2017 a bitcoin éve – szemezgetés az idei év legfontosabb eseményeiből

Hihetetlen évet tudhat be maga mögött a bitcoin. Tavalyhoz hasonlóan, nézzük most át, mik voltak a legfontosabb események, amik a kriptovilágban történtek 2017-ben.

2017 a bitcoin éve

Tavalyi cikkünk így kezdődött: “2016 a bitcoin éve volt minden szempontból. Az árfolyam megduplázódott, a kriptopénz elfogadottsága pedig sosem látott méreteket öltött. Az emberek kezdik megismerni a bitcoint és egyre jobban megszeretni.” Idén tulajdonképpen ugyanezt tudjuk írni, annyi különbséggel, hogy az árfolyam megtízszereződött.

Január

Megérteni a bitcoint

Január elején a bitcoin árfolyama három év reménykedés után végre áttörte a lélektani határnak számító 1000 dolláros árfolyamot. Ezzel meg is alapozta a kriptopénz az egész év további hangulatát, mert hónapról hónapra több hír és cikk jelent meg a mainstream médiában. A hónap végén az akkor még javában működő kínai kriptopénz tőzsdék árat emeltek, mely egy kissé megbolygatta a piacokat.

Február

Február elején a kínai központi bank bekérette a helyi tőzsdék vezetőit és utasítottak őket, hogy szigorítsanak az ügyfél azonosítási folyamataikon. Mindezek miatt számos kínai tőzsdén átmenetileg felfüggesztették a kiutalásokat, mely sokakban aggodalmat keltett a kriptogazdaság jövőjét illetően. Mindemellett Bécsben pedig megnyílt az első bitcoin bank a hónapban, ami egyébként azóta már be is zárt.

Március

Márciusban mindenki a SEC döntését várta a bitcoin ETF kapcsán, melyet a Winkelvoss testvérek nyújtott be az amerikai értékpapír felügyelethez, hogy szabályozott piacon is lehessen kereskedni bitcoinnal. A bitcoin árfolyamát követő tőzsdén kereskedett alap beadványát a SEC végül elutasította arra hivatkozva, hogy a piac még nem érett meg egy hasonló termék bevezetésére.

Április

Just hodl it

Áprilisban beszámoltunk a müncheni BlockShow kriptopénz konferenciáról, ahol sikerült több startup képviselőjével is interjút készítenünk. A CME tőzsde már az év elején is gondolkodott a blokklánc technológiában és a kriptopénz alapú derivatívák piacra dobásán. A március közepi mélypont után, szinte folyamatosan emelkedett az összes altcoin árfolyama.

Május

Miközben a WannaCry vírus az egész világot térdre kényszerítette, a kriptopénzek árfolyama egyre magasabb szintre emelkedett. Sokszor előfordult, hogy egy-egy tőzsdét nem lehetett elérni, vagy nem pont úgy mozogtak az árfolyamok, mint piac többi részén. Ezért többen bennfentes kereskedéssel vádolták a Poloniex és Kraken tőzsdéket. Ebben a hónapban is konferenciáztunk egyet Prágában.

Június

Vitalik Buterin bebizonyította, hogy él

Az oroszok nyár elején találtak rá a bitcoinra és a kriptopénzekre: saját nemzeti kriptopénz fejlesztésbe kezdtek. A hónap végén felmerült a pletya, hogy Vitalik Buterin meghalt, amit az ethereum fejlesztője nagyon frappánsan cáfolt a blokklánc segítségével.

Július

A nyár közepére egyre jobban fokozódott az ellentét a bitcoin jövőjét illetően és a vita a fejlesztői csapatok között addig fajult, hogy egyértelművé vált, hard fork fog bekövetkezni a bitcoin blokkláncán. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ICO-k miatt figyelmeztetést adott ki a SEC. Júliustól pedig Svájcban már bankban, Ausztriában pedig a postán is lehet bitcoint vásárolni. Felfüggesztik a BTC-e kriptopénz tőzsde működését az amerikai hatóságok.

Augusztus

Mozgalmas hónap volt az augusztus a kriptopénz világban. Augusztus elején megszületett a bitcoin cash a bitcoin blokklánc hard forkjából. A több hetes bizonytalanság után a bitcoin árfolyama is magára talált és sorra döntötte a csúcsokat a hó végére 70%-ot emelkedve. A kriptopénzek elfogadottsága folyamatosan bővült, a Burger King Whoppercoin tokent dob piacra, Mayweather pedig ICO-t reklámoz.

Szeptember

Jamie Dimon

Az ősz kezdete egy rövidebb borús időszakot hozott a kriptopénzek piacán. Kína úgy döntött nem szeretne az országban több ICO és kriptopénz kereskedést látni, ezért bezáratta az országban működő tőzsdéket. A hónap során többen felszólaltak a bitcoin jövőjét illetően, volt aki csalásnak nevezte a kriptopénzeket, míg mások derűs jövőt jósoltak. Stokholmban újabb konferencián vettünk részt.

Október

Októberre megnyugodtak a piacok, a kínai kereskedés nagy része Dél-Koreába és Japánba tevődött át. A kriptoközösséget újabb hard forkok osztották meg. A SegWit2x és a bitcoin gold mind más-más szemszögből szerette volna jobbá tenni a bitcoin jövőjét.

November

November elején aztán újabb sebességre kapcsolt a bitcoin árfolyam emelkedés. Miután a CME tőzsde bejelentette, hogy bitcoin határidős termékeket dob piacra, mely megnyitotta az intézményi tőkének az utat a szektorba az árfolyam pár naponta ezer dollárokat lépdelt felfelé. Az új felhasználók százezrével áramolnak a kriptovilágba azóta is.

December

cryptokitties

Decemberben mindenki azt próbálta kideríteni, meddig emelkedhet még az árfolyam. Végül kicsivel 20 ezer dollár alatt megállt a hónapok óta tartó folyamatos emelkedés a bitcoin piacán. Ebben a hónapban vált igazi őrületté a CryptoKitties alkalmazás is. Az év utolsó napjaiban pedig Dél-Korea csapott az asztalra és beszüntette az anonim kriptopénz kereskedés lehetőségét az országban.

Elképesztően sok dolog történt 2017-ben a kriptopénzek piacán, a piaci kapitalizáció pedig több száz milliárd dollár összértéket képvisel mára már. Csak remélni tudjuk, hogy a 2018-as év hasonló izgalmakat hoz majd digitális pénzek világában.

BOLDOG, SIKEREKBEN GAZDAG ÚJ ÉVET KÍVÁN A BITCOIN BÁZIS CSAPATA! 

Bitcoin tulajdonosok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük