Túl sokan adtak el bitcoint

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Túladott tartományba csapott át a bitcoin árfolyam mozgása a héten miután ismét tesztelte a 40 ezer dolláros szintet. Jelentős kitörésre azonban nem került sor annak ellenére, hogy a héten számtalan országból érkezett hír a kriptovalutákkal kapcsolatosan.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Először nézzük át, mik voltak azok a fontos hírek, amik a szektort érintették, majd közelebbről körbejárjuk, mit is jelent az, hogy túladott a bitcoin és mit hozhat ez az árfolyam kapcsán a jövőben.

Bitcoin a világ körül

Míg Kína úgy tűnik, hogy komolyan gondolja a bitcoin bányászati ágazat bezárását, addig az USA egyértelműen nyitna az ázsiai országból elüldözött bányászati vállalkozások felé. Több amerikai állam, köztük Texas, Wyoming és Illinois verseng a Kínát kényszerből elhagyó bitcoin bányászati vállalkozásokért. Ezzel egyidejűleg, és éppen emiatt a Bitcoin bányászati nehézség tovább csökkent, most már öthónapos mélyponton van.

Bár a kínai tiltással párhuzamosan megindult az áttelepülés is, az olyan országok, mint például az Egyesült Államok, Kanada vagy Argentína a rengeteg megújuló energia miatt komoly célpontja lett a bányászcégeknek, a folyamat úgy látszik még nem csengett le teljesen. Még mindig vannak olyan kínai tartományok, ahol a tiltó szabályozás csak most jutott el a régióban dolgozó bitcoin bányászokhoz.

A bányászat a bitcoin hálózatának igen sarkalatos pontja. Éppen ezért a néhány hete alapított Bitcoin Bányász Tanács (Bitcoin Mining Council) szerdai eseményén a MicroStrategy CEO-ja, Michael Saylor a bitcoin energia felhasználásával kapcsolatos hamis híresztelések elleni harc fontosságára hívta fel a figyelmet.

Múlt héten El Salvador beírta magát a történelem könyvekbe, amikor is hivatalos fizetőeszközként ismerte el a bitcoint. Egy aprócska salvadori település, El Zonte, mely egyébként egy népszerű szörf paradicsom, már aktívan használja a Lightning Networköt a mindennapi fizetésekhez. Megszomjaztál? Vennél egy fagyit? A Bitcoin Beach-en nem gond, akár bitcoinnal is fizethetsz. Hiába azonban az ország lelkesedése a kritpo szektor iránt, a Világbank kijelentette, hogy környezetvédelmi aggályok és az átláthatósági problémák miatt nem tudja támogatni Salvador bitcoinnal kapcsolatos terveit.

A tunéziai pénzügyminiszter, Ali Kooli kijelentette, hogy a bitcoin legális Tunéziában. Tunéziában ugyan a bitcoin eddig sem volt betiltva, de a helyi rendőrség ettől függetlenül letartóztatott egy 17 éves fiatalt, aki mindössze egyetlen bitcoin tranzakciót hajtott végre, mert a hatóság pénzmosással vádolta a srácot. A helyzetre reagálva Kooli elmondta:

“Meg fogom változtatni a törvényt, nem zárhatunk börtönbe egy tunéziai fiatalembert csak azért, mert bitcoint vásárolt”

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy a kriptovaluták kritikus szerepet játszhatnak a nemzetközi elszámolási ügyletekben. A miniszter egyértelművé tette, hogy Moszkva nem tervezi az amerikai dollár használatának teljes elhagyását, de azt is megjegyezte, hogy a kriptopénzek jól illeszkedhetnek egyes nemzetközi elszámolási helyzetekhez.

Amennyiben a magyar kriptovaluta szabályozásra vagy kíváncsi, itt megnézheted, mire számíthatunk a jövő évi adótörvényekben.

Túladott tartományba lépett a bitcoin

A Glassnode adatai alapján a jelenlegi piaci hangulat az eufória utáni állapotokat mutatja. Ekkor a befektetők már alacsonyabb árfolyamokon is profitot realizálnak attól félve, hogy még tovább esik az árfolyam. A helyzet érdekessége, hogy innen a múltban tapasztaltak alapján két irányba is indulhat a hangulat. 2013-ban dupla csúcsot produkált a bitcoin árfolyama, amikor először tavasszal majd az év végén döntött rekordot. Ekkor a piaci hangulat a mostani szintről váltott vissza a kapzsiság irányába ami segített tovább emelni az árfolyamot. Ezzel szemben 2017-ben miután elérte a 20 ezer dolláros csúcsot a bitcoin árfolyama fokozatosan tűnt el az eufória a piacról, ami később átváltott tagadásba, optimizmusba, rettegésbe végül pedig a teljes kapitulációba. A nagy kérdés most az, innen hogyan alakul tovább a hangulat, mert ez jelentősen kihat majd a további árfolyam akcióra.

A Glassnode adatai alapján a jelenlegi piaci hangulat az eufória utáni állapotokat mutatja

Bár már úgy tűnik, hogy megállás nélkül ismételjük magunkat, most is meg kell említenünk, hogy az eladás továbbra is a rövidtávú befektetők oldaláról érkezik. Az alábbi ábrán látszik, hogy egyre fiatalabb érméket adnak már csak el a kereskedők, azaz a jelenlegi piac valóban a rövidtávra van kihegyezve.

a jelenlegi piac valóban a rövidtávra van kihegyezve

A hosszútávú befektetők “gyémánt kezekkel” rendelkeznek, továbbra is csak is kizárólag felhalmozásra játszanak 2021 eleje óta.

túladott bitcoin - A hosszútávú befektetők “gyémánt kezekkel” rendelkeznek, továbbra is csak is kizárólag felhalmozásra játszanak 2021 eleje óta

A fenti blokkláncról elérhető adatok szerint tehát nagyon is túladott tartományban jár a bitcoin, miközben a hosszútávú befektetők továbbra is felhalmozási szakaszban vannak. A következő pár hét kulcsfontosságú lesz a jelenlegi trend jövőjére nézve. Elképzelhető még oldalazási szakasz, azonban a növekedéshez a 41-42 ezres tartományt át kell lépnie a bitcoinnak, hogy újra bikapiaci trendről lehessen beszélni.

Altcoin hírek

Felkerült a héten a Shiba Inu (SHIB) és a Chiliz (CHZ) a Coinbase Pro tőzsdére. A listázás után a SHIB 20%-ot, míg a CHZ 20.3%-ot erősödött 24 óra alatt.

Friss elemzések szerint a májusi áresések alatt és még jelenleg is egyre többen döntenek úgy, hogy az Ethereum blokkláncán tárolható szintetikus WBTC-be (Wrapped Bitcoin), csomagolják BTC érméiket, hogy azokat különböző De-Fi fintech megoldásokat használva kamatoztatva próbálják csökkenteni a BTC árfolyamának csökkenése miatti anyagi veszteségeiket.

Michael Saylor úgy véli, hogy az Ethereumnak és a stabilcoinoknak igenis van helyük a kriptoökoszisztémában, a Bitcoin pedig sokkal jobb, mint az arany. A CNBC Fast Money című műsorának adott újabb interjújában lényegesen optimistábbnak tűnt néhány kriptovalutával kapcsolatban, mint korábban volt.

Nemcsak Michael Saylor, hanem a bankok is egyre jobban barátkoznak az Ethereummal. A bankok és befektetők figyelmének célkeresztjében most a még fejlesztés alatt álló Ethereum 2.0 hálózat van, amely a PoW helyett PoS szemléletű működési mechanizmusával, és egyéb optimalizált megoldásokkal, nemcsak, hogy sokkal gyorsabb lesz a jelenlegi hálózatnál, hanem az ígéretek szerint akár 99,6 százalékkal (!!!) hatékonyabb is, ami akár egy csapásra eloszlathatja a kriptovaluták körül kialakult környezetvédelmi aggályokat.

A Cardano népszerűsége az elmúlt időszakban eléggé konstans növekedést mutatott. És bár a token ára szintén elszenvedett némi korrekciós hatást az elmúlt hetekben, mégis az elmúlt 1 évben komoly emelkedés történt az árfolyamban. A Finbold tett közzé olyan adatokat, amelyek szerint az ADA token piaci kapitalizációja 2021. június 15-én 50,42 milliárd dollár volt. Ez nagyobb, mint a Coinbase 49,43 milliárdos piaci értéke.

A milliárdos befektető és a Shark Tank sztárja, Mark Cuban a decentralizált pénzügyekre (DeFi) és a stabilcoinokra összpontosító kriptopénz szabályozásra szólított fel, miután egy token árfolyama, amelybe ő maga is befektetett, 64 dollárról nullára esett. Az Iron Finance az Iron Titanium token (TITAN) gyakorlatilag pillanatok alatt összeomlott.

Thaiföldön lecsapott a tőzsdefelügyelet a dogecoinra, a shiba inura, az NFT-kre és a szurkolói tokenekre is. A hatóságok szerint az ilyen termékek “nem rendelkeznek egyértelmű tartalommal” vagy “mögöttes értékkel”. A helyi tőzsdék 29 napot kaptak arra, hogy töröljék ezen eszközöket a felületükről.

Kim Kardashian 24 óra leforgása alatt két Instagram-sztorit is posztolt az Ethereum MAX vagy ETHMAX protokollról, rajongóit pedig arról kérdezte, hogy érdekli-e őket a kriptó. Azt persze gyorsan az elején kiemelte a celeb, hogy „nem pénzügyi tanácsot ad”, de az ETHMAX promótálása így is szépen megtörtént a sztorikban. Nagy kár, hogy pont egy olyan kriptót szemelt ki magának, ami körül egyre több az aggasztó jel.

És ha már celebek – kedden, a CoinFlip, a világ egyik vezető bitcoin ATM üzemeltetője bemutatott egy marketing kampányt (So Flippin’ Easy névre hallgat), amelyben Neil Patrick Harris, az Így jártam anyátokkal Barneyja bemutatja, milyen egyszerű a bitcoin befektetés.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.