Meddig tarthat az 50 ezer dollár feletti bitcoin árfolyam?

Reggel óta szinte töretlen emelkedésben van a bitcoin árfolyama. 51 ezer dollárról egészen 54 ezer dollárig húzott el a legnagyobb kriptopénz árfolyama pénteken – és Amerikában még nincs is vége a napnak.

Mi hajtja most a bitcoin árfolyamot és meddig tarthat ki az 50 ezer dollár feletti bitcoin?

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A héten szerdán kísérelte meg bevenni először az 50 ezer dolláros ellenállást a bitcoin. Akkor az árfolyam 52600 dollárnál tetőzött innen mindössze 50800 dollárig korrigált csak vissza az árfolyam és már érkezett is a következő emelkedő hullám magyar idő szerint péntek hajnalban.

A MicroStrategy mindig is az elsők között volt, ha bitcoin befektetésről volt szó és ez úgy tűnik tovább folytatódott e héten. Kedden jelentette be a cég, hogy újabb nagy BTC-bevásárlást hajt végre, amelyhez a forrást részvények kibocsátásával/értékesítésével igyekszik előteremteni. A cél 600 millió dollár összegyűjtése, amit bitcoinba fektetnek majd. Az ilyen és hasonló bejelentések minden bizonnyal bírnak némi gerjesztő hatással a BTC árfolyamára, és hozzásegítette a bitcoint ahhoz, hogy áttörje az 50 ezer dolláros ellenállási szintet.

MicroStrategy mindig is az elsők között volt, ha bitcoin befektetésről volt szó

Időközben az is kiderült, hogy a Tesla a Coinbase OTC részlegét használta. A 1,5 milliárd dollár összegű vásárlást a tőzsde brókerügynökei a kereskedelmi algoritmusok segítségével jó pár napon keresztül végezték el, hogy elkerüljék a nagy árfolyam ugrásokat a piacon.

Újabb intézményi befektető erősítette meg a bitcoin iránti elköteleződését. A BlackRock befektetési igazgatója látja a lehetőséget, amit a bitcoin és a hozzá hasonló kripto eszközök kínálnak és egyben az egyre növekvő igényt az ügyfeleik részéről a bitcoin befektetések iránt.

Meddig tart az 50 ezer dollár feletti bitcoin árfolyam?

Láthattuk, hogy az érdeklődés továbbra is igencsak aktív az intézményi befektetők oldaláról, de mégis meddig maradhat ez így? Meddig tarthat ki az 50 ezer dollár feletti bitcoin és meddig emelkedhet az árfolyam?

A milliárdos Mark Cuban szerint hamarosan a blokklánc (még) hatalmasa(bba)t fog robbanni, és óriási népszerűséggel fog bírni. Állítása mellett azonban, miszerint a kriptovalutákat nem fogják a jövőben pénznemként elfogadni, továbbra is kitart. Elmélete szerint, amíg a bitcoint értékmegőrzésre használják, addig az Ethereum rugalmassága miatt az okos szerződések révén forradalmasíthatja a pénzügyi szektort. Cuban szerint a bitcoin végül átveheti az arany szerepét az értékmegőrzés területén. Átvéve a teljes piaci kapitalizációt ez 12 trillió dollárt jelent, ami a jelenlegi árfolyam 12-szerese mellett valósulhat meg. A bitcoin piaci kapitalizációja ugyanis elérte az 1 trillió dollárt, így olyan prominens eszközök sorába csatlakozhat, mint az Amazon, a Microsoft vagy a Google. És ha belegondolunk, hogy mindössze 1 cég piaci kapitalizációja is lehet ilyen nagymértékű, már nem is tűnik lehetetlennek, hogy a bitcoin piaci kapitalizációja ennek sokszorosát érje.

A bitcoin piaci kapitalizációja ugyanis elérte az 1 trillió dollárt, így olyan prominens eszközök sorába csatlakozhat, mint az Amazon, a Microsoft vagy a Google

Hasonló gondolkodásmód mentén halad a JP Morgan befektetési bank is.

Az Y nemzedék és a fiatalabb generáció már többnyire a Bitcoin felé kacsingat, a koronavírus miatt pedig tömegek menekültek a kriptovalutákhoz. Míg egykor az arany és a részvénypiac volt a divat, mára már egyre kevesebbet hallunk róluk. A JP Morgan egyetért ezzel:

„A Bitcoin győzelme az arany felett szinte elkerülhetetlen, hiszen a mai kriptovaluta rajongó generáció a befektetői univerzum legfontosabb eleme” – nyilatkozták a héten a nagybanktól.

A jelenlegi 50 ezer dollár feletti árfolyam abszolút kilóg a grafikonról, így az elemzéshez használt eszközök is korlátozottak. Van aki szerint azonban a határ tényleg majdnem a csillagos ég. Todd Gordon a TradingAnalysis elemzője a CNBC-nek adott interjújában azt elemezte, hogy még óvatos becslés mellett is csak 170 ezer dollárnál látja a következő ellenállást a felfelé ívelő csatornában.

Bár ez akár elrugaszkodott becslésnek is tűnik, az biztos, hogy a bitcoin a héten 14%-ot erősödött. A felfelé ívelő csatornából kifelé tört ismét az árfolyam 52000 dollárnál. A kiterjesztett Fibonacci szintek mentén haladva 54500 és 56110 dollár a következő két mérföldkő, majd ezt követően a pszichológiai 60 ezres szint is jöhet akár. Lefelé a 51300 dollár adhat támaszt ahonnan a mostani emelkedés elrugaszkodott, majd ez alatt, szintén a Fibonacci szintek mentén haladva 50 ezer és a 47400 dollár. Fontos látni, hogy épp a kitörés közepén van a bitcoin, ahhoz, hogy itt időzzön a bitcoin a következő időszakban fontos, hogy a mostani kitörést ne kövesse gyors és erős korrekció, hanem egy kisebb oldalazó szakasz jöjjön most.

épp a kitörés közepén van a bitcoin

Altcoin hírek

Miközben a bitcoin a csúcsokra tört, a többi altcoin sem unatkozott.

Az Ethereum árfolyama először lépte át egy uncia arany értékét. Egy uncia arany 2020 augusztusában 2077 dollárt ért, de most 1820 dolláron kereskednek vele. Mindeközben jelenleg új rekordot dönt az ETH 1900 dollár feletti árfolyamával. Az árfolyam emelkedés mögött több tényező is áll. Egyfelől a Coinbase megnyitotta az Ethereum 2.0 Staking várólistáját, azaz az ügyfelek akár 7,5%-os kamatot is kereshetnek a stake-elt ETH-mal az Ethereum hálózat változó megtérülési rátájától függően. Másrészt a hónap elején indult el a határidős ETH kereskedés a CME-nél mely jelentős intézményi forgalmat generált a második legnagyobb kriptopénz piacán.

Még koránt sincs vége az XRP tokent kibocsátó Ripple Labs és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottsága (SEC) között múlt év végén kirobbant jogi hercehurcának. Egy közösen kiadott friss közlemény szerint nagyon kicsi az esély rá, hogy bíróságon kívül megegyezzenek. Mindeközben, az elmúlt hetekben a Ripple volt ügyvezetője, Jed McCaleb több millió XRP-től szabadult meg. A múlt héten több, mint 70 millió dollár értékben adott el XRP kriptovalutát. Még időben próbálja meg elhagyni a süllyedő hajót?

A Binance Coin vagy BNB a hét egyik legjobban teljesítő digitális valutája volt

A Binance kriptovaluta tőzsdeóriás natív tokenjének árfolyama ma nagyon megugrott, így a Bitcoin és az Ethereum mögött a harmadik legnagyobb digitális fizetőeszközzé vált.

A Binance Coin vagy BNB a hét egyik legjobban teljesítő digitális valutája volt. Az elmúlt 24 órában annyira felment az ára, hogy a piaci kapitalizáció szempontjából több nagy kriptovalutát is sikerült leelőznie, köztük az XRP-t, a Polkadot-ot, a Cardano-t, sőt még a stabilcoin Tether-t is.

A Cardano blokklánc ADA tokenje jelenleg a legnagyobb piaci kapitalizációjú stakelhető token a kriptovaluta szektorban. A 27,5 milliárd dolláros teljes piaci érték 71,9%-a, azaz 19,5 milliárd dollárnyi ADA került zárolásra (delegálásra) stakejutalom céljából.

Coinmetrics egyik vezetője szúrta ki először, hogy valami történt a Verge hálózatával. Ő osztotta meg a képet, amelyen jól látszik, hogy 560 ezer blokk csak úgy eltűnt. Azt valószínűsítik, hogy egy támadásban forkolták meg a hálózatot “rossz szándékú” node-ok.

A kriptovaluták terén tapasztalt felfelé ívelő tendencia elérte a privát coinok csoportját is. Az elmúlt héten nagymértékben emelkedett a Monero, a Dash és a Zcash árfolyama is.

Ha érdekelnek az altcoinok, itt olvashatsz a Top 50 altcoinról egy-egy mondatos összefoglalót.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.