Három, kettő, egy – Visszaszámlálás 2021 legfőbb kriptoeseményeivel

A 2021-es év utolsó órái telnek. Nem panaszkodhatunk, hiszen az idei év sem volt történésekben és izgalmakban szegény. Habár voltak szomorú pillanatok, azért azt érdemes kiemelni, hogy 2021 a kriptovaluták és a blokklánc technológia éve volt, hiszen rendkívüli mértékben megugrott a kriptopénzek mainstream általi elfogadottsága, melyhez több nagyvállalat is aktívan hozzájárult. Míg 2020 a DeFi kibontakozásának éve volt, addig az idei egyértelműen az NFT-mániájé és a metaverzum hájpé. Akik folyamatosan figyelemmel kísérték a kriptoeseményeket, azoknak ez az éves összefoglaló csak egy kis visszatekintés lesz, azok viszont, akik lemaradtak, kapcsolják be az öveiket, hiszen rázós érzelmi hullámvasúton fognak száguldani.

Még alig tértünk magunkhoz a szilveszteri buli után már január 2-án arra ébredhettünk, hogy a bitcoin az új év másnapján árfolyamrekordot döntött. A világ vezető kriptopénze egészen 30 ezer dollárig menetelt felkészítve minket mentálisan a Bitcoin hálózat 12. születésnapjára, melyet január 3-án ünnepelt a kriptoszektor. Az év első hónapja sem volt zökkenőmentes, hiszen pár nappal később a Bittrex kivezette a titkoscoinokat, a Ledger hardvertárcagyártó adatszivárgási botrányba keveredett, Anglia rászállt a származtatott kriptós ügyletekre, Elon Musk pedig rommá trollkodta a Twittert dogecoinos bejegyzéseivel.

Február hónap komoly mérföldkövet tartogatott a kriptoökoszisztéma számára, hiszen a világ legnépszerűbb elektromos autóját gyártó vállalata, a Tesla február 8-án bejelentette, hogy 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint. A kriptopiac valósággal izzott, hiszen Musk hosszú ideje tartó bosszantó tweetjei után végre valami kézzel foghatót kapott a tér. Még aznap egészen 43 ezer dollárig menetelt a kriptovaluta, de a szárnyalásnak nem volt még vége, hiszen másnap 48 ezer dolláron tetőzött a kriptopénz. A legnagyobb kriptovaluta tőzsdék egy része technikai problémákkal küzdött, mivel nem bírta a nagy rohamot. A Binance, a Gemini és a Kraken felhasználói arról számoltak be, hogy a szolgáltatás akadozott, PC-n és mobiltelefonon is, hiszen a kriptovaluta iránti kereslet elképesztő mértékben megnőtt.

Ebben hónapban derült fény arra is, hogy a MOL a horvát töltőállomásain bevezette a bitcoin fizetést, illetve az is, hogy Miami polgármestere, Francis Suarez hihetetlenül nagy bitcoin rajongó, aki azt tervezi, hogy a városi alkalmazottaknak kriptovalutában adja a fizetését.

Márciusban vegyes híreket kaptak a kriptotér szerelmesei. A bitcoin bányászok hároméves bevétel rekordot értek el, a Soros György alapkezelője is bitcoinba fektetett, illetve beindult az idei évet meghatározó NFT-mánia, a hab a tortán azonban ismét a Tesla volt, hiszen bejelentette, hogy a vállalat gépkocsijaiért már bitcoinban is lehet fizetni.

Az április eleji showt ezúttal a Coinbase vitte el, melyet hivatalosan a tőzsdén (NASDAQ) jegyeztek. Ez óriási mérföldkő volt a kriptovaluta-ökoszisztéma számára, mely később meg is látszott a bitcoin és az altcoinok árfolyamán. Április közepén a BTC elképesztő menetelés után átlépte a 60 ezer dolláros lélektani határt is, ami valóságos bitcoin őrületet indított el még a mainstream médiában is, amely általában inkább temeti a bitcoint, mintsem dicsérné. Az olajvállalatok is felkapták a fejüket a száguldó BTC árfolyamra, és több vállalat jelentett be, hogy bitcoin bányászatba vágja a fejszéjét. Talán az egyetlen, aki nem örült a kriptopénzek szárnyalásának, az az inflációval küszködő Törökország, melynek jegybankja úgy döntött, betiltja a bitcoint, mint fizetőeszközt.

Májusban a magyar kriptoközösséget is érintő, fontos bejelentés érkezett, hiszen Varga Mihály gazdasági miniszter közölte, hogy 2022. január 1-től új kriptoadózást vezet be kishazánk. A miniszter a hivatalos Facebook oldalán közzétett videójában azt mondta, hogy a kriptókból származó jövedelem adóterhe 30,5%-ról 15%-ra csökken. Még ebben a hónapban a CoinMarketCap bejelentette, hogy listázza a bitcoin legkisebb egységét a szatoshit. Május volt az a hónap, mikor beindult a mémcoinok “támadása”, mely sok kriptofelhasználónál kiverte a biztosítékot, hiszen brutális megugrottak miatta az Ethereum gas díjai. A hónap végére pedig valóságos hidegzuhanyt kaptunk, mikor a Tesla közölte, hogy felfüggeszti a bitcoin, mint fizetőeszköz elfogadását, mivel Elon Musknak véletlenül eszébe jutott, hogy a bitcoin bányászat környezetszennyező.

Az év hatodik hónapja rengeteg jó és rossz hírt tartogatott a kriptovaluták kedvelőinek. Kína fokozatosan betiltotta a bitcoin bányászatot az ország nagy bányászati régióiban, aminek következtében sorra léptek le a különféle kriptovaluta bányászati és kereskedési szolgáltatásokat kínáló vállalatok. A hónap azonban sok izgalmas eseményt is tartogatott, hiszen Miamiban megtartották a Bitcoin Konferenciát, ahol Nayib Bukele, Salvador elnöke bejelentette, hogy a kicsi, közép-amerikai ország hivatalos fizetőeszköze lesz a bitcoin.

Június vége felé Matolcsy György mosolyogtatta meg a közösséget, aki azt állította, hogy a Magyar Nemzet Bank digitális forint fejlesztésén töri a fejét. Mi a magyar CBDC híre helyett annak örültünk, hogy végre elindulhatott a BitcoinBázis saját készítésű podcast sorozata, a Bitcoin Kebab. A júniust viszont szomorú hírrel zártuk, hiszen 24-én elhunyt a kriptoközösség mókamestere, John McAfee.

Júliusban már a kriptoszférán is érződött, hogy jönnek a nyári szabadságolások, azért néhány érdekes hír csak megmozgatta a fanokat. Németország utat nyitott a bitcoin befektetéseknek, az Instagram pedig az NFT-knek, melyek valósággal felperzselték az idei évet. Megnyílt a világ első bitcoin bányászati múzeuma Venezuelában, a Bogdanoff fivérek pedig azzal dicsekedtek, hogy Satoshi Nakamoto-val együtt találták fel a bitcoint. Sajnos nyárra is jutott néhány negatív hír. A Binance szabályozói nyomásra leállította az euróban történő utalásokat, a TikTok pedig felfüggesztette a kriptovalutákhoz köthető tartalmak készítését és megosztását.

Eljött az augusztus, amikor Ukrajna bejelentette, hogy saját CBDC-t, azaz központi bank általi digitális valutát dob a piacra, melyhez a Stellar blokkláncát választotta. A floridai Miami városa pedig útjára bocsátotta a MiamiCoint, melyről később kiderült, hogy szép kis summát vitt a település tárcájába. E hónapban követték el a DeFi legnagyobb hackertámadását, mely következtében 600 millió dollárnak kélt lába. Minden jó, ha a vége jó, hiszen a kibertámadó később visszaadta az ellopott pénzt jogos tulajdonosának, a Poly Networknek, mely felismerte a hackerben rejlő tehetséget és állást is ajánlott neki.

Szeptember hónapba léptünk, és csak a fejünket kapdostuk, annyi minden zajlott körülöttünk. Szeptember 7-én hivatalosan is elstartolt a salvadori bitcoin-törvény, azaz hivatalos fizetőeszköz lett a kriptovaluta a világon először. Az egész világ tekintete Bukele elnök országára szegeződött, hiszen igazi forradalmi lépést tett a bitcoin mainstreammé válásában. Az állam Chivo néven saját kriptotárcát indított el, melyet több helyi töltött le, mint ahánynak bankszámlája van. A hónap 12. napján a 700 ezredik bitcoin blokk is kibányászásra került, a Twitter elindította bitcoin borravaló szolgáltatását, a Cardano letudta az Alonzo frissítést, miközben Ukrajna elfogadta kriptotörvényét. Ebben a hónapban pedig Budapest is felkerült a kriptoközösség világtérképére, hiszen felavatásra került a Föld első Satoshi Nakamoto szobra.

Októbert talán egyetlen szóval lehetne jellemezni: metaverzum. A korábban ismeretlen kifejezést egyre többet kezdtük el használni a kriptotérben, melyhez egyértelműen hozzájárult a Facebook is, ami nevet változtatott, így lett Meta. Sorra jelentették be a cégek a metaverzumokhoz való csatlakozásukat, ezzel együtt pedig egyre népszerűbbek lettek az úgynevezett metaverzum tokenek is, mint például decentraland, az axie infinity vagy éppen a sandbox.

A hónap keserűnek bizonyult a Coinbase számára, mely ügyfeleit hackertámadás sújtott, vagy éppen a White House Market darkwebes piactér számára, ami végleg bezárt.

A november a magyar kriptotér egyik meghatározó szereplőjének bejelentésével indítottuk: a CoinCash ugyanis átvette a MrCoin szolgáltatásait. A hónap közepén megtörtént a Bitcoin taproot frissítése, Ausztria pedig új bitcoin adózást szavazott meg. Sajnos erre a hónapra is jutott egy szomorú esemény: meghalt a sokak által kedvelt kriptotrader hörcsög, Mr. Goxx. November legmeglepőbb híre pedig az volt, hogy lemondott a bitcoinhívő Jack Dorsey a Twitter vezérigazgatói pozíciójáról.

Eljött az év utolsó hónapja december, amikoris az összes bitcoin 90%-a kibányászásra került. A Facebook, új néven Meta több évnyi kínlódás után végre engedélyezte a kriptovaluta reklámokat a felületén, a Tesla pedig bejelentette, hogy néhány termékéért dogecoinban is lehet fizetni. Most sem maradhattunk ki a meglepetésekből, hiszen Justin Sun elhagyta a TRON-t, hogy Grenada kormányához csatlakozzon, míg a CoinMarketCap, a kriptovilág vezető adatszolgáltatójának programhibája valóságos káoszt robbantott ki a kriptofelhasználók körében.

Az biztos, hogy egy izgalmakkal teli évet zárhatunk, de reméljük 2022 még több érdekes és leginkább pozitív eseményt tartogat a számunkra. Ezúton kívánunk minden kedves Olvasónknak nagyon boldog, egészségben, sikerekben és természetesen kriptovalutákban gazdag új évet! Tartsatok velünk jövőre is! 🙂

A szilveszteri bulira pedig hangolódjatok rá az év legjobb kriptomémeivel: