Helló 60 ezer dolláros bitcoin! – Lassan elfogy a bitcoin amit meg lehetne venni

Elfogy a bitcoin a tőzsdékről amiket meg lehetne vásárolni, miközben a kriptopénz árfolyama pénteken már több, mint 6%-ot erősödött és 60 ezer dollár fölé emelkedett.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A bitcoin (BTC) árfolyama péntek hajnalban indult meg miután a Bloomberg publikált egy cikket, amely szerint az amerikai pénzfelügyelet (SEC) várhatóan nem fogja megakadályozni egy bitcoin határidős befektetési alap (ETF) elindulását. Magyar idő szerint hajnali 2:00 után kezdődött az emelkedés. 57,300 dollárról indult a bitcoin és reggel 5:00 után tetőzött az árfolyam hajszálnyival elmaradva a 60,000 dollártól. A nap végére pedig már a 60 ezer dollárt is át tudta lépni az árfolyam. A SEC már közel 40 bitcoin ETF beadványt vizsgál, többnek éppen jövő héten lesz a döntési határideje. A Bloomberg értesülései szerint a szabályozó hatóság várhatóan jóvá hagyhat ezek közül néhányat, és ezzel utat nyithat az intézményi kereskedők számára a kriptovaluta származékos piaca felé. Az intézményi tőke beáramlása tovbbi jelentős árfolyam nyomást gyakorhat a bitcoinra, hiszen a jelenlegi árfolyam szinten már most is lassan elfogy a bitcoin a kriptotőzsdékről amit meg lehetne vásárolni.

Helló 60 ezer dolláros bitcoin!

Új bitcoin szabályozás a világ körül

Az IMF a nemrégiben megjelent, a félévet összegző jelentésében (Global Financial Stability Report) újfent erősen bírálta a kriptovalutákat. A szervezet szerint a kriptovaluták nemzetközi valutává válása jelentős kockázatokat hordoz magában. Illetve amellett, hogy célszerűtlen lépés, még rizikós döntésnek is titulálták azt.

Új Bitcoin szabályozás a világ körül

Észtország pénzmosás elleni hivatalának frissen kinevezett vezetője új kriptoszabályozást javasol. Véleménye szerint ki kellene dobni a teljes, érvényben lévő észt kriptoszabályozást, és újra kellene írni az egészet. Észtország egy nagyon kedvelt ország a kriptovállalkozások és startupok körében a barátságos jogi környezet miatt. Az új cégek nagyon könnyen kapnak licenszet is különféle kriptoszolgáltatások és kriptotermékek indításához. A szabályozás újraírása azonban felboríthatja ezt.

Texas kormányzója lehetővé tenné a Bitcoin fizetést a szupermarketekben. Többször segített már olyan vállalatoknak, amelyeknek előző székhelyük nem engedélyezte a kriptovalutákkal való ügyletek lebonyolítását. Most a kormányzó azt is nyilatkozta, hogy szerinte minden egyes szupermarketben lehetővé kellene tenni a kriptókkal való fizetést. Illetve véleménye szerint a kriptovalutáknak csak a csillagos ég szabhat határt. A kormányzónak, Greg Abbott-nak nem titkolt célja az, hogy Texas állama a BTC fellegvárává váljon. Ted Cruz texasi szenátor a Texasi Blokklánc Csúcstalálkozóján arról beszélt, hogy Texas állam bőséges energiát fektethetne bitcoin bányászatba. Ezenkívül kiemelte a bitcoin földgázzal történő bányászatának legfontosabb előnyeit is.

Nigéria állítólag készen áll arra, hogy hamarosan elindítsa digitális valutáját, az eNaira-t. A nigériai CBDC segítené a korrupció elleni küzdelmet és a pénzügyi integráció előmozdítását. A bevezetését először október 1-jére szánták, de ismeretlen okok miatt elhalasztották. Most a nigériai központi bank (CBN) elnöke, Godwin Emefiele múlt héten kijelentette, hogy a bevezetésig már csak néhány nap van hátra.

Jól teljesített a bitcoin már most is idén

Már közel 1 milliárd dollárral többet ér az a 43,200 Bitcoin érme, amit a Tesla még februárban vásárolt, kifejezetten Elon Musk személyes kezdeményezésére, befektetés céljából. Az akkor 1,5 milliárd dollárnyi érme piaci értéke ma már több, mint 2,5 milliárd dollár. Mindezt azután, hogy az elektromos autó gyártó már a második negyedévben is megvált úgy körülbelül 4600 érmétől 50,000 dollár körüli áron. Még ez a korai eladás is több, mint 50 százalékos profitot jelentett néhány hónap leforgása alatt. És nem a Tesla az, aki a legjobban járt az elmúlt 1 évben a bitcoin befektetésével. A MicroStrategy tanácsadó cég, 2020 augusztusától kezdve több körben összesen 3,15 milliárd dollár értékben vásárolt a digitális aranyból, ami mára 6,3 milliárd dollárt ér.

Jól teljesített a bitcoin már most is idén

El kellett telnie egy kis időnek, de az Intel is belátta, hogy nem érdemes a kripto piac ellen dolgoznia. A jövő év elején érkező Arc (Alchemist) videókártyák esetében az Intel biztosan nem fogja korlátozni a kriptobányászat lehetőségét, jelentette be a vállalat a héten. Korábban több konfliktusa is volt a GPU-gyártóknak a kriptobányászokkal, akik a tradicionálisan gamereknek megalkotott videókártyákat sokszor percek alatt felvásárolták, hogy aztán azt altcoinok bányászására használják. Ez főként a pandémia alatt erősödött fel, amikor a szállítmányozási gondok és nyersanyaghiány felerősítette a hiányt a GPU piacon.

Elfogy a bitcoin a kriptotőzsdékről

Április óta először jár 60 000 dollárnál a bitcoin, így pedig az esély minden eddiginél magasabb, hogy új csúcsokat láthatunk nem sokára.

A Whalemap diagramján a kriptotőzsdéken lévő nyitott kínálati pozíciókat elemezte és arra jutott, hogy konkrétan nincs semmi kínálat 59 ezer dollár feletti árfolyamon. Azaz jelenleg senki nem akar eladni 60 ezer dollár alatt bitcoint, ami csak tovább hajtja felfelé az árfolyamot.

A CryptoQuant elemzőcég vezérigazgatója szerint a Bitcoin legutóbbi áremelkedése nem a spekulánsok vagy a gyors növekedéskor szokásos short squeeze eredménye, hanem az emelkedés mögött a származékos piacok nagy volumenű vásárlói állnak.

Ez pedig határozottan megkülönbözteti a negyedik negyedévet a korábbi árfolyam akciótól, különösen attól, amely 2021 elején minden idők legmagasabb BTC árfolyam szintjét produkálta.

A short squeeze-re ugyanis az elemző szerint még sor sem került, nem került sor széleskörű likvidálásra a piacon, a bálnák alaposan feltöltötték a készleteiket a korábbi árfolyam esések alkalmával és nem shortolták a bitcoint.

a Bitcoin legutóbbi áremelkedése nem a spekulánsok vagy a gyors növekedéskor szokásos short squeeze eredménye

Altcoin hírek

A Binance, a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, 1 milliárd dolláros alap megalkotását jelentette be, mellyel a Binance Smart Chain (BSC) ökoszisztémáját szeretnék fejleszteni. A Binance új alapjának elsődleges célja a tehetségek támogatása és a befektetés serkentése a Binance Smart Chain körül.

Megindult a DOT árfolyama a Polkadot hálózatának nagy dobása előtt. Egy október 13-án tett bejelentés szerint a Polkadot hálózata készen áll a parachainek beindítására. A projekt célja, hogy kapcsolat és átjárhatóság jöjjön és jöhessen létre mindenféle blokkláncok között. Teljesen decentralizáltan, tehát nem lesz szükség egy köztes platformra, így biztosítható lesz személyes adataink teljes biztonsága. A bejelentés hírére egyetlen nap alatt 17%-ot tudott emelkedni a Polkadot natív tokenjének, a DOT-nak az árfolyama és így már 40 dollár felett kereskednek vele.

Megindult a DOT árfolyama a Polkadot hálózatának nagy dobása előtt

A múlt héten találkoztak Görögországban az Ethereum legfőbb fejlesztői, ahol komoly eredményekről tudtak beszámolni. Komoly lépést tesznek a proof-of-stake tranzakciók felé, így a fejlesztők már lassan bepillanthatnak a Beacon Chain funkcionalitásaiba. A legfontosabb változás, hogy a validátorok a proof-of-stake rendszerben már komoly energiafelhasználás nélkül tudnak majd validálni blokkokat.

NFT hírek

A héten két óriás tőzsde is NFT platformot indított. A Coinbase NFT platformja lehetővé teszi a felhasználók számára NFT-k árverésre bocsátását, megjelentetését és kereskedését. Ezenkívül egy nem-letétkezelő tárcát is tartalmaz, tehát nem lesz szükség személyazonosításra (KYC), amely alapesetben elvárás a váltó trader és befektető ügyfelei számára. A bejelentést hatalmas érdeklődés övezte. Annyi ember próbált jelentkezni a Coinbase új NFT platformjának várólistájára, hogy a magas látogatottság miatt leállt az oldal. A FTX.US pedig hétfőn indította el a Solana blokklánc alapú NFT piacterét.Coinbase NFT platformja

A híres NFT művész, Micah Johnson fog segíteni a Visanak, hogy minél többen ismerjék meg a digitális gyűjteményekben rejlő lehetőséget. Céljuk, hogy közösen segítsenek az alkotóknak és a kisvállalkozóknak megismerni az NFT-k működését, emellett megtanítani a blokklánc hálózatok és a kriptovaluták használatát digitális alkotások létrehozására és árusítására. A pénzügyi vállalat nyílt felhívást tesz közzé alkotók számára, akik részt szeretnének venni a programban, majd kiválaszt közülük néhányat, akiket a továbbiakban szponzorálnak majd.

A Sorare, az egyik leggyorsabban növekvő európai fantasyfoci és digitális gyűjtemény platform ellen vizsgálatot indított az egyesült királyságbeli szerencsejáték felügyelet, az U.K. Gambling Commission. A szerencsejáték felügyelet egy figyelmeztetést adott ki, hogy a Sorare üzleti működése a felügyelet hatályán kívül esik, így a platform ügyfelei vegyék figyelembe ezt a kockázatot. A párizsi székhelyű NFT token platform éppen szeptemberben zárt le egy második körös befektetési kört. Ebben több mint 680 millió dollár új tőkét vontak be, amivel a vállalat értéke 4.3 milliárd dollárra növekedett.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre. A podcast ötödik adásának vendége Honti Roland, a Cryptofalka kriptohírportál alapítója lesz.