Ellopták a showt a bitcoin elől az NFT tokenek

Bár másodszorra döntött rekordot 58 ezer dollárnál a bitcoin, mégsem ezzel volt tele a sajtó a héten, hanem a legkülönfélébb digitális NFT tokenekkel.

Az intézményi befektetői nyomás töretlen, miközben soha nem volt ilyen kevés a gyorsan eladható bitcoinok száma a váltóknál. De meddig tarthat az optimista hangulat?

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Csütörtökön megdöntötte a bitcoin árfolyama a korábbi rekordot 58 ezer dollár felett nem sokkal miután az egész héten optimista hangulat uralkodott a piacokon. A mostani árfolyam emelkedést már egész könnyedén vette a sajtó, lassan a mainstream média is hozzászokik, hogy a bitcoin árfolyam már csak ilyen – rekordokat szokott dönteni.

Az alapvetően optimista hangulatot beárnyékolta egy kicsit pár a bitcoin kordábaszorítására tett kísérlet a világ különböző pontjain.

Spanyolországban a biztosítók és nyugdíjalapok spanyol felügyelete úgy döntött, hogy mostantól ezeknek a cégeknek jelenteniük kell, ha birtokolnak kriptovalutákat vagy ezekkel bármilyen módon kapcsolatba kerülnek. Ráadásul szokatlan módon a felügyelet nem csak arra kíváncsi, hogy ezen vállalatok birtokolnak-e kriptovalutákat. Hanem arra is, hogy miért fektettek be ilyen eszközökbe.

A Nigériai Központi Bank küzd a felügyelete nélküli pénzforgalom ellen. Egy olyan rendszert léptettek életbe, ami konkrétan pénzzel jutalmazza azokat a külföldön élő nigériaiakat, akik engedéllyel rendelkező pénzküldő szolgáltatásokat vesznek igénybe. Így kívánja tehát a központi bank ellenőrzött csatornába terelni a külföldről érkező pénzmozgásokat és elterelni azt a kriptopénzek felől.

Szabályozás ide vagy oda, az intézményi befektetők továbbra is töretlen lelkesedéssel fordulnak a bitcoin és a kriptopénzek felé. Egy kínai részvénytársaság, a Meitu 22 millió dollár értékben vásárolt Ethereumot, továbbá 17 millió dollárért vásárolt Bitcoint a héten. Ezzel ez a cég lett az első részvénytársaság, aki az Ethereumot is bevette pénzügyi könyveibe. Mellettük pedig az NYDIG kriptovaluta piaci befektetőtársaság jutott friss, 200 millió dolláros tőkéhez, többek közt olyan nagy intézményektől, mint a Stone Ridge Holdings Group, a Morgan Stanley befektetési bank, a New York Life biztosítótársaság, a MassMutual, az FS Investments és nem utolsó sorban a Soros Alapkezelő is.

A trendet pedig csak erősíti a JP Morgan bejelentése, hogy egy olyan befektetési terméket ajánl most a befetetőinek, ami kifejezetten kriptopénzben érdekelt vállalatokba fektet.

Újabb rekord bitcoin árfolyam jön?

Az előző héthez képest több, mint 25%-os pluszban van a bitcoin árfolyama, ami az 1 hetes 46 ezer dolláros mélypontot már régen maga mögött tudva 58 ezer dollár felett is időzött csütörtökön és pénteken is. A korábbi rekord árfolyam 58355 dollár volt február 21-én, pénteken pedig már 58142 dollárnál is járt az árfolyam, így újabb rekord árfolyamra lehet most készülni.

Hozzá kell tenni, hogy az elmúlt héten nem volt olyan nap, amikor ne zöldben zárt volna a bitcoin árfolyama, így már 7 bika gyertya áll egymás mellett, a pénteki napra tehát inkább profitrealizálást terveztek a befektetők.

Egy fülescsésze alakzat rajzolódik ki a napi grafikonon

Egy fülescsésze alakzat rajzolódik ki a napi grafikonon, aminek éppen most vagyunk a tetején. Ha sikerült a bitcoinnak bevennie az 58 ezres ellenállást, ami egyben a korábbi rekord árfolyam is, akkor újabb rekord árfolyam elé nézhetünk, ahol a célárfolyam akár 70 ezer dollár is lehet. Ezt segítheti elő az is, hogy jelenleg az RSI még nincs olyan extrém túlvett tartományban, mint ahol február elején volt, így lehet még tér a növekedésre. Amennyiben azonban nem tud a bitcoin árfolyama huzamosan, azaz több napig 58 ezer dollár felett zárni, akkor az elveheti a kedvét többeknek és megváltozhat a piaci széljárás. Ebben az esetben a Fibonacci szintek mentén haladva az 55-54-52 ezer dolláros szintek lehetnek választóvonalak egy nagyobb esés vagy egy kisebb korrekció között.

Fundamentális oldalról nézve pedig soha nem látott mértékben csökken a kriptotőzsdéken tárolt bitcoinok száma, ami abszolút azt jelzi, hogy a befektetők hosszútávra rendezkedte be a bitcoin befektetéseik területén. A Glassnode elemzőcég szerint a HODL már nem csak a régi motoros bitcoinerek jelszava. A számok azt mutatják, hogy az újonnan csatlakozó bitcoin befektetők sem adják el a kriptopénzeiket, még abban az esetben sem, ha akár 25-30%-ot gyengül pár hét alatt az árfolyam.

a HODL már nem csak a régi motoros bitcoinerek jelszava

Az eszközök tokenizálása megállíthatatlannak látszik

Hiába lőtt ki a bitcoin árfolyama újabb magaslatokra, a héten a legnagyobb hírt mégsem a BTC, hanem a Twitter alapítója Jack Dorsey produkálta a kripto szektorban.

Bizonyára a legtöbb kriptovaluta iránt érdeklődő hallotta már a híres félmillió dolláros pizza történetét. Több mint tíz évvel ezelőtt 2010 májusában Hanyecz László nevéhez kötődött az első bitcoin alapú kereskedelmi tranzakció, amelynek során egy 45 dolláros pizzáért akkori árfolyamon 10 ezer bitcoint fizetett, ami ma több mint félmilliárd dollárt érne. Ma pedig már ott tartunk, hogy tehenet is lehet bitcoinért vásárolni.

De Amerikában már családi házat is vehetsz ETH-ért a Mintable NFT piactéren. Pontosabban 42 ETH-ért részesedést lehet vásárolni egy st. louis-i ingatlanban. Olaszországban pedig már a nyaralásért is lehet kriptovalutákkal fizetni.

Jack Dorsey, a Twitter vezére úgy döntött, hogy árverésre bocsátja legelső tweetjét, amelyet 2006 márciusában posztolt. Az ominózus tweetre jelenleg 2,5 millió dollárnál jár a licit. A Twitter vezére nem akárhogyan árulja a bejegyzést, hanem NFT formájában. Azoknak, akik számára ismeretlen az NFT kifejezés, itt egy rövid ismertető az NFT-kről. Ha bejönnek Dorsey számításai az is elképzelhető, hogy a jövőben így lehetne pénzt keresni a Twitteren megosztott tartalmakkal, ami alapvetően változtathatja meg a közösségi médiáról alkotott elképzeléseinket. Mindeközben a Twitter állítólag spam fiókoknak nézte a többszázezres követőbázissal rendelkező kripto influenszer fiókokat. Reméljük valóban csak véletlenről volt szó.

Altcoin hírek

Ha az amerikai állampolgárok a 2020 áprilisában kapott első 1200 dolláros COVID-os csekkeket Cardano (ADA) vásárlására használták volna fel, akkor most közel 45 000 dollárral lennének gazdagabbak – állapította meg a Cryptopotato a héten. Ezzel pedig abszolút győztesnek számít a kripto piacon.

A Cardano (ADA) abszolút győztesnek számít a kripto piacon NFT tokenek

Elon Musk, Mark Cuban, Gene Simmons, Snoop Dogg, John McAfee… Közismert vállalkozók és celebek, akik mindannyian a Dogecoin mémcoinért rajonganak, lassan végeláthatatlan a dogecoin rajongók listája.

Újabb DeFi váltó vált hack áldozatává. A decentralizált Dodo kriptotőzsde legalább 2 millió dollár értékű befektetői tokenvagyont vesztett március 8-án. Az eset csak pár nappal azután történt, hogy hackerek törték fel a Binance Smart Chain DeFi projektjét.

Jerry Zhou, a Puzzle Venture vezetője és az egyik legnagyobb DODO befektető következőképp nyugtatgatta a károsultakat:

Megértem, ha egyes befektetők és közösségi poolprojektek frusztráltak a DODO-val kapcsolatban, de tisztában kell lenned vele, hogy az út gyakran göröngyös. Amennyire tudom, rengeteg munkát fektetnek a tokenvagyonok visszaszerzésébe. Hiszem, hogy a végén jó eredményekről számolhatnak be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük