Még mindig van olyan, aki ellen tud állni a bitcoinnak?

A HSBC a héten megmutatta, hogy ha törik, ha szakad, ők márpedig nem állnak be a sorba és kimaradnak a bitcoin befektetésből. Vagyis inkább kihagyják a saját ügyfeleiket, míg ők ki tudja mibe fektetnek.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A héten publikálta a Forbes a világ milliárdosainak listáját. Mint kiderült a világ leggazdagabbjainak a listájára egyre több kriptovaluta milliárdos kerül fel köszönhetően a tavaly év végén megindult árfolyam emelkedésnek. Idén újabb kilenc kriptomilliárdossal nőtt a lista. Már Michael Saylor, a MicroStrategy CEO-ja és Sam Bankman-Fried, az FXT kriptopénz váltó vezetője is a leggazdagabbak között tudhatja magát.

Hiába nyertek sokan a nagyok közül is a bitcoin befektetéseken és hiába váltak nyitottabbá az elmúlt hónapokban a nagybankok is a bitcoin iránt, vannak akik nem hajlandóak változtatni korábbi véleményükön. Míg a JP Morgan vezetője évekkel korábban még csalásnak nevezte a bitcoint, tavaly már teljes pálforduláson ment keresztül és a bankvezér már el tudja fogadni, hogy a bitcoin velünk marad. A HSBC azonban kitart korábbi véleménye mellett, sőt, tovább fokozza a kripto ellenséges hangulatot.

A HSBC a héten megváltoztatta a digitális valutákra, illetve az ezekhez kapcsolódó befektetési eszközökre vonatkozó szabályzatát. Egy szóval egyszerűen megtiltotta, hogy az ügyfeleinek kriptovalutát, illetve kriptopénzekhez köthető bármilyen részvényt vásárolhassanak. Így a bank kizárta az ügyfeleit többek között a MicroStrategy és a Tesla részvények vásárlásából is. A HSBC hírhedten ellenez mindent, ami kriptopénzhez köthető. Már januárban sem engedték, hogy kriptováltókról utalják ki az emberek a pénzüket. Persze a banknak csak akkor “büdös” a bitcoin és a blokklánc technológia, ha nem az övék… 2019-ben 250 milliárd dollárnyi tranzakciót számoltak el a megosztott főkönyvi technológiát használva.

A HSBC azonban lassan szinte egyedül marad a konokságával. Jól mutatja a kriptopénzek elfogadottságát, hogy már a nem pénzügyekkel foglalkozó vállalkozások is egyre nyitottabbak a szektor iránt.

  • Az NBA-s kosárlabda csapat, a Sacramento Kings bitcoin fizetési opciót ajánlott fel a játékosainak.
  • Egy reddit-felhasználó szúrta ki nemrégiben, hogy egy Marvel sorozatban utalást tettek a bitcoinra.
  • Az ikonikus életstílus magazin, a Playboy is belép a digitálisan gyűjthető NFT-k (non-fungible token, azaz nem helyettesíthető token) piacára.

Lehet, hogy a HSBC a szabályozás hiányától tartva dugja inkább homokba a fejét, azonban Tyler Winklevoss, a Facebook és a Gemini kriptotőzsde társalapítója úgy gondolja, hogy a bitcoin már túlságosan összefonódott a világgal ahhoz, hogy az USA csak úgy betilthassa azt. Azzal egyidőben azonban, ahogy a világ elfogadja a bitcoint, kialakul egy egyensúlyi árfolyam is.

Bitcoin hálózat számokban

A bitcoin hálózat hashrátája megint csúcsra ért a héten. Legutoljára pár hete írtunk egy korábbi csúcsdöntésről. A hashráta a Bitcoin hálózat számítási kapacitásának mértékegysége. Hogy viszonyítani tudjunk, a hálózat 10 Th/mp hashráta esetén képes 10 billió matematikai számítás elvégzésére. A hashráta csúcsának elérését két tényező befolyásolta. Egyrészt a félvezető chipek iránti hihetetlen kereslet, másrészt a bányászgépek iránti érdeklődés növekedése.

A bitcoin hálózat hashrátája megint csúcsra ért a héten

A bitcoin bányászok a múlt héten ismét felhalmozásba kezdtek. A január elején tapasztalt bitcoin eladás után az elmúlt napokban ismét inkább félretették a kibányászott bitcoinjaikat. Bár a bitcoin bányászok nem igazán jelennek meg jelentős befektetőként az eladási oldalon a tranzakciók méretét vizsgálva, a felhalmozás vagy kiárusítás jól mutatja a piac jövőjéről alkotott hangulatukat azoknak, akik a legnagyobb hardver befektetést tették a szektorba.

A bitcoin bányászok a múlt héten ismét felhalmozásba kezdtek

És ha minden ilyen rózsás, mégis miért ragadt a bitcoin 60 ezer dollár alatt? Március eleje óta a bitcoin árfolyama 50 és 60 ezer dollár között mozog. A korábbi exponenciális növekedés kicsit mintha megtorpant volna az utóbbi hetekben. Ennek oka leginkább abban keresendő, hogy ezen az árfolyam szinten a hosszútávú bitcoin befektetők szinte kivétel nélkül pozitív hozamot könyvelhettek el. A bitcoin létezésének 4435 napjából mindössze 9 (!) napon volt magasabb a bitcoin ára a jelenlegi árfolyamszinthez képest. Azaz még a HODLerek oldaláról is nagy a nyomás a profitrealizálás területén.

Az eladási hullám azonban, mintha a végéhez közeledne. A aSOPR mutató betekintést ad arra, hogy mekkora profitot lehet realizálni az új és a régi érmék eladásán. Az aSOPR mutató lefelé tendál már január óta, ami azt mutatja, a nagy emelkedés után már lassan mindenki eladta a bitcoinjait, aki akarta és konszolidálódott az árfolyam.

Az aSOPR mutató lefelé tendál már január óta

Árfolyam mozgás szempontjából izgalmat jelenthet a héten a Coinbase részvénypiaci bevezetése. Amerika egyik legnépszerűbb váltóját COIN ticker néven jövő héten szerdán listázzák majd a NASDAQ-on. A bevezetés már önmagában is bika piaci hír, azonban ezt már beárazta hónapokkal ezelőtt a piac. A mostani kérdés inkább az, hogyan fog teljesíteni az első napon a részvény árfolyam és ezzel vajon tud-e még további emelkedést kipréselni a bitcoin piacról.

Mindeközben pedig visszatért a Kimchi prémium. A dél-koreai Bithumb tőzsdén már 16%-os prémiummal is kereskedtek a bitcoinnal. Korábban 2017-ben ez a piac tetejét jelezte, de hozzá kell tennünk, hogy 2018 áprilisában is hasonló volt tapasztalható a piacon, amikor épp egy masszív zuhanás után volt a bitcoin. De az is lehet, csak a dél-koreai anyukák indultak be és vásároltak fel minden elérhető bitcoint.

Altcoin hírek

Egyre több decentralizált alkalmazás (dApp) és kriptovalutaprojekt dönt arról, hogy az Ethereumról másik blokkláncra tér át. A Binance Smart Chain csúcsot döntött, 2021. április 7-én a napi tranzakciók száma elérte a 4 milliót. Ez 200%-kal több mint az Ethereumon végrehajtott tranzakcióké. Az Ethereum másik kihívója a Cardano pedig több milliárd dollár értékű tranzakciókat lebonyolító alkalmazásokat szipkázott el a második legnagyobb kriptopénz hálózatáról. A Cardano (ADA) árfolyama ennek megfelelően exponenciálisan emelkedett az elmúlt hónapokban, azonban vannak, akik szerint ez az árfolyam szint már nem tartható hosszútávon. Nem véletlenül pártolnak el projektek az Ethereum hálózatáról. Az ether bányászok márciusban rekord bevételt értek el köszönhetően az egyre magasabb tranzakciós díjaknak.

Annak érdekében, hogy a Grayscale fel tudja venni a Chainlink tokent az egyik exkluzív befektetési alapjába, nagyobb volumenben LINK token vásárlást hajtott végre a digitális eszközkezelő. A bejelentés és felvásárlás hatására több, mint 10%-ot emelkedett a LINK ára.

A héten már 1 dollár felett is járt a Ripple árfolyama, amivel három éves rekordot döntött az árfolyam – annak ellenére, hogy pár hónapja még a SEC által belengetett per miatt jelentősen veszített az árfolyamából az XRP. Sok befektetőt ért kár, több, mint 5 millió dollárt veszítettek az XRP felfüggesztése miatt a Nexo befektetői is, akik most perelnek is a cég ellen.

A szenegáli-amerikai énekes és üzletember hírében álló Akon úgy döntött, hogy a Szenegálba megálmodott futurisztikus városa után egy újabb kriptováros építésébe kezd. Választása ezúttal Ugandára esett. Az új kriptovárosban szintén az Akoin tokent fogják fizetésre használni, csak úgy, mint Szenegálban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.