A nagy bitcoin kísérlet

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Történelmi pillanatokon és mérföldköveken vagyunk túl a héten. A dél-amerikai El Salvador a világon elsőként fogadja el a bitcoint hivatalos fizetőeszközként, a bitcoin bálnák továbbra is hihetetlen összeget halmoznak fel, Kína pedig töretlenül küzd a kriptopénzek ellen minden fronton.

Mindezek után mi várhat a bitcoin árfolyamra?

Dél-Amerika hivatalosan is felkarolta a bitcoint

A salvadori törvényhozás nagy többsége szerda kora reggel megszavazta a bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadását. És azt Salvador kapcsán is láthatjuk, hogy ez nem csak a fizetőeszközként történő elfogadással jár. Hiszen adómentessé tették a BTC-t, azonnali letelepedési engedélyt kaphatnak a kriptovállalkozók. Sőt akár a bitcoin bányászathoz is lehet kedvezményes geotermikus energiát igényelni a kormánytól. Salvador elnöke gazdasági fellendülést és a pénzügyi rendszer megerősítését reméli a lépéstől. Rögtön fel is merült, hol lehet még törvényes fizetőeszköz a bitcoin a közeljövőben? Sokan El Salvador példáját egy hatalmas kísérletként fogják fel, ami ha jól sül el rengeteg országot terelhet a bitcoin irányába.

El Salvador után például már Paraguay is a BTC-ben látja a jövőt

El Salvador után például már Paraguay is a BTC-ben látja a jövőt. Carlos Antonio Rejala Helman azt írta a Twitteren, hogy eljött Paraguay pillanata és egy nagyon fontos projekt előtt az ország. A bejegyzéshez egy olyan fotót is posztolt, amelyen a bitcoinisták körében gyakran használt lézerszemekkel látható. A bejelentés két nappal azután történt, hogy Nayib Bukele, El Salvador elnöke kijelentette, hogy törvényes fizetőeszközzé kívánja tenni a bitcoint. Rejala Helman közismerten tiszteli El Salvador elnökét, így nem kizárt, hogy Paraguay is a bitcoinnal kikövezett útra lép.

Bitcoin bálnák továbbra is töretlenül optimisták

A Bitcoin bálnák elkezdték a kriptót vásárolni, miután az ára a múlt hónapban a 40 000 dolláros szint alá esett. Azóta csaknem 2 milliárd dollár értékben halmoztak fel új coinokat. Összességében a Bitcoin bálnák mintegy 50 000 BTC-t tettek a tárcáikba.

A CryptoTreasuries elemző szervezet adatai szerint mintegy 32 nagyvállalat 11 milliárd dollárnyi bitcoint vett fel mérlegkönyvébe, valamint további 11 különböző vállalat, mintegy 470 millió dollárnyi ethereumot is begyűjtött befektetési célból. A felmérésben főként amerikai, vagy nemzetközileg ismert óriásvállalatok vannak, így nem kizárt, hogy a valóságban világszerte jóval több cég is nagy mennyiségű bitcoin vagy egyéb digitális érme felett diszponál, ami ezekben az adatokban nem jelenik meg.

A nagybefektetők földrajzilag néhány országban összpontosulnak. Az elmúlt évben jónéhány ország befektetői brutális nagyságú profitra tettek szert bitcoinba való befektetéseiknek köszönhetően. Meglepő vagy sem, az Egyesült Államok uralja a listát, befektetői ugyanis több mint 4 milliárd dolláros nyereséget zsebeltek be a Bitcoinnak köszönhetően. Ahogyan azt láthatjuk, Kína befektetői aligha több mint egymilliárd dollár nyereségnek örvendhettek, mely háromszor kisebb, mint ősellensége polgárainak profitja.

A nagybefektetők földrajzilag néhány országban összpontosulnak

És mennyien vannak még azok, akik csak most ismerkednek a témával. Az Amazon például most olyan szakembert keres, aki a blokklánc-technológiára épülő termékek és szolgáltatások előállításáért, és azok működéséért lesz felelős.

De lehet lassan az örök kripto ellenes Warren Buffett is megtérhet. A legendás Buffett befektetési vállalata, a Berkshire Hathaway 500 millió dollárt invesztált be egy bitcoinpárti, Nubank névre keresztelt digitális bankba.

Kína tovább folytatja a hadjáratát a kriptopénzek ellen

Kína állandó csatája a kriptoszektorral szemben újabb szintre lépett.

A Twitter kínai megfelelőjének számító platform, a Weibo, több befolyásos kínai kriptopénzzel kapcsolatos fiókot blokkolt a kriptobányászat és -kereskedés elleni pekingi fellépéssorozat közepette.

Néhány nappal azután, hogy a világ legnépesebb országa blokkolta a kriptoinfluenszerek közösségi média fiókjait, az összes kínai keresőmotor leállította a Binance, a Huobi és az OKEx keresési eredményeinek megjelenítését.

Ezután a hatóságok elrendelték a bitcoin bányászat leállítását Hszincsiang régióban. A tilalom hatása máris elkezdte befolyásolni a teljes bányászati hashrátát. A világ legnagyobb bányászpoolján, az Antpoolon 25%-kos a visszaesés. Egyes források szerint az Antpool bányászfarmjainak közel a fele Hszincsiangban található.

A héten a kínai hatóságok 1100 gyanúsítottat tartóztattak le, akik állítólag kriptopénzeket használtak pénzmosásra telekommunikációs hálózati csalásokhoz

Mindezek után mi várhat a bitcoin árfolyamra?

A kedd hajnali órákban jelentősen bezuhant a bitcoin árfolyama. Egyesek Donald Trump volt amerikai elnök megnyilvánulását okolják a kriptopénz árfolyamának esése miatt. Trump az amerikai szabályozókat arra kérte, hogy mihamarabb tegyenek valamit a bitcoin ellenőrzésére. Mindeközben Tim Wu, Joe Biden Nemzeti Gazdasági Tanácsának vezető tisztségviselője nemrég benyújtotta vagyonnyilatkozatát, amelyből kiderült, hogy több mint 1 millió dollárnyi bitcoinnal és több mint 100 000 dollár értékű filecoinnal rendelkezik. Úgy tűnik tehát, ha sor is került egyfajta “ellenőrzésre”, legalább olyanok ülnek a döntéshozói székben, akik saját bőrükön is érzik majd a törvények hatását.

A bitcoin árfolyama azonban nem sokáig marad a 30 és 40 ezer dolláros sáv alsó harmadában. Péntekre már ismét a 38 ezer dolláros ellenállás áttörésén dolgozik a legnépszerűbb kriptopénz.

A népszerű kereskedő, Rekt Capital szerint is ezt a szintet kell most árgus szemekkel figyelni, ami a jelenlegi konszolidációs szakaszban igen fontos lehet. Ha sikerülne felfelé kitörnie az árfolyamnak, az utat törhet a 40 ezer dollár feletti szintekhez.

Az egyik legnagyobb kereskedési platformon a Binance-n is 38500 és 40 ezer dollár között van a legnagyobb ellenállás a bitcoin esetében, miközben az altcoinok továbbra is leszálló ágban vannak.

38500 és 40 ezer dollár között van a legnagyobb ellenállás a bitcoin esetében

Az emelkedésre nagy szükség van ahhoz, hogy hosszútávon Plan B stock-to-flow modellje továbbra is megbízhatóan működni tudjon. Az egyik legnépszerűbb bitcoin árfolyam elmélet szerint ugyanis sosem volt még ennyire alulárazott a bitcoin az elmúlt 10 év során.

Az egyik legnépszerűbb bitcoin árfolyam elmélet szerint ugyanis sosem volt még ennyire alulárazott a bitcoin az elmúlt 10 év során

A felhalmozási szakasz lassan a végéhez közeledik. A rövidtávú befektetők eladásai lassan csitulnak, míg a hosszútávú befektetők továbbra is vásárolnak. Elkezdett emelkedni a határidős kereskedési forgalom is, bár még messze van a tavasszal látott csúcsokhoz képest.

Altcoin hírek

A Dogecoin elképesztő népszerűsége számos fejlesztőcsapatot megihletett, akik úgy gondolták, hogy a Shiba Inu mémcoin hájpot nekik is meg kell lovagolniuk. A héten bemutattunk hat kutyás mémcoint, melyek felszálltak a Dogecoin vonatára. Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin a Lex Fridman podcastben nemrégiben elárulta, hogy több mint 4 millió dollárt profitált egy 2016-os Dogecoin befektetéséből. Önmagához azonban hű maradt, hiszen az egészet eladományozta.

A Dogecoin klónok mellett két érdekes altcoin projektet is górcső alá vettünk a héten. A másodpercenként 1000 tranzakciót is kezelni tudó Solana és a decentralizált autonóm szervezetek létrehozását egyszerűsítő Aragon blokkláncát mutattuk be.

A magas Ethereum tranzakciós költség okozta problémát felismerve számos áthidaló megoldás született. A leghíresebb közülük a MATIC, amin keresztüli ETH érme tranzakciók költsége akár 1000-szer is kevesebb lehetett a közvetlenül a hagyományos Ethereum láncon végbement ETH érme tranzakciós költségekhez képest. Ahogy az Ethereum tranzakciós költségek újra normalizálódni látszanak, és ahogy a fejlesztők ezzel párhuzamosan dolgoznak az újabb és újabb fejlesztéseken, a MATIC blokklánca fokozatosan sorvad el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.