2016 a bitcoin éve – szemezgetés az idei év legfontosabb eseményeiből

2016 a bitcoin éve volt minden szempontból. Az árfolyam megduplázódott, a kriptopénz elfogadottsága pedig sosem látott méreteket öltött. Az emberek kezdik megismerni a bitcoint és egyre jobban megszeretni.

2016 a bitcoin éve

A következőkben áttekintjük, mi is történt az idei évben a bitcoinnal.

Januárban még temették a bitcointJanuár

Az év elején még igen más volt a hangulat összehasonlítva napjaikkal: a Washington Post például már temette volna a digitális pénzt. A Kraken online tőzsde azonban nem így látta a dolgokat és a Coinsetter felvásárlásával betette lábát az amerikai bitcoin kereskedési piacra.

Február

Februárban jelentette be az IBM, hogy saját blokklánc rendszert dob a piacra. Ezzel meg is alapozta a bitcoin iránti hangulatot az idei évre. A Blockstream startup ebben a hónapban 55 millió dollárnyi finanszírozást gyűjtött össze. A hónap végén pedig a legnagyobb bányász közösségek bejelentették, hogy elfogadják a SegWit protokollt.

Március

A R3 befektetési bankokból álló csoportosulás márciusban dobta be a hírt, hogy a már tesztelik a blokklánc technológiát a kötvénykereskedési rendszerek kiváltására. Az ausztrál kormány pedig a bitcoin kettős adóztatásának elkerülésére tett kísérleteket.

Tavasszal mindenki Satoshi Nakamotoról pletykáltÁprilis

Áprilisban a Barclays angol bank a Circle statuppal kötött partnerségi megállapodást. Az akkor még bitcoin tőzsdeként is funkcionáló cég az átutalási rendszerek fejlesztésére koncentrálva azóta már felhagyott a bitcoin kereskedéssel. Szintén ebben a hónapban tette lehetővé a Steam, online játék platform a bitcoin elfogadást. A hónap végére pedig a Bitstamp megkapta a jóváhagyást az EU-tól, így a világ első szabályozott bitcoin tőzsdéjévé vált mely az Eurózóna összes országában működhet.

Május

Egész májusban azzal foglalkozott a bitcoin világ, hogy vajon az ausztrál Craig Wright-e az igazi Satoshi Nakamoto. Hogy ez tényleg így van-e, azt mindenki maga döntse el. Ebben a hónapban történt még, hogy a new yorki Gemini tőzsde megkapta a jóváhagyást az Ethereum kereskedésére.

Június

Júniusban a Circle 60 millió dollár finanszírozást szedett össze, megalapozva ezzel az új applikációján pénzügyi hátterét. Június 17-én közel 80 millió dollár összegű ether lett elutalva a DAO számláiról. Bár az összeg visszakerült a számlákra, mire a támadást észlelték az ether ára 27%-ot esett, kockáztatva az Ethereum platform túlélését. A következő hónapban a hálózat tagjai a hardfork mellett döntöttek, hogy hasonló biztonsági visszaélésre ne kerülhessen sor a jövőben.

Nyáron a <a href=Bitfinex hekker támadása keltette a hangulatot" width="300" height="201" />Július

Egy floridai bíró először hozott határozatot az ügyben, hogy a bitcoin pénznek minősül. Ezt a döntést aztán a nyár során több bíró megerősítette vagy épp ellenkezőleg hozott döntést. Egyértelmű szabályozás azonban továbbra sem alakult ki a bitcoin, mint fizetőeszköz körül.

Augusztus

A nyár végén a Bitfinex online bitcoin tőzsde hekker támadása okozott igen nagy riadalmat. Összesen 70 millió dollár értékű bitcoint loptak el. A hír hatására 20%-ot esett a bitcoin árfolyama is. Nem ez volt az egyetlen támadás az évben, ebben a cikkben gyűjtöttük össze a többi hasonló esetet.

Szeptember

Szeptemberben börtön büntetésre ítélt a holland bíróság egy testvérpárt áramlopásért, amit bitcoin bányászatra használtak fel. Szintén ebben a hónapban indult a Gemini tőzsdén a napi bitcoin aukció.

Október

Svájcban októbertől elérhető lett a bitcoin a vonatjegy kiadó automatákból is, ezzel biztosítva be az ország helyét a digitális innováció területén. A kriptopénz ára, ekkor már 700 dollár felett járt, de az igazi hegymenet csak ezután következett.

Ősszel a bitcoin árfolyam megállíthatatlan emelkedésbe kezdettNovember

Hónap elején a Tump elnökké választása megindította a bitcoin árfolyamát felfelé, ez az emelkedés pedig még most is kitart. Novemberben a Coinbase felhasználói adatokat követelte az amerikai adóhatóság, ami az egész bitcoin közösséget felzaklatta. San Francisco lakossága pedig ingyen használhatta a metrót egy hétvégén át, amikor támadás érte a hálózatot és bitcoint követeltek a hekkerek.

.

December

A bitcoin árfolyama először a 800 dolláros, majd a 900 dolláros ellenállást is áttörte, így a BTCUSD kereszt árfolyam év végére már az 1000 dolláros szintet ostromolja.

Mozgalmas éven vagyunk túl és a következő sem ígérkezik lagymatagnak. Roger Ver bitcoin befektető meglátása szerint, 2017 lesz a bitcoin történelem legmozgalmasabb és egyben legsikeresebb éve. Vert idézve, a kormányok az egyetemes elutasítás után kezdik belátni, hogy a bitcoinnal számolni kell. Mi több, megindulhat a nemzeti szintű regulációja.

A védelmi hiányosságok és a blokklánc méretezhetőségéből fakadó korlátok továbbra is zavart okozhatnak ideiglenesen a rendszerben, de alapjaiban már nem okoznak jelentősebb fejfájást. Az elfogadóhelyek növekedésével, az árfolyam emelkedéssel és a bitcoin köztudatba való beépülésével kijelenthetjük, a bitcoin és a kriptopénzek elindultak a felnőtté válás útján. Mi mindenesetre bizakodunk.

[su_highlight background=”#FF9900″]BOLDOG, SIKEREKBEN GAZDAG ÚJ ÉVET KÍVÁN A BITCOIN BÁZIS CSAPATA![/su_highlight]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük