacionális média- és szórakoztatóipari konszern bejelentette, hogy nem helyettesíthető token (NFT) gyűjteményt indít a hamarosan megjelenő „The Matrix Resurrections” című filmhez. Ez az új bejelentés azután érkezik, miután júliusban kiadták a hivatalos Space Jam NFT gyűjteményt. A Matrix NFT program november 30-án indul, a Warner Bros. 100 000 Matrix Resurrections NFT kiadását tervezi.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre. A podcast legújabb adásának vendége Palágyi Máté „Kakas”, a Bohemian Betyars világzenei együttes frontembere. A borsodi fiúk új albuma már NFT-ként is kapható. De miként jött az ötlet, és mi a fene köze van hazánk egyik legváltozatosabb együttesének a kriptovaluták világához? Erről mesél majd Kakas.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük