A Bitcoin ETF körüli pletykák 20%-ot dobtak a BTC árfolyamán

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az utóbbi 7 nap alatt a BTC árfolyama mintegy 23 százalékkal nőtt. Elképzelhető, hogy a bitcoin bálnák már tudják, hogy jóvá fogja hagyni a SEC a Bitcoin határidős ETF-et?

Egyes elemzések szerint a mostani árfolyam emelkedés, csak egy előzetes emelkedés, amit a nagy befektetők okoznak. A piac ugyanis (immáron sokadszorra) arra vár, hogy Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete, a SEC következő héten esetlegesen elfogad egy határidős bitcoin alapot. Vagyis a bitcoin ETF körüli várakozások uralják a piacot.

A Bloomberg vezető elemzője, Eric Balchunas szerint az események az “őrület határára kerülnek”, ha az ETF-et jóváhagyják a negyedik negyedévben. Balchunas egyben megerősítette, hogy 75%-ban biztos abban, hogy a jóváhagyás már küszöbön áll.

Alex Krüger elemző azonban figyelmeztet, hogy az események nagyon hasonlítanak 2018 júliusára, amikor a befektetők hasonló mániákus felvásárlásba kezdtek, akkor is arra várva, hogy a SEC jóváhagyja a Bitcoin ETF-ek kereskedését. Akkor, mint az később kiderült, a várakozások hiába valóak voltak. Kérdés, hogy most hogyan dönt az amerikai felügyelet?

bitcoin etf árfolyam

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Növekvő intézményi érdeklődés a bitcoin iránt

Az US Bank, az Egyesült Államok ötödik legnagyobb kereskedelmi bankja, egy kriptoletétkezelési szolgáltatást indít a befektetési alapkezelők számára. Ugyanis egyre több intézményi befektető keresi a kriptobefektetési lehetőségeket a banknál. Az US Bank a New York Digital Investment Group (NYDIG) vállalattal lépett partnerségre, hogy kriptoszolgáltatásokat nyújtson a Bitcoin, Litecoin és Bitcoin Cash coinokhoz köthetően.

A Bank of America kiadott egy jelentést, amelyben elemzi a kriptopénz-ipar jelenlegi helyzetét és kilátásait. Véleményük szerint a kripto piac ma már

“túl nagy ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk”.

Az intézmény kutatói megjegyzik, hogy közel 221 millió felhasználó használt már kriptovalutát vagy vett igénybe DeFi szolgáltatást. A növekedés pedig folyamatos. Hasonlóképpen, az intézményi befektetők érdeklődése is egyértelműen jelzi, hogy a kriptovaluta sokkal több mint a kiskereskedők által vezérelt múló jelenség.

Soros György alapkezelője azt állította, hogy a bitcoin már mainstreammé vált, és bevallotta, hogy van néhány érme a vállalat tulajdonában. A Soros Alapkezelő az 1970-ben alapított – Soros Fund Management családi iroda tulajdonában van néhány kriptovaluta – árulta el Dawn Fitzpatrick, az alap vezérigazgatója nemrég a Bloombergnek adott interjúban.

A Facebook közösségi médiaóriás szolgáltatásai hétfőn több órára leálltak. A kriptovaluta rajongók azonnal reagáltak a big tech technikai problémáira. Úgy vélik, ez volt az eddigi legjobb példa a központosított szolgáltatások gyengeségeire. A megoldás pedig sokak szerint a decentralizáció.

Facebook leállása

Újabb országok lépnek El Salvador nyomdokaiba

Újabb országban lehet törvényes fizetőeszköz a bitcoin. A tongai parlament egyik tagja arra törekszik, hogy a bitcoin törvényes fizetőeszközzé váljon Tongán, amiben a Strike tárca is komoly szerepet kaphat. Egy tongai ügyvéd, földbirtokos és parlamenti képviselő – lelkes támogatója annak, hogy a bitcoin valódi fizetőeszközzé váljon a nemzet határain belül. A férfi most azt tervezi, hogy törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a bitcoin törvényes fizetőeszköz legyen Tonga nemzeti valutája, a pa’anga mellett.

A Salvador által kitaposott ösvényen haladva Brazília is rálépett a Bitcoinnal való fizetés legitimmé tételéhez vezető rögös útra. A múlt szerdán elfogadott 2.303/15-ös törvény lehetővé teszi, hogy a digitális fizetőeszközök a pénzügyi szektor jogszerű részévé váljanak és ezáltal a brazil polgárok a kriptóval fizessenek majd az országban. Egy frissen készített felmérés eredményei azt mutatják, a brazil válaszadók közel fele gondolja úgy, hogy a bitcoint törvényes fizetési eszközzé kellene tenni Brazíliában is.

Javuló hálózati adatok

A Lightning Network (LN) második rétegű Bitcoin (BTC) utalási hálózat csatornáiban zárolt bitcoinok száma újabb rekordot döntött. A statsiztikák szerint a teljes zárolt érték, avagy total value locked (TVL) egy év leforgása alatt 1273%-kal nőt és elérte dollárértékben a 161 millió USD-t, ami megközelítőleg 3000 bitcoint jelent. Ráadásul a növekedés zöme egyetlen hónap alatt zajlott le.

Visszatérnek a bitcoin bálnák

A harmadik legnagyobb bitcoin bálna eladott a héten 1500 bitcoint 54,300 dollár körüli árfolyamon. Egyes a bálnákat figyelő elemzők és kriptó rajongók természetesen azonnal találgatásokba kezdtek az adás-vétel okáról, hiszen sokaknak furcsa, hogy egy ilyen régi játékos pont akkor ad el, amikor az árfolyam ismét kezd magára találni. Mindenesetre az eladott mennyiség tulajdonképpen elenyésző, hiszen a kérdéses kriptotárcán még további 108,265 darab érme található. Mindössze egy nappal korábban pedig valaki 1,6 milliárd dollárért vett bitcoint 5 perc alatt. Úgy tűnik tehát, hogy valóban mozgásba lendültek a bálnák a piacon.

Bitcoin ETF körüli pletyka mozgathatja az árfolyamot

A Bitcoin a héten már a négy hónapja nem látott csúcsot ostromolta, csak a mai nap folyamán két óra alatt 2000 dollárt emelkedett. A BTC/USD kereskedési ár valamivel több, mint 56 150 dollárt ért el a friss lendületben.

Pár nappal korábban, a szerdai drámai fellendülés 55 800 dollár fölé emelte a kriptopénzt, csütörtökön pedig nem sokkal ez alatt konszolidálódott az árfolyam, mielőtt pénteken ismét kilőtt volna.

Az árfolyam mozgás mögött az elemzők szerint továbbra is a tőzsdén kereskedett alap, a bitcoin ETF szabályozói jóváhagyása áll. Valószínűséget és a jóváhagyás következményeit latolgatják az elemzők.

Egy újabb bitcoin ETF a piacon, amivel már kereskedni is lehet

Az utóbbi napokban ugyanis egyre nagyobb a bizalom abban, hogy a határidős alapú Bitcoin ETF ebben a hónapban végre megkapja a lehetőséget a SEC-től. A Bloomberg vezető elemzője, Eric Balchunas szerint 75% az esélye annak, hogy a SEC ebben a hónapban jóváhagyja a Bitcoin határidős ETF beadványt.

A vita már évek óta zajlik a bitcoin ETF körül, a kritikusok továbbra is azzal érvelnek, hogy az ETF végső soron több kárt okozhat, mint hasznot a Bitcoinnak.

Willy Woo elemző kiemelte mindkét típusú ETF általános előnyeit és hátrányait. Véleménye szerint a legjobb dolog az ETF-ekben, hogy még jobban elérhetővé teszi a bitcoint a nagy, intézményi befektetők előtt. Ezzel pedig egyre kisebb árfolyam torzítás jön majd létre a BTC különböző helyen elérhető árfolyamaiban és a nagytőke megjelenése jelentősen növelheti az árfolyamot rövidtávon.

Másfelől Woo kiemel hosszútávú negatív hatásokat is. A spot árfolyam alapú bitcoin ETF-ek esetében véleménye szerint fokozott eladási nyomás nehezedhet a bitcoinra a felmerülő díjak miatt. Míg a határidős bitcoin ETF-ek nagyobb volatilitást hozhatnak a határidős piac dominanciája miatt.

Altcoin hírek

A Tether vezérigazgatójának, Jan Ludovicus van der Veldenek a Twitter-fiókját a mai nap folyamán törölték az USDT stabilcoin körüli vitát követően. A törlésre nem sokkal azután került sor, hogy a Bloomberg közzétett egy vizsgálatot a vállalat USDT tartalékairól. A Bloomberg arra a következtetésre jutott, hogy a Tether megkérdőjelezhető eszközökkel fedezte a kriptovalutáját, többek között kínai adósággal. Később a Tether vezérigazgatójának a Twitter-fiókja törlésre került, de nem tudni, hogy ő maga tette-e, vagy valaki, akinek hozzáférése volt a fiókjához.

Közel 216 százalékot nőtt egy hét alatt a Shiba Inu viccérme árfolyama, miután Elon Musk tweetelt egy képet a kiskutyájáról. A Shiba Inu egy a népszerű DOGE érme sok száz, ha nem sok ezer klónja közül. A Shiba Inu érmének ugyanúgy semmi értelme, mint a szintén Elon Musk által hypeolt DOGE érmének, felhasználási lehetősége és hasznossága gyakorlatilag nulla, értékét szintúgy csupán a mögötte álló spekuláció adja.

Még augusztus elején írtunk arról, hogy Miami városa elindította a MiamiCoint (MIA), a város saját natív kriptovalutáját. És most már vannak is eredmények, amelyek szerint a protokoll segítségével a város közel 10 millió dollárnyi bevételt generált magának az elmúlt két hónapban. A MiamiCoin a CityCoins platformjának első nagy dobása és a Stacks (STX) programozható blokklánc segítségével működik. Az adatok azt mutatják, hogy a miami lakosok nagyon komoly bányászati tevékenységet folytatnak MIA szerzésére.

A MoneyGram társul a Stellar-ral és a USDC-vel a blokklánc alapú fizetések megvalósításáért. Az együttműködés célja, hogy a USDC-t használva áthidalják a kriptovaluták és a fiat pénznemek közti szakadékot a MoneyGram 150 millió ügyfelének segítségével. Ezen hírek meglepetésszerűen érhették a Ripple-t, mivelhogy a MoneyGram-mel folytatott hosszútávú társulása kellemetlen keretek között zárult le. Az MG nemes egyszerűséggel felbontotta szerződését a Ripple-lel, miután az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete a tevékenységére vonatkozó jogszabályok megsértésével vádolta meg a céget.

DeFi hírek

A népszerű DeFi protokollt, a Fantom Protocol-t hackertámadás érte. A támadók végtelen mennyiségű STEAK token kibányászását indították el, aminek következtében a token árfolyama 99%-ot zuhant be.  A támadóknak sikerült megszerezni a GitHub programtárból a privát kulcsot, amely már több mint 5 hónapja ott volt. Viszont a protokoll fejlesztői egy most kiadott release-ben ezt felfedték, a támadók pedig rögtön rárepültek.

Már az Ethereum hálózatot  is felülmúlta az utóbbi időben a Polygon felhasználóinak aktivitása. Egybehangzó vélemények szerint a Polygon felhasználói bázisának ugrásszerű növekedése főként az NFT tokeneknek köszönhető. Az egyre növekvő érdeklődést jól mutatja, hogy míg a Polygon hálózatán aktív tárcák száma az elmúlt egy hónap folyamán 168 százalékkal nőtt, az Ethereumon mindössze 0,6%-kal. A népszerűségnövekedésből valamelyest a hálózat natív tokene a MATIC is tudott profitálni, igaz ezidáig nem látványosan.

195 milliárd dollárra nőtt a lekötött, zárolt érték a különféle DeFi protokollokban. Ez 14%-os növekedés a két héttel ezelőtt 171 milliárd dolláros értékhez képest. Több elemzés is rámutatott, hogy az elmúlt héten igazán a DeFi coinok és okosszerződéses tokenek mentek igazán nagyot. Például a LUNA ára 37%-ot emelkedett, a SOL ára 22%-ot nőtt, míg a QTUM 42%-kal lett az elmúlt hét egyik DeFi-királya.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre. A podcast negyedik adásának vendége Dr. Varsányi Károly blokklánc ügyvéd, regtech, suptech és kriptovaluta eszközosztály befektető lesz, aki nem mellesleg a magyar kriptoközösségben is ismert.

 

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.